Krize německého rozpočtu je pro Zelené velký problém

8498
Zelenych
Foto: Svaz 90/Zelení

Strana Zelených chtěla z Německa učinit vzorovou zemi v boji proti klimatickým změnám. Aktuální státní rozpočet do jejích plánů ale hodil vidle. Píše o tom Politico v článku German budget crisis strikes at heart of the Greens’ ambitions.

Obliba Zelených klesla z letních 23 procent na nynějších 14 procent. Nízká oblíbenost celé vládní koalice v Německu pak podle listu Politico naznačuje, že příští vládu nejspíš sestaví nynější konzervativní opozice. A zatímco ještě nedávno konzervativci vyjadřovali ochotu vládnout se Zelenými, nyní taková možnost nepřipadá zřejmě v úvahu.

„Je zřejmé, že existuje rozpor mezi tím, co Němci říkají, ano chceme chránit klima, a mezi tím, co jsou skutečně připraveni dělat. Jestli se více obávají změn klimatu nebo restrikcí,“ shrnuje pozici Zelených učitelka a členka strany Gundula Homannová.

„Nyní čelíme velkým problémům,“ dodává a krčí rameny nad tím, že ještě nedávno vypadalo vše z hlediska programu Zelených více než slibně.

Pro Zelené, kteří jsou součástí třístranné vládní koalice se Sociálními demokraty [SPD] a fiskálně konzervativní stranou Svobodných demokratů [FDP], naděje na prosazení své politiky nemohla být lepší. Přechod na zelenou energii by Německu navíc značně pomohl. Loni byla země 11. největším emitentem skleníkových plynů. Německo by se tak stalo příkladem pro celý svět. Dokázalo by, že ekonomika a spotřebitelé prosperují i v politice Green Dealu.

Ale pak, minulý měsíc, německý ústavní soud vydal nařízení, které odřízlo vládnoucí koalici od významné části finančních prostředků…

Dopady rozhodnutí německého ústavního soudu

Opatření německého ústavního soudu způsobilo výpadek 60 miliard eur [cca 1,5 bil. Kč] ve státních financích. A vláda se potýká s problémem, jak tuto díru zaplnit. Současně opatření soudu omezilo její schopnost čerpání ze speciálních fondů vytvořených k obcházení ústavní dluhové brzdy. Ta omezuje deficit spolkového rozpočtu, mimo stav nouze, na 0,35 procenta hrubého domácího produktu [HDP].

Komise prodloužila státní podporu firmám kvůli energiím

A právě tyto fondy německá vláda vytvořila, aby pomáhaly financovat některé projekty, které jsou hlavními tématy strany Zelených. Jde například o přechod oceláren na vodíkové palivo, dotace na výrobu baterií a mikročipů a modernizaci železniční sítě. Podle rozhodnutí soudu německá vláda ale zmrazila nové výdaje a upravuje rozpočet na příští rok.

Krize dosáhla takového rozměru, že Robert Habeck, ministr hospodářství za stranu Zelených, musel odvolat svoji cestu na summit COPS28 v Dubaji, protože se vládnoucí koalice potýká se schodkem 17 miliard eur [cca 420 mld. Kč] v rozpočtu na příští rok.

Odezva německého průmyslu

Vládní představitelé tvrdí, že aktuální problémy jsou jen dočasné. Německý průmysl se ale ocitá v nejistotě, jak budou vypadat výdaje rozpočtu na příští rok.

„Jsme zklamaní a znepokojení,“ uvedl Reiner Blaschek, šéf ArcelorMittal s tím, že financování přechodu ocelárny na zelenou energii, asi polovina z plánovaných investic ve výši 2,5 miliardy eur [cca 61 mld. Kč], nyní visí ve vzduchu.

„Situace je dost vážná,“ řekl Jens Südekum, profesor na univerzitě Heinricha Heineho v Düsseldorfu.

Destatis potvrdil 0,4% pokles německé ekonomiky ve 3. čtvrtletí

„Některé průmyslové obory, jako ocelárny, jsou v šoku. Nepřichází nové investice a všichni chtějí vědět, kdy budou vyplaceny další dotace,“ dodal.

Vytápění německých domácností

Kancléř Olaf Scholz dál slibuje „mohutné investice“ do přechodu na zelenou ekonomiku, ale už nevysvětluje, kde na ně vezme. A tak i financování záměru strany Zelených je ohroženo. Počátkem tohoto roku vládní koalice prosadila návrh kontroverzního zákona na podporu změny způsobu vytápění německých domácností. Ten podporuje místo nafty a plynu tepelná čerpadla. I přes rozpočtovou krizi vláda slíbila poskytnout každé domácnosti 21 000 eur [cca 519 tis. Kč] na instalaci tepelného čerpadla. Návrh vyvolal silný odpor mnoha voličů, zejména těch konzervativních, jaký vláda neočekávala.

V Německu se ozývají hlasy žádající předčasné volby

V kampani voleb do spolkového sněmu v roce 2021 chtěli Zelení z Německa učinit premianta v boji s klimatickou krizí. Otázkou nyní je, jak se vypořádají s tím, že přišli o velkou šanci dosáhnout takového cíle. Obliba vlády kancléře Olafa Scholze se ocitá na historickém minimu, a to se týká i vládního angažmá Zelených.

–AM–

5 KOMENTÁŘE

  1. Němci už dvakrát dostali Evropu na úplné dno. Tentokrát si to vyžereme potřetí. Kolaps automobilového průmyslu, kolaps energetiky, kolaps energeticky náročných odvětví, drahota, inflace, jásající zelení fanatici, nulový přínos pro globální oteplení. Mám pocit, že to všechno řídí Čína, protože ta z toho vyjde jako absolutní vítěz. I se svými stovkami uhelných elektráren.

    • Přesně tak, vidím to stejně. Ovšem Číně vydatně pomohlo Rusko svými kontakty v Německu, zejména v energetickém sektoru. Také němečtí zelení se moc netají s tím, že některé dary šly z Ruska.
      Nutno dodat, že lví podíl na tom všem má lidská blbost a naivita evropanů.

  2. Živit půl světa, žít na dluh, to je ten západ vysněný za socialismu. Migranti rychle se množící, sedící na ubytovnách stojí německou státní kasu ročně jako rozpočet ministerstva obrany.
    Rovněž naše liberální pětikoaliční vláda podepsala zvací dopis dobrovolného přijímání muslimských migrantů.
    Inu, palestinská ambasáda v prase je, akorát nevím, jestli Hamásu, Fatáhu, nebo obojí.

  3. Německo ma ekonomické problémy, pro naši ekonomiku je to znepokojiva krize. Změna v Německu je podmínka nutná, to co bude následovat je obtížne predikovat, nastávají hodně slozita období. Může být, že r. 2024 bude ještě složitější jak ten minulý.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here