Vláda odložila zákon o obchodování s emisními povolenkami

363
emisnimi_povolenkami
Zatímco ministr vnitra Vít Rakušan [STAN] nyní řeší v ekonomické oblasti hlavně euro, jeho stranický kolega, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, bojuje o výnos z emisních povolenek s resortem životního prostředí, který spadá pod ministra Hladíka z KDU-ČSL. / Foto: Úřad vlády ČR

Vláda včera [3.1.] schválila posun termínu, do kdy musí firmy vyřadit emisní povolenky za emise vypuštěné v předchozím roce a nakoupit nové. Ale i odložila jednání o celé novele zákona, jež upravuje obchodování s emisními povolenkami.  

Cena povolenek je jedním z faktorů, které se promítají do cen energií. Projednání celkové změny zákona, který upravuje pravidla obchodování s emisními povolenkami, vláda ale odložila. Po jednání kabinetu to potvrdil předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun [Piráti].

„V zákoně jsou ještě ustanovení, která musí ministři prodiskutovat, kabinet se k němu proto vrátí později v lednu,“ řekl Šalomoun.

Rozpor panuje v tom, který z resortů bude příjmy z dražby emisních povolenek kontrolovat. Letošní výnosy z povolenek by podle odhadů měly činit přes 40 miliard korun. V současné době se část výnosů přerozděluje mezi Ministerstvo životního prostředí [MŽP], Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] a státní rozpočet.

A to mění novela zákona, kterou vypracovalo MŽP. Podle jeho zástupců by peníze měly být pod správou Státního fondu životního prostředí ČR.

S tím ale nesouhlasí MPO, které žádá příjmy z povolenek do vlastní rozpočtové kapitoly. To kvůli potřebě financovat podporu existujících zdrojů energie. Zájem na penězích mají i ministerstva financí a dopravy. Ty chtějí, aby výnosy zůstaly příjmem státního rozpočtu.

Odsunutí termínů a využití výnosů z povolenek

S návrhem na posunutí termínu z 30. dubna na 30. září, do kterého účastník systému obchodování s emisními povolenkami vyřadí z obchodování takové množství povolenek, které odpovídá vykázanému a ověřenému množství emisí v předchozím roce a nakoupí nové, přišla skupina koaličních poslanců. K nim se připojili dva poslanci ANO. Posunutí termínu umožnila novelizace evropské směrnice. Ta už ale měla platit od konce loňska.

„Není pravděpodobné, že by Česko kvůli pozdnímu přijetí čelilo ze strany EU pokutám,“ uvedl v této souvislosti Šalomoun.

V solárech je Čína jednička, ale uhlí spotřebovává stále víc

I věří, že Česko implementuje evropskou směrnici do své legislativy v nejbližší době. To přesto, že novela zákona nařizuje, aby stát v příštích letech používal veškeré výnosy z emisních povolenek na opatření, která sníží nebo kompenzují důsledky změny klimatu. A stát to bude muset unii zřejmě i vykazovat. Dosud musela být na taková opatření použita pouze polovina těchto výnosů. V případě zbylých peněz šlo o doporučení.

Nový zákon o obchodování s emisními povolenkami

Z pohledu nové legislativy není problém pouze v tom, kdo bude pokladníkem příjmů z emisních povolenek. Potíž je i s tím, na jaká opatření přesně se peníze nově využijí. To návrh evropské směrnice i novely tuzemského zákona nespecifikuje.

A pak je tu politika. Podle místopředsedy opozičního hnutí ANO Karla Havlíčka by vláda měla peníze z prodeje emisních povolenek použít na snížení cen energií. Což ale například ministr životního prostředí Petr Hladík [KDU-ČSL] odmítl. Podle něj by to bylo právě v rozporu s novými unijními pravidly.

Vláda dala vybraným firmám 3,5 miliardy na energie

Návrh novely navíc počítá s úpravou celkového množství povolenek pro leteckou dopravu a rozšiřuje systém na námořní dopravu. Vláda prozatím ale schválila jen odložení vyřazování a nákup nových povolenek.

„Podniky tak budou moci jejich nákup rozložit do delšího časového období, což bude mít pozitivní vliv na jejich tok hotovosti,” stojí v důvodové zprávě.

Emisní povolenky v systému obchodování ETS nakupují hlavně elektrárny a další průmyslové podniky, které vypouštějí do ovzduší skleníkové plyny. Například oxid uhličitý. Jedna povolenka opravňuje podnik vypustit do atmosféry jednu tunu oxidu uhličitého, případně odpovídající množství jiného plynu.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Tato hrůzovláda má tolik průser.. za sebou, že okamžitá demise je už pozdě … Jenže hay.. ze stoosmičky se nikdy nevzdají svých míst u koryta. Žádné hladové prase se jen tak lehce nenechá vyhnat od koryta i když je tam velmi málo pomyjí. Které si za 2. roky vyžrali …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here