Čeká nás konečně obrat na zemním plynu?

49
zemniho_plynu
Foto: Freepik.com

Cena zemního plynu na burzách klesla od léta 2022 o více než 80 procent. Meziročně ztratil zemní plyn 35 procent na ceně. Čeká nás konečně obrat na zemním plynu? 

Bezpochyby k těm nejaktuálnějším patří samotné počasí. V USA končí nejteplejší zima v historii. Vědci ji spojují s klimatickou krizí. A i předchozí zima byla rekordně teplá. Spotřeba zemního plynu klesá.

Na druhou stranu produkce plynu v USA byla naopak rekordní – v prosinci minulého roku se vytěžilo 105 miliard kubických stop denně. Což je nejvíc za posledních 15 let, kdy začala těžba z břidlic.

Vývoj cen zemního plynu

[Zdroj: xStation]

  • Čeká nás konečně obrat na zemním plynu? A jak se bude dařit dalším komoditám? Tyto i další otázky se pokusí zodpovědět již tradiční Online trading konference od XTB. Přihlaste se zdarma zde: https://cz.xtb.com/online-trading-konference-2024

Za tímto historickým propadem stojí hned několik faktorů. Bezpochyby k těm nejzásadnějším se řadí samotné počasí. V USA končí nejteplejší zima v historii. Vědci to spojují s klimatickou krizí. A i předchozí zima se ukázala rekordně teplá. Spotřeba zemního plynu klesá.

Na druhou stranu produkce plynu v USA byla naopak rekordní – v prosinci minulého roku bylo vytěženo 105 mld. kubických stop denně, což je nejvíce za posledních 15 let, kdy začala těžba z břidlic.

Tyto dva aspekty zapříčinily, že jsou zásoby plynu výrazně nad 5letým průměrem [+20 %]. Meziročně stouply o jedenáct procent. Na tuto situaci pak reagovali i samotní producenti, kteří v reakci na propad cen plánují snížit těžbu plynu. Plány na snížení produkce oznámili Chesapeake, Comstock Resources i EQT.

Podobný klesající trend vidíme dokonce na ceně evropského zemního plynu. Jeho cena klesla na 25 euro/Mwh. To je méně než desetina ve srovnání s rekordy v létě 2022. LNG je dostatek a nízká cena plynu je zde spojována především s poklesem cen elektřiny.

Co tedy očekávat od následujících měsíců? Zemní plyn nyní vstupuje do klidnějšího období. To se pojí s nižší volatilitou. Ale to jen za předpokladu, že nenastane nějaká další katastrofická událost. V opačném případě by se ceny mohly pomalu stabilizovat a možná nabrat i nový směr.

Pokud chcete těchto cenových pohybů využít přímo, zemní plyn a desítky dalších komodit je v nabídce XTB. Více: https://cz.xtb.com/trh-energetickych-zdroju

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here