Dění na trzích: Jsme svědky růstu jako v době dot-com bubble

2188
na_trzich
Foto: Freepik.com

Politické napětí nepolevuje, ekonomika se tak nemusí dočkat měkkého přistání, na které většina trhů sází. Ale akcie a další riziková aktiva atakují historická maxima. Dění na trzích komentují analytici projektu #VítěznéPortfolio a hosté.

Jan Macek, Conseq IM: V polovině února jsme byli svědky menšího klopýtnutí rally na americkém akciovém trhu. Navázalo na mírně vyšší než očekávanou lednovou inflaci v USA, a tedy ochlazení očekávání rychlého poklesu sazeb. Dle mého názoru je toto předzvěstí dění nejen v nejbližších týdnech, ale i v celém prvním pololetí. Dokud si FED nebude zcela jistý, že má inflaci plně pod kontrolou, zůstane stran snižování sazeb opatrný. Nadále tedy vůči americkým akciím doporučuji opatrný přístup. V podobném duchu reagují i dluhopisové výnosy. Americký desetiletý bond se od začátku roku šplhá vzhůru a prostor pro další růst zde je. I zde bych tedy nejen pro březen, ale pro celé první pololetí volil opatrný přístup a nevydával bych se vstříc dlouhé duraci.

Miroslav Plojhar, ČS: Na trzích dojde ke korekci

Březen je první měsíc, pro který trhy ještě nedávno započítávaly úvodní snížení sazeb FEDu a ECB. Třetí měsíc roku může v otázce sazeb mnohé rozlousknout. Dezinflační trend je jasný. Avšak absence recese v Americe a možné první známky oživení v Evropě právě za přispění klesající inflace a mizejícího komoditního šoku mohou vést ke změně očekávání, které přijde po letošním snižování sazeb. Můj názor je, že letošní pokles sazeb bude korekcí mnohaletého růstového trendu kvůli deglobalizaci. Ale i deficitním rozpočtům a letům nadměrného pumpování peněz do ekonomiky.

Analytička Saxo bank Barbara O’Donnell

Zasáhla mě zpráva, že čokoláda bude nedostatkovým zbožím. Kvůli nepříznivému počasí a klimatickým změnám se futures na kakao poprvé obchodovaly nad 5 000 USD [cca 117 000 Kč]. To je od začátku roku 44% nárůst. Březnový kontrakt se poté skoro dotknul hranice 6 000 USD [cca 140 000 Kč]. Na ceně a velikosti valentýnských srdíček a velikonočních zajíčků se tato změna odrazí až s ročním zpožděním, na maximech ale není jen kakao.

Nový komoditní král? Cena kakaa rekordně roste

Benchmark S&P 500 posouvá maxima, dolar zpevňuje. Jsme svědky růstu, jaký jsme naposledy viděli v době dot-com bubble. Hospodářské výsledky za poslední loňský kvartál už reportovala většina společností a trh zůstává imunní vůči vysokým valuacím.

Tomas Michálek, STARTer Investment Partners

Jak to, že ceny akcií stále rostou, když úrokové sazby zůstávají vysoké? Je zřejmé, že není problém mít vysoké kapitálové náklady, pokud je můžete přenést na konečného spotřebitele. A přesně to se zdá být realitou dnešní doby. Nízká nezaměstnanosti ve Spojených státech a v Evropské unii vytváří podmínky pro mimořádně vysoký růst mezd. Kompenzuje tak vysoké náklady na život. Výjimkou je Čína. Zajímavou strategií tedy může být nakupování akcií s nízkou korelací s “čínským syndromem” a soustředění se na sílu spotřebitelů v EU a USA.

Petr Novotný, Investiční web: Dění na trzích, ale i volby

Březen bude na trzích ovlivněn americkou předvolební horečkou a rozhodnutím FEDu o nastavení úrokových sazeb. Hned 5. března čeká USA tzv. volební superúterý. Konají se tam primárky v desítkách amerických států. Jejich výsledky už s velkou pravděpodobností předurčí vítězného kandidáta politických stran do listopadových prezidentských voleb.

Musk s Neuralinkem nejspíš přesune do Texasu i sídlo Tesly

Burzovnímu kalendáři vévodí 20. březen, kdy skončí dvoudenní zasedání měnového výboru FEDu. A kdy může dojít k prvnímu snížení sazeb. Ačkoli se sázky na březnové uvolnění monetární politiky v poslední doby citelně snížily, trh stále předpovídá, že FED stáhne v roce 2024 sazby o 150 bazických bodů. Je třeba upozornit, že některé z největších úvěrových, kalamitních, událostí nastaly, právě když FED otočil kormidlo a přistoupil k prvnímu snížení sazeb.

Tomáš Beránek, #VítěznéPortfolio

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here