Burzy: Sen o rychlém a razantním snížení úroků se rozplývá

618
uroku
Foto: Freepik.com

Očekávání, že americký FED a Evropská centrální banka se brzy a razantně pustí do snížení úroků, se asi nenaplní. Navzdory akciové rally nejen v USA se investoři tak opět dostávají do složité situace. Co říkají experti projektu #VítěznéPortfolio?

Ján Hájek / Top Stocks: Začátkem února dozní výsledková sezóna, která je důležitá nejen díky výsledkům za rok 2023, ale hlavně díky výhledům firem na rok 2024. Aktuální konsenzuální odhady čekají 11% růst ziskovosti u společností zahrnutých v americkém indexu S&P 500. Dále se odhaduje 6% růst ziskovosti u podniků zahrnutých v evropském indexu STOXX 600. V obou případech se jedná o nadprůměrný růst ve srovnání s průměrem za posledních 30 let. Index S&P 500 se také obchoduje při nadprůměrném ocenění 19,6násobku očekávaného zisku pro rok 2024. Jakékoli větší zklamání se může negativně propsat do cen akcií.

Barbara O’Donnell / Saxo Bank: V roce 2024 budou hlavní roli mít tři faktory, a sice geopolitické události, snižování sazeb a umělá inteligence. Očekávání nižších sazeb FEDu a nižších reálných výnosů – ačkoli už ne tak žhavá jako koncem loňského roku – pozitivně zapůsobí na poptávku po drahých kovech. Očekávám „pick up“ na zlatě a impulz pro stříbro. U mědi očekávám převis poptávky nad nabídkou, cenu bude výše tlačit obnova investic do zelené transformace.

Tomas Michálek / STARTer Investment Partners: Věřím, že letošek se stane pro trhy dalším silným rokem. Hnacím motorem by měly být začátek dlouho očekávaného cyklu snižování úrokových sazeb, levnější energie, klesající inflace a stále vysoká úroveň zaměstnanosti. Zdá se, že obchodníci už zohlednili mnohá očekávání tím, že posunuli trhy k historickým maximům. Nebo jinak – vytlačili je na nová.

Miroslav Novák / Akcenta CZ: Zkraje letošního roku trhy postupně přehodnocují očekávání, že centrální banky v USA a eurozóně začnou brzy s rychlým snižováním úrokových sazeb. Optimismus, který na trzích panoval v listopadu a v prosinci, pomalu odeznívá a paralelně dochází k mírnému nárůstu rizikové averze. Akciové i dluhopisové trhy lehce klesají a americký dolar má tendenci posilovat. Zároveň dochází k pozvolnému nárůstu geopolitického rizika. Zatím to vypadá, že toto prostředí na finančních trzích přetrvává po větší část února.

David Zabadal / YDeal Funds: Hodnota klasických ikonických vozů stabilně stoupá a přináší investorům nejen zajímavé výnosy, ale také exkluzivní zážitky. Například podle The Wealth Report za rok 2023 z dílny Knight Frank je průměrný růst hodnoty investic do klasických vozů za posledních deset let 185 procent a 25 procent za poslední rok. Průměrný růst ceny o 18,5 procenta ročně je pak nejlepší mezi alternativními investicemi. Toto číslo zahrnuje i období hospodářské recese a globální pandemie covidu-19.

Tomáš Beránek, #VítěznéPortfolio

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here