Vláda snížila daně. Britská ekonomika se vrátila k růstu

257
britska
Britský ministr financí Jeremy Hunt zkraje tohoto měsíce vedl jednání o státním rozpočtu. / Foto: The Conservative Party

Britská ekonomika se letos vrátila k růstu poté, kdy si koncem loňského roku prošla technickou recesí. Hrubý domácí produkt [HDP] Británie letos v lednu meziměsíčně stoupl o 0,2 procenta po prosincovém poklesu o 0,1 procenta.

Údaje oznámil [14.3.] britský statistický úřad. V loňském čtvrtém čtvrtletí se britský HDP snížil o 0,3 procenta po poklesu o 0,1 procenta v předchozích třech měsících. Britská ekonomika tak splnila definici technické recese. To už je ale zřejmě minulostí.

„Ekonomika v lednu oživila díky silnému růstu v maloobchodě a velkoobchodě,” uvedla Liz McKeownová z britského statistického úřadu a dodala: „Dobře si vedlo také stavebnictví.”

Růst HDP pozitivně hodnotil i britský ministr financí Jeremy Hunt. Zatímco posledních několik let bylo podle něj obtížných, aktuální čísla ukázala, že země “dosáhla pokroku v zajišťování hospodářského růstu”.

O růstu HDP ministr Hunt hovořil už letos 6. března v britském parlamentu. Při jednání o rozpočtu uvedl, že ekonomika by v letošním roce mohla vykázat růst o 0,8 procenta. A zotaví se podle jeho slov z recese, ve které se ocitla ve druhé polovině loňského roku. Jeho odhad byl o desetinu procentního bodu vyšší, než loni v listopadu očekával Úřad pro rozpočtovou odpovědnost [OBR].

Stínová ministryně financí Rachel Reevesová z opoziční Labouristické strany i tak prohlásila, že vládnoucí Konzervativní strana pod vedením Rishi Sunaka a jeho předchůdců způsobila “14 let hospodářského úpadku”. A tak má na svědomí rovněž loňskou recesi.

Konzervativní vláda v Británii snižuje daně

Británii čekají za několik měsíců sněmovní volby. Ty by podle současných průzkumů vládnoucí Konzervativní strana prohrála. A vlády by se ujali po dlouhých letech labouristé.

„Současná konzervativní vláda tu je již 13 let. Ne mnoho vlád může přežít tak dlouho. Přirozeně tedy dojde nejspíš už ke změně. Důvodů je více,“ uvedl v nedávném podcastu FinTag asset manažer společnosti Amundi John O’Toole.

Mít euro je jen další malý krok, říká asset manažer John O’Toole

Ministr financí Hunt a premiér Sunak voličům ale slíbili, že zajistí vyšší růst ekonomiky. Vláda ve snaze zvýšit své šance ve volbách oznámila sérii daňových škrtů, včetně snížení odvodů na sociální zabezpečení. Z dvanácti na deset procent z příjmu snížila odvod na sociální pojištění už loni v listopadu. Teď sazbu znovu snižuje z deseti na osm procent. Změny se týkají 27 milionů zaměstnanců. V peněženkách jim tak zbyde v průměru 900 liber [cca 27 000 Kč] ročně navíc.

Vláda prodloužila snížení daně z benzínu. Zároveň i zvýšila částku, kterou mohou jednotlivci vydělat, než budou muset vrátit příspěvky na děti, které dostávají od státu. Dále o rok prodloužila jednorázovou mimořádnou daň 35 procent z neočekávaných zisků pro producenty ropy a plynu. Tu vláda zavedla v roce 2022.

Další z novinek je revize dosud výhodného daňového statusu pro zahraniční rezidenty, který jim umožňoval vyhnout se zdanění zahraničních příjmů. Nyní bude tento výhodný status platit jen první čtyři roky pobytu v zemi. Systém dlouho využívala třeba manželka premiéra Sunaka. V tomto případě britská vláda očekává, že jen tato revize přinese do státního rozpočtu 2,7 miliardy liber [cca 80 mld. Kč] ročně.

Britská ekonomika jako politický argument

Kroky vlády podněcují oživení britské ekonomiky, která se stále ale potýká s dopady brexitu. Přesto už v příštím roce ekonomové odhadují tempo růstu HDP na 1,9 procenta. V roce 2026 ekonomika podle současných předpokladů vzroste o dvě procenta. Aktuálním problémem nadále zůstává inflace. Ta neklesá tak rychle, jak by si mnozí přáli kvůli vysokým úrokovým sazbám. Letos v lednu činila čtyři procenta.

„Úrokové sazby samozřejmě zůstávají vysoké, protože snižujeme inflaci,” uvedl k tématu Hunt s tím, že zpomalení inflace pod dvě procenta očekává v nadcházejících měsících.

Brexit v plné parádě: Na hranicích s UK vládne dokonalý Kocourkov

I když ekonomický vývoj hraje konzervativcům do karet, podle analytiků není zdaleka jisté, že se něco změní v současném politickém vývoji. Například snížení daní oznámené loni v listopadu nijak nepomohlo zlepšit hodnocení Konzervativní strany ze strany voličů. Průzkumy ukazují, že konzervativci, kteří jsou u moci od roku 2010, směřují k jedné ze svých největších porážek v boji s opoziční Labouristickou stranou.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here