Japonské akcie letí vzhůru. Nabízí se ETF, CFD i měnové páry

320
Nikkei
Ilustrační foto: Freepik.com

Akciové trhy po celém světě dosahují nových historických maxim. A platí to i pro japonský akciový index Nikkei. Na tom by nebylo nic neobvyklého, pokud by svými aktuálními maximy japonský index nepřekonal rekord starý 34 let.

Opravdu se japonský gigant po desetiletích spánku opět probudil? Abychom získali odpověď na tuto otázku, musíme se vrátit v čase. Země, která prohrála druhou světovou válku, se během několika desetiletí vyvinula v jednu z největších světových ekonomik. Vzniklo v ní mnoho úspěšných společností. Japonsko tak už ve druhé polovině minulého století platilo za hospodářský zázrak. Svého vrcholu japonský index Nikkei dosáhl kolem roku 1989.

Vývoj indexu Nikkei od roku 1970

[Zdroj: Bloomberg Terminál]

Avšak úspěch s sebou přinesl i své stinné stránky. Ceny mnoha aktiv, například akcií a nemovitostí, nejdříve začaly bublat, aby se následně nafoukly do obřích rozměrů. Všichni ale byli “happy”. A ze své ostražitosti slevily i banky, které půjčovaly peníze jako na běžícím pásu. Tento vývoj se ale postupně přestal líbit japonské centrální bance. A tak zvýšila úrokové sazby, aby zbrzdila rozpumpovanou ekonomiku.

Japonská ekonomika zpomalila. Ale až moc…

Zvýšení sazeb skutečně zafungovalo. Ekonomika zpomalila, ale objevilo se mnoho dalších problémů. Firmy i domácnosti začaly mít problémy se splácením svých dluhů. Což způsobilo problémy bankám. Následovala asijská finanční krize, která problémy ještě prohloubila.

ČNB srovnala vývoj v Japonsku a eurozóně a varuje před riziky

Japonskou ekonomiku dále poškodila dot-com bublina a velká finanční krize v USA. Přidalo se i několik velkých přírodních katastrof – zemětřesení a tsunami. Japonské ekonomice nepřidal ani nepříznivý demografický vývoj, a zejména pak dlouhodobá deflace.

Jako problém se ukázal i státní dluh, který má Japonsko v poměru k hrubému domácímu produktu [HDP] jeden nejvyšší z vyspělých zemí. Loni činil 296 procent.

Míra zadlužení vůči HDP ve vybraných zemích

[Zdroj: Archiv FinTag]

Prostě v Japonsku se toho za poměrně krátkou dobu hodně pokazilo. To vše vyústilo v pokles akciového trhu o zhruba 80 procent, který trval přibližně 20 let. Přičemž poslední ranou byla finanční krize, která odstartovala na konci roku 2008.

Japonské akcie už jsou dnes ale jinde

Výše popsané situace se dnes ale ukazují jako minulost. Japonské akcie dosahují nových rekordních maxim. Stejně jako v případě poklesu v tom sehrává roli hned několik významných faktorů. Mezi ty hlavní patří dobré hospodářské výsledky japonských firem. Což platí zejména pro technologické firmy, které těží ze současného boomu nejen AI. Exportním japonským firmám pomáhá i slabý japonský jen. Poptávku po japonských akciích zvyšují i čínští drobní investoři, kteří přesouvají peníze z problémových čínských akcií právě do Japonska.

A byl to i Warren Buffett, který zhruba před pěti lety začal investovat v Japonsku a přitáhl k zemi pozornost investičního světa. Buffettův krok se ukázal jako geniální, protože jeho investice mu vydělávají velmi slušné peníze.

To, co umíš, ti nevezme ani inflace, upozornil Warren Buffet

Spolu s Buffettem do země ale přišli i další velcí investoři, z nichž mnozí navíc začali tlačit na konzervativní vedení společností, aby se více přiklonila k akcionářům. Ostatně i Buffett v dopise akcionářům pochválil vedení japonských společností za to, že jejich firmy vyplácejí vyšší dividendy a vracejí více peněz investorům prostřednictvím zpětných odkupů. Investoři navíc tlačí na managementy, aby zvyšovaly svou efektivitu. Všechny výše uvedené faktory způsobily, že akcie v posledních letech dosahují vysoké výkonnosti a nových maxim.

Nikkei je nahoře. Jak z toho vytěží investor či obchodník?

Možností je hned několik. Kdo věří trhu, může zvolit několik ETF zaměřených na japonský akciový trh. Jsou to například:

  • SJPA.UK
  • XMJP.DE
  • IJPD.UK
  • VJPA.DE

Většina ETF má velmi podobnou výkonnost a složení, a tak pokud investor sází na vývoj japonské ekonomiky a firem jako celku, ukazují se ETF jako správná volba. Avšak mnozí, jistě, nemusejí souhlasit. Mohou namítnout, že japonské akcie nemají pevnou půdu pod nohama, že ve světě existuje mnoho rizik a trh si zaslouží korekci.

Čímž se dostáváme k obchodníkům. I jim se nabízí několik možností, jak vsadit na takový scénář, například pomocí CFD na index se zkratkou JP225 [graf níže, pozn. red.]. Jedná se o nástroj, s nímž může obchodník spekulovat na další růst, ale také na pokles.

CFD na index se zkratkou JP225

[Zdroj: xStation]

Tento nástroj obsahuje i pákový efekt 1:20, který obchodníkovi umožňuje agresivněji využívat svůj kapitál. Pro jistotu upozorním, že pákový efekt přináší možnost vyšších zisků, ale je u něj také riziko vyšší ztráty. Což je třeba mít při obchodování s CFD vždy na paměti.

Komu se nelíbí jak ETF, tak CFD na index, a raději by spekuloval na makro stránku Japonska, pak se nabízejí měnové páry. Dva nejobchodovanější jsou USDJPY a EURJPY a i u nich jde o CFD s pákovým efektem, tentokrát v poměru 1:30.

Měnový pár USDJPY

[Zdroj: xStation]

Měnové páry s jenem se v poslední době vyznačují poměrně velkými pohyby, například USDJPY od začátku loňského roku vzrostl o téměř 20 procent a od lokálních minim ze začátku roku 2021 dokonce o téměř 50 procent. No, a nekupte to, když je to tak lákavé, chtělo by se říci.

Tomáš Vranka, analytik XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here