Nemovitosti v ČR zdražily víc než dvakrát rychleji než jinde v EU

263
nemovitosti
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Za posledních deset let nemovitosti v Česku zdražily o 125 procent. To je o 70 procent víc, než dosahuje průměr za posledních deset let v zemích EU [+55 %]. Česko tak patří mezi země s nejvyšší dynamikou růstu cen nemovitostí.

To přes jejich mírné zlevnění v loňském roce. Vyplývá to z aktuální analýzy realitního trhu České bankovní asociace [ČBA]. Podle jejích výsledků ceny starších bytů loni klesly o sedm procent. Již v tomto roce podle analytiků ale začnou ceny starších bytů opět narůstat. Důvody trendu vysvětluje pro FinTag člen prezidia Asociace nájemního bydlení Stanislav Kubáček.

„Nové byty se moc nestaví. V momentě, kdy centrální banka výrazněji sníží základní úrokové sazby a klesne cena hypoték, tak tempo růstu cen bytů přesáhne tempo růstu inflace,“ řekl.

To znamená, že Česká republika nadále zůstane zemí, v níž růst cen nemovitostí výrazně dlouhodobě předbíhá růst příjmů domácností. To přesto, že loňský pokles cen starších bytů přinesl v tomto srovnání Česku mírnou korekci.

„Ty nůžky však zůstávají výrazně rozevřené a ČR se nadále drží v mezinárodním srovnání na předních místech nedostupnosti bydlení,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

Letos opět zdraží byty, nájmy i náklady na bydlení, tvrdí asociace

Rovněž předpokládá, že již letos dojde k dalšímu zdražení nemovitostí. Ceny starších bytů podle něj stejně jako v minulosti ovlivní vývoj cen novostaveb. Letošním trendem se tak na trhu starších bytů stane mírný růst jejich cen.

Loňské oživení na realitním trhu

Analýza realitního trhu ČBA přinesla i pozitivní zprávy. Tou hlavní je, že tuzemský realitní trh zažívá od loňského jara z pohledu počtu transakcí oživení u všech typů nemovitostí. Prodeje u novostaveb v posledním čtvrtletí meziročně vzrostly téměř dvojnásobně. U starších bytů to bylo o 49 procent. Prodeje rodinných domů posílily o 45 procent. V průměru vycházel jeden metr čtvereční na 60 tisíc korun. Cihlové domy si oproti panelovým domům držely výrazně vyšší cenu.

„Výraznější pokles cen u starších bytů byl v Praze. Tam se propadly okolo 6,8 procenta. Podobné to bylo u novostaveb v hlavním městě. Naopak na celorepublikové úrovni se ceny novostaveb během roku 2023 snížily pouze o 0,1 procenta. Za rodinné domy lidé zaplatili o 5,5 procenta méně. V Praze ale o 0,5 procenta zdražily,“ stojí v analýze.

Ceny nemovitostí na konci roku 2023
Nemovitost Starší byt [Kč/m2] Novostavba [Kč/m2] Rodinný dům v mil. Kč
cihla panel prvoprodej přeprodej
Průměrná cena 67 500 55 000 119 100 110 000 5,16

[Zdroj: ČBA]

„Současná vysoká čísla meziročního růstu, kdy se například počet prodejů nových bytů meziročně v Praze více než zdvojnásobil, ale musíme vnímat jako růst ze zcela zamrzlého trhu, na kterém se po dobu jednoho roku téměř nic neobchodovalo. Nyní se meziročně porovnáváme s čtvrtletími, ve kterých se prodalo historicky nejméně bytů za posledních 20 let,“ upozorňuje Milan Roček, CEO společnosti Dataligence, která s ČBA spolupracuje.

Podle něj lépe situaci na trhu vystihuje hodnocení, že jsme se v závěru roku 2023 dostali na obdobnou aktivitu, jako byla na konci roku 2020. Loni se v Česku postavilo téměř tisíc nových bytových domů a 22 a půl tisíce rodinných domů. V novostavbách vzniklo necelých 12 a půl tisíce bytů.

Proč letos zdraží nové i staré nemovitosti

Analýza ČBA v následujících měsících očekává další oživení trhu. Uvádí, že ustoupení většiny dosavadních negativních vlivů, jako je vysoká inflace, drahé hypotéky a propad reálných mezd, vytvoří na realitním trhu příznivější prostředí, než bylo v posledních dvou letech. Bankovní asociace očekává:

  • U novostaveb dojde k růstu poptávky. Developeři nejspíš omezí marketingové pobídky. Jimiž mírně snižovali ceny novostaveb v první polovině roku 2023.

Hypoteční trh ani letos v lednu neukázal žádné výraznější oživení

  • U starších bytů předpokládá, že stejně jako se tomu stalo v minulosti, kdy zdražovaly novostavby, doje i u nich k mírnému růstu cen.

Zástupci ČBA dále uvedli, že vzhledem k oživení realitního trhu v loňském roce, se Česko postupně blíží k normálnímu chování mezi nabídkou a poptávkou, které realitní trh zažíval před pandemií covidu, válkou na Ukrajině a boomem v roce 2021.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here