Většina světových indexů loni posílila. Hitem se stala AI

149
indexu
Foto: Pexels.com

Akciím na světových trzích se loni vesměs dařilo. Některé indexy, jako například americký Dow Jones nebo německý DAX 40, překonaly historická maxima. Premiantem indexů se staly technologické akcie ve Spojených státech.

Nejsledovanější americký index S&P 500 si loni připsal téměř 25 procent, zatímco index akcií eurozóny Euro STOXX 50 se zhodnotil o 17 procent. Vyplývá to z burzovních statistik. Burza cenných papírů Praha [BCPP] patřila v roce 2023 k nejvýkonnějším trhům v Evropě. Měřeno indexem PX-TR trh vzrostl o 28 procenta. Dividendový výnos celého trhu činil 8,31 procenta.

Avšak objemy obchodů v loňském roce zaznamenaly propad téměř na všech evropských trzích. Pražská burza byla součástí tohoto trendu, při meziročním poklesu [-26 %] na 123,5 miliardy korun. Nárůst objemu obchodů naopak zaznamenal trh START, jehož objemy meziročně vzrostly o 143 procent [více zde].

„Po náročném roce 2022, kdy akcie v důsledku rostoucích úrokových sazeb odepisovaly velkou část hodnoty, se rok 2023 zaryje investorům do pamětí jako dobrý rok. Akcie se ze svých propadů už v podstatě vzpamatovaly a několik důležitých indexů přepisovalo historická maxima,” uvedl analytik Portu Marek Malina.

Jde například o americký Dow Jonesův index, německý DAX 40 nebo indický Nifty 50. Jen půl procentního bodu od svého maxima ukončil rok nejznámější akciový index S&P 500.

„Zisky jsme zaznamenali napříč geografickým spektrem, kdy tahounem byly technologické akcie ve Spojených státech,” přiblížil analytik XTB Štěpán Hájek.

Americký akciový index S&P 500 za loňský rok přidal 24,73 procenta, německý index DAX 19,8 procenta. Překvapily však i trhy rozvíjejících se ekonomik nebo japonské akcie. Globální akciový index MSCI World si loni připsal 21,8 procenta.

Technologické akcie a růst i propady indexů dle regionů

Akciovému světu vládly technologické akcie, jejichž hlavní index – americký Nasdaq Composite – vzrostl o 44,5 procenta. Těsně za ním byly japonské akcie reprezentované indexem Nikkei 225 s výnosem 30,1 procenta. Panevropský index Euro STOXX 50 si připsal 17,3 procenta.

XTB: Investoři nejčastěji volili technologický index NASDAQ

Loni zaostávaly rozvojové trhy, ty táhly dolů především čínské akcie. Hlavní index hongkongských akcií Hang Seng odepsal za rok 15,4 procenta. Avšak indický index Nifty 50 o 19,4 procenta zpevnil.

V Evropě se podle Štěpána Hájka nejvíce dařilo řeckým akciím, tamní index ASE vzrostl o 38,5 procenta. Díky devalvující měně a lepší ekonomické výkonnosti se dařilo i tureckým akciím, kde index BIST 30 přidal 34,9 procenta. Jeden z mála evropských trhů, kterým se v minulém roce nedařilo, byly finské akcie. Tamní index OMX klesl o 8,3 procenta.

Udrží se AI v centru zájmu i letos?

Rok 2023 označili analytici za návrat velkých technologických firem. Za popularitu vděčí hlavně rozmachu umělé inteligence [AI]. Akcie společnosti Nvidia si připsaly 246 procent, akcie Meta Platforms 184 procent, AMD 130 procent, Amazon 77 procent, Netflix 65 procent, Microsoft a Google 57 procent a Apple 54 procent. Za zmínku stojí také akcie kryptoměnové burzy Coinbase, které si připsaly 418 procent, nebo akcie švédské streamovací služby Spotify s výnosem 129 procent.

Je čím dál více žádoucí, aby lidé mysleli kriticky, říká expert na AI

Analytik Malina připomněl i dvě aktuálně nejcennější farmaceutické společnosti na světě, které těží ze svých léků původně vyvinutých na léčbu diabetu, díky kterým lidé ale „léčí“ i obezitu a nadváhu. Ty se staly hitem. Akcie americké firmy Eli Lilly stouply o 60 procent, zatímco akcie dánské firmy Novo Nordisk zpevnily o 48 procent. Díky tomuto nárůstu se stala Novo Nordisk nejhodnotnější firmou v Evropě, když na první příčce vystřídala francouzskou skupinu luxusních značek LVMH.

I loni tu ale byly sektory, kterým se nedařilo. Šlo zejména o akcie společností z veřejných služeb s poklesem o 10,1 procenta, a energií, kde pokles činil 4,8 procenta. Nejvíce pak propadly tituly spojené s obnovitelnými energiemi, kde akcie odepsaly 21,4 procenta.

Jak zahájila rok pražská burza

Pražská burza zahájila nový rok růstem. Index PX 2.1. posílil o 0,59 procenta na 1422,34 bodu. To je nejsilnější závěr od února 2022. Obchodování uzavřelo se ziskem všech devět emisí, které hodnotu indexu ovlivňují.

Nejvýraznější růst, a to o 2,29 procenta, dnes zaznamenaly akcie společnosti Photon Energy, která se zabývá výstavbou a provozováním fotovoltaických elektráren. Obchodování uzavřely s cenou 46,95 koruny.

K růstu indexu významně přispěly cenné papíry energetické skupiny ČEZ, které zdražily o 1,36 procenta na 971,50 Kč. Akcie zbrojovky Colt CZ Group a producenta tabákových výrobků Philip Morris ČR si polepšily o 0,94, respektive 0,9 procenta.

Z bankovních titulů nejvýrazněji posílily akcie Erste. Zpevnily o 0,43 procenta a uzavřely tak obchodování s cenou 906 korun za kus.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here