Riziko inflace zažehnáno není, varují analytici Amundi

247
Amundi
Foto: Pixabay.com

Zpomalení vyspělých ekonomik a možná hospodářská recese v USA. Inflace nad inflačními cíli centrálních bank po celý rok a důraz na hodnotové akcie i dluhopisy. Tak by se dal shrnout globální investiční výhled pro příští rok společnosti Amundi.

Ve svém pravidelném globálním investičním výhledu analytici společnosti Amundi, která v letošním třetím čtvrtletí spravovala majetek v přepočtu za bezmála 50 bilionů korun, hodnotí ekonomický výhled na příští rok. V něm očekávají fragmentovaný ekonomický růst a zvýšenou volatilitu na finančních trzích. To nahrává volbě jak konzervativních, ale i rizikových investičních nástrojů. Amundi nadále v příštím roce kalkuluje s recesí ve Spojených státech.

Globální ekonomický růst se v prvním pololetí zvolní díky zpomalení vyspělých ekonomik a pravděpodobné mírné recesi v USA,“ uvádí zpráva společnosti.

Analytici Amundi očekávají, že USA v první polovině roku 2024 zažijí mírnou recesi z důvodu vyšších úrokových sazeb, které zdražují úvěry pro firmy i domácnosti. Až ve druhé polovině roku podle nich dojde ke stabilizaci situace. Přesto podle nich americká ekonomika vykáže růst. V roce 2024 ho tipují na 0,6 procenta a další rok na 1,6 procenta.

USA čeká recese, říká portfolio manažer Alec Murray

Podle predikce Amundi se v příštím roce ještě více rozevřou nůžky mezi hospodářským růstem vyspělých a rozvíjejících se zemí. Zajímavá je pak její predikce, podle které Indie v tempu hospodářského růstu předběhne Čínu.

Indie se stává novou velmocí, která nabízí skvělé ekonomické vyhlídky a silnou domácí poptávku i investice,“ stojí v predikci, která odhaduje ekonomický růst v Indii v příštím roce na šest procent.

Naopak v Číně ani další finanční stimuly státu podle analýzy nezvrátí trend k nižšímu růstu [+3,9 % v roce 2024 a +3,4 % v roce 2025]. Dařit by se ale mělo státům, které budou profitovat z obnovených dodavatelsko-odběratelských řetězců v Asii, nebo regionu Latinské Ameriky, který je bohatý na přírodní zdroje.

Amundi: Situace v Evropě a inflace v roce 2024

Co se týče vývoje v Evropě, analytici Amundi optimismus nerozdávají. Růst v eurozóně bude podle nich nadále slabý. Lišit se bude podle jednotlivých zemí, to nejen kvůli inflaci, ale i restriktivním finančním opatřením vlád daných států.

„V eurozóně i ve Velké Británii očekáváme v roce 2024 růst ve výši +0,5 procenta a v roce 2025 +1,2 procenta v eurozóně a +1,3 procenta ve Velké Británii,“ uvádí zpráva.

Blíže se věnuje i vývoji inflace. Pro zpomalení tempa jejího růstu argumentuje zejména slabší poptávkou. Zmiňuje ale i stále přítomná rizika. Sem řadí „neuspořádanou transformaci energetiky“ a „globální přeskupování“. Obě rizika mohou podle zprávy vyhnat nahoru ceny energií a potravin. Riziko inflace není stále zažehnáno, konstatuje zpráva.

Analytici Amundi vítězství Ukrajiny do své prognózy nezahrnuli

I proto podle analytiků Amundi nebudou hlavní centrální banky v příštím roce spěchat se snižováním úroků. Čekají, že jak americký Federální rezervní systém [FED], tak Evropská centrální banka [ECB], sníží v roce 2024 úrokové sazby o 150, respektive 125 bazických bodů.

„Na rozvíjejících se trzích pokračuje dezinflace a centrální banky tak budou mít určitý prostor pro snižování sazeb, ale nesmí při tom chybovat,“ tvrdí zpráva, což se týká, dodejme, i České národní banky.

Investice v roce 2024

Pokud na finančních trzích panují zvýšená rizika a volatilita, investoři mají dost dobře na výběr jak z odvážnějších, tak obezřetnějších investičních strategiích. Analytici Amundi ale vybízejí k opatrnosti.

Investice v roce 2024 budou především o kvalitních státních a podnikových dluhopisech,“ shrnuje základní přístup konzervativních investorů CIO Skupiny Amundi Vincent Mortier.

Pro hledání růstových příležitostí na akciových trzích nabízí asijské akcie. Ty podle něj vytěží z dobrých vyhlídek na hospodářský růst v regionu.

„Zajímavé příležitosti se objeví také u společností, které se zaměřují na silná dlouhodobá témata, jako je transformace v energetice či umělá inteligence,“ dodává.

U evropských akcií si podle jeho názoru investoři ale budou muset počkat až na druhou polovinu příštího roku.

Za jednu z příčin volatility na akciových trzích analytici Amundi uvádějí „vysychání přebytečné likvidity“. Nižší růst a inflace pak podle jejich názoru může podpořit návrat k záporné korelaci mezi dluhopisy a akciemi.

„Na počátku roku 2024 preferujeme defenzivní přístup a zaměřujeme se na udržitelnost dividend, kvalitu a nízkou volatilitu. Dáváme přednost hodnotovým akciím v USA a Japonsku. Až začne FED snižovat sazby, bude větší prostor pro cykličtější trhy a sektory. Například Evropu, rozvíjející se trhy a podniky s nízkou kapitalizací. U akcií je potřeba stále věnovat pozornost tématům, jako je energetická transformace, zdravotnictví a umělá inteligence,“ stojí ve zprávě Amundi.

Zdravotnictví teď může podržet každé portfolio

Ta investorům nadále doporučuje diverzifikaci aktiv. Podle ní k tradiční diverzifikaci spolu s tradičními investičními nástroji přispívají i alternativní investice. Například zlato může nabídnout zajištění před geopolitickými riziky a některé komodity pak v boji proti inflaci.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here