FED nechal sazby beze změny. Jak hodnotí trhy přední analytici

211
trhy
Ilustrační foto: Nasdaq Exchange

Konflikt na Blízkém východě pokračuje a jistota nepanuje ani u očekávaného vývoje úrokových sazeb. Aktuální finanční trhy komentují členové expertního týmu projektu #VítěznéPortfolio.

Americká centrální banka [FED] včera [1.11.] na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru ponechala základní úrokovou sazbu podle očekávání beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta. V prohlášení o tom informoval měnový výbor FEDu, v němž nevyloučil další zvýšení úrokových sazeb.

FED tak stejně jako Evropská centrální banka přistoupil k přestávce při zvyšování sazeb a k dalšímu zvýšení pravděpodobně nedojde. Úrokové sazby ve Spojených státech se tak již dle trhu nachází na svých maximech a trhy již nyní vyhlíží snižování sazeb,” uvedl analytik XTB Tomáš Cverna.

Naposledy FED úroky zvýšil koncem července. Nadále ale pokračuje v kvantitativním zpřísňování své měnově politiky. To vše přímo ovlivní trhy, které stále ovlivňuje geopolitické napětí i pokles hlavních světových ekonomik. Více se k tématu v následující anketě vyjadřují analytici projektu #Vítěznéportfolio. A 6. listopadu k němu pořádají otevřenou online debatu na brněnské Mendelově univerzitě.

Jak hodnotí trhy analytici Vítězného portfolia

Barbara O’Donnell / Saxo Bank: Geopolitické zostření, další v pořadí, tlačí tento měsíc výše zlato, ropu a americký dolar. U akcií rostou čtyři defenzivní sektory. Je to energetika, veřejné služby, spotřební zboží a zdravotní péče. Tenze mimo jiné vytváří inflační tlaky. Co se týká sazeb, upřednostňujeme, asi jako každý, dluhopisy se splatností do dvou let, které na pozadí nejistého makroekonomického vývoje nabízejí „win-win“ řešení.

Jan Macek / Conseq Investment Management: Propad cen amerických akcií, který započal uprostřed prázdnin, pokračoval i v říjnu. A čekám, že tomu nebude jinak ani v listopadu. Určující nadále bude vývoj na dluhopisovém trhu. Výnos desetiletých amerických vládních dluhopisů se dostal na hranici pěti procent a na této hladině setrvá. Není příliš pravděpodobné, že by tlak v horizontu měsíce polevil. Meziroční inflace ve Spojených státech stagnuje a centrální banka stále neopustila jestřábí rétoriku. Tedy nevylučuje ještě jedno zvýšení sazeb. Akciové dno je tedy dle mého názoru stále teprve před námi. Tomu by mělo odpovídat nastavení investičních portfolií.

Anna Píchová / Cyrrus: Tento měsíc bude na trzích stále rezonovat výsledková sezóna. Očekávám otevření nůžek, hlavně co se výhledů jednotlivých firem týče. Třešničkou na dortu budou v druhé polovině listopadu výsledky Nvidie – hlavního hráče letošního AI boomu. U ní jsou nastavena očekávání poměrně vysoko. NVIDIA by také měla významně ovlivnit vývoj zisků v rámci indexu S&P 500. Pro ten se očekává za třetí čtvrtletí jejich pokles o 0,4 procenta. Když ale vyjmeme Nvidii, dosahuje očekávaný propad 1,8 procenta.

Tomas Michálek / STARTer Investment Partners: Sazby v Evropě i Spojených státech zůstanou vyšší déle a stále je cítit hrozba globální recese. Čína se ani zdaleka neblíží bodu obratu. Její průmysl prochází „kapitalistickým“ samočisticím procesem, který neskončí dříve než za dva až tři roky. Vysoké úrokové sazby způsobují škody na kupní síle a spotřebě – lidé se zaměřují na placení nejzákladnějších životních nákladů.

Kateřina Zychová / Verdi fond farem: Čelíme jedné z nejkomplexnějších situací na akciových trzích za mnoho let. Na jedné straně přicházejí silná data ohledně pracovních míst a poptávky spotřebitelů. To naznačuje hospodářský růst, který by měl mít pozitivní vliv na ceny akcií. Na druhé straně však máme nejvyšší úrokové sazby od roku 2007 a probíhá rapidní snižování rozvahy FEDu, který tímto vysává likviditu z trhu. Silná data prozatím oddalují ekonomické zpomalení, to ovšem může přijít, jakmile se úrokové sazby promítnou více do ekonomiky. Historicky trvalo průměrně jedenáct měsíců od dosažení vrcholu úrokových sazeb, než došlo k rapidnímu poklesu cen akcií, obvykle v souvislosti s recesí.

#Vítěznéportfolio [nejen] do konce letošního roku

Jak pracovat se svým portfoliem v dnešní nejisté době rozebere debata stratéga Romana Chlupatého s Annou Píchovou, Tomasem Michálkem, Janem Mackem a provozním ředitelem Verdi fondu farem Václavem Štekrem. A to již příští pondělí 6. listopadu od 16:30 na brněnské Mendelově univerzitě. Zúčastnit se můžete semináře online nebo s hosty přijít diskutovat osobně. Podrobnosti nabízí www.ViteznePortfolio.cz.

–TNB/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here