Lidl zlevnil rohlíky i filet z lososa. Novinka jsou ceny v haléřích

18401
ceny
Ilustrační foto: Lidl ČR

Společnost Lidl promítne snížení sazby daně z přidané hodnoty [DPH] do ceny potravin. A u více než tisíce produktů snížení zdvojnásobí. Zlevnění potravin ohlásily i další řetězce. 

Vláda České republiky schválila ve svém úsporném balíčku i snížení DPH na vybrané potraviny o tři procenta od ledna 2024. Na potraviny se tak od začátku letošního roku vztahuje sazba DPH ve výši 12 procent, dříve to bylo 15 procent.

„Společnost Lidl se rozhodla tento krok ještě více podpořit. Snížení DPH o 3 % promítne přímo do cen potravin. A u více než 1000 produktů se rozhodla toto snížení zdvojnásobit, a to až na 6 %,“ uvádí ve své zprávě zástupci Lidlu.

Podle nich zlevní například pečivo. Rohlíky a housky řetězec nyní prodává za 2,70 Kč. Dříve stály 2,90 Kč. Zákazníci podle Lidlu ocení i o několik desítek korun nižší cenu za:

  • filet z lososa 520 Kč/kg – loni 549,00 Kč,
  • kuřecí medailonky 112,90 Kč/kg – 119,90 Kč.

Další slevy se týkají například Pilos Eidamu 30 % bločku. V jeho případě se cena sníží z 47,90 Kč na 45,40 Kč. Vejce „M“ 30 kusů nově stojí 131,90 Kč namísto 139,90 Kč. Lidé dále využijí i slev na maso, jogurty, tuky nebo granule pro psy. Naopak do základní sazby DPH ve výši 21 procent se přesunula většina nápojů. A ty proto naopak zdražily.

Uvádění přesné ceny potravin

Uvádění cen potravin s přesností na setiny, k čemuž se mnoho řetězců v Česku uchýlilo od nového roku po snížení sazby DPH na potraviny, má zákazníky upozornit na jejich zlevnění. Alespoň tím dnes [3.1.] novinku v uvádění cen vysvětlil Marek Vranka z katedry marketingové komunikace a public relations Univerzity Karlovy v Praze. Podle jeho názoru by běžné uvádění cen s ohledem na to, že tři procentní body nepředstavují výrazné snížení, mohlo rozdíl docela zakrýt.

„Snížení DPH řetězce víceméně musí marketingově využít už z toho důvodu, že tak bude dělat jejich konkurence. Nikdo si nemůže dovolit zůstat pozadu. Jelikož se snížení DPH týká všech stejně, je logická snaha řetězců odlišit se nabídnutím vyšší slevy,” vysvětlil Vranka.

Bez řetězce si neškrtnete, tvrdí zemědělci i potravináři

Některé řetězce s novým rokem oznámily, že část produktů zlevní o více než tři procentní body. A nápoje, na které se nově vztahuje 21% DPH, nezdraží.

Mnoho obchodníků podle ředitelky Asociace komunikačních agentur Kateřiny Hrubešové řeší, jak si udržet zákazníky, kteří v současné době reagují pouze na cenu.

„V současné situaci je možnost získat v retailu, to především v potravinách, další zákazníky velmi problematická. Na základě slev a výprodejových nabídek to nebude fungovat do nekonečna a tímto způsobem dlouhodobé a věrné zákazníky nezískáte,” uvedla.

Co říkají na vývoj cen analytici

Podle analytiků ukáží to, jak se s novým rokem změnily ceny potravin, až data o lednovém vývoji inflace. Údaje Český statistický úřad zveřejní v polovině února. Výrazné snížení cen potravin ale neočekává například analytik společnosti XTB Štěpán Hájek.

„Případné zlevnění cen může být také dočasné,“ uvedl.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu [SOCR] Tomáš Prouza dnes [3.1.] tvrdil, že se nižší sazba DPH v cenách potravin projeví. Přitom ještě na přelomu roku ale uváděl, že řetězce od nového roku zdraží o zhruba deset procent.

Očekávat zlevnění potravin bylo naivní, tvrdí ekonomové

Jeho slova dokonce vyvolala zvláštní jednání vlády, na kterém kabinet řešil vysoké ceny potravin v Česku. Což se stalo poté, kdy premiér Petr Fiala [ODS] nakupoval potraviny v německých a českých obchodech, aby si osobně srovnal jejich ceny.

–DNA/ČTK–

13 KOMENTÁŘE

  1. Zlevnění rohlíků z 2,90 Kč na 2,70 Kč je skvělý dárek lidem k novému roku. Nyní už jsou předražené pouze o 60 %.

    • Ještě vloni v lednu jsem je v Lidlu kupoval za 1,50Kč 🤡 Od zdražení už je nekupuju vůbec a dělám si chleba doma sám. Tohle už není valka, ani inflace, tohle je prachsprostá chamtivost a nenažranost

  2. Jeden rohlík stál 2,-Kč a stojí 3,-Kč. Bonbony “medvídci” stály 98.-Kč/kg. V únoru změnili cenu na 411,30 Kč/kg. Nyní v akci po slevě asi 350,-Kč/kg v akci. Poslední cenu už jsem přesně nepřečetl, nepoužil jsem lupu v telefonu. To se děje v Penny. Hlavně, že mi FÚ kontroloval výši marží u zboží, když jsem kdysi měl obchod. Zboží jsem nakupoval dráž, než obchodní řetězce. Státní správa nedělá nic pro nápravu poměrů.

  3. Když zdražíte o 100%, a že se to u mnoha produktů stalo, a pak slevníte o 3%, tak se ten rozdíl ve slevě hledá těžko no 🤡
    Vláda by měla zavést regulaci o zdražování max 3% ročně, pod milionovymi pokutami. Jak mají přežít důchodci, když jim sníží tu almužnu, co dostávají a zdraží jídlo? Fialova vláda je to nejhorší, co nás potkalo, absolutní nezájem o lidi. Ale korespondenční hlasování, aby mohli kupčit příští volby s hlasy, o to se starají.

  4. Včera jsem byl nakupovat. Lidl zlevnil o korunu čerstvé mléko, které prochází za 3 dny a zdražil pomerančovou šťávu (dříve stála 29,90 , později stála 39,90) na 74,90. To je nehoráznost, co si k lidem dovolí a ještě se prezentují jako samaritáni! Každému zaměstnanci, co stál poblíž, jsem popřál, ať se jim to tam pěkně zkazí, že já to kupovat nebudu. Kam až sahá nenažranost manažerů s máslem za 59,90 pro jehož cenu už není roky žádný důvod?

  5. Já kupuju lososa za 300 za 1 kg v Polsku..Teda pokud není v akci To bych se dostal třeba i na 250 …A tady ho zlevní z 550 na 520 🙈To je viděl více než 100 procent

  6. Od 2.1.24. Měli v nabídce rázový aku utahovák na kola. Opět zase jich měla asi málo. Akce měla platil do 7.1.24. Tak nevím proč jich na prodejně měli tak málo.??,

  7. Řetězce si z nás, zákazníků dělají zase očividnou srandu. V Česku je nejmenší platidlo jedna koruna, kovová mince. Uráží mě jejich nabubřelost a bezbřehá hamižnost. Už aby mi převáděli ceny do eura. Víc mi nechybí.

    • Spíš si myslím, že srandu si z nás dělá Fialova pětikolka. Formálně sníží DPH potravin z 15 na 12%, ale u nápojů lidi natáhne z 15 na 21%.

  8. Myslím, že si z lidí hlavně dělají pr..l. Např. Lidl, celý podzim nenápadné zdražování mnoha položek v řádu jednotek až desítek korun a po Novém roce zlevnění řádově o halíře, u dražších položek o jednotky korun. Hlavně že minulý týden u všeho svítil nápis SLEVA. V reálu jsem za stejný nákup platil víc, než třeba v září 2023. Takže asi toliko ke slevám v Lidlu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here