Obce a kraje mají podle MF ČR tolik peněz, že to nemá obdoby

551
obce_a_kraje
Obce v roce 2023 vykázaly rekordní přebytek rozpočtu ve výši 55,7 miliardy korun. Půlka jde přitom za Prahou. / Ilustrační foto: Redakce FinTag

Obce, kraje a dobrovolné svazky obcí loni hospodařily s přebytkem 72,2 miliardy korun. Proti roku 2022 je to více než dvojnásobek. Významnou roli i v jejich hospodaření sehrála inflace. Municipalitám zvedala výdaje, ale i příjmy. 

Předloni vykázaly municipality přebytek ve výši 32,8 miliardy korun. Výsledek loňského hospodaření územních samospráv je vůbec nejlepší od vzniku Česka, tvrdí Ministerstvo financí ČR [MF ČR] ve Zprávě o vývoji rozpočtového hospodaření obcí, dobrovolných svazků obcí a krajů k 31.12. 2023.

„Zatímco kraje v komparaci s rokem 2022 mírně zvýšily svůj dluh a zároveň meziročně zvýšily investiční výdaje, tak obce, včetně hl. m. Prahy, meziročně snížily svůj dluh, ale zároveň i investiční výdaje,“ popisuje základní trendy zpráva.

Podle MF ČR výsledek hospodaření demonstruje „skutečně výbornou finanční kondici územních rozpočtů, která nemá obdoby“.

Vývoj příjmů, výdajů a salda hospodaření územních rozpočtů v roce 2013 až 2023

[Zdroj: MF ČR]

Loni celkové konsolidované příjmy územních rozpočtů činily 841,6 miliardy korun a meziročně vzrostly o 13,2 procenta. To je o 98,1 miliardy korun. Celkové konsolidované výdaje územních rozpočtů loni dosáhly 769,4 miliardy korun. Meziročně vzrostly o 8,3 procenta [+58,7 mld. Kč]. Kapitálové výdaje krajů, obcí a spolků obcí loni v prosinci dosáhly 166,1 miliardy korun [+7,2 % / +11,1 mld. Kč].

MF ČR: Inflace a problémy ekonomiky na obce nedolehly

Ministerstvo ve své zprávě dále uvádí, že ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že vysoká inflace a recese ekonomiky v loňské roce negativně dopadly i na hospodaření územních samosprávných celků, tak podle dosažených výsledků tomu tak ale není.

„Jak již naznačoval vývoj hospodaření územních rozpočtů od poloviny roku 2023, kraje a obce jsou schopny čelit hospodářskému útlumu bez pomoci státního rozpočtu, a to v důsledku dostatku vlastních příjmů, což vyplývá z významného přebytku provozního salda a výše úspor,” uvedlo ministerstvo.

Schodek rozpočtu je 102,5 miliardy. Stanjura mluví o dobré zprávě

Zároveň i vyjasnilo, co stojí za přebytky krajů a obcí za loňský rok. Byla to v průměru 10,7% inflace, která zvedala výdaje municipalit, ale zároveň jim na daních přinášela víc peněz. Významnou roli v hospodaření sehrály ceny energií. A to jak na straně výdajů, tak příjmů.

Jsou tu ale i další důležité faktory. Jde o mimořádné výdaje územních samosprávných celků [ÚSC] na pomoc Ukrajině a jejímu obyvatelstvu. Od počátku vypuknutí konfliktu se tyto výdaje podle úřadu vyšplhaly na 11,8 miliardy korun.

„Téměř všechny tyto výdaje jsou kompenzovány ze státního rozpočtu. Například ubytování osob z Ukrajiny, zajištění provozu Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině, jazykové kurzy a adaptační skupiny pro děti osob z Ukrajiny,“ konstatuje zpráva MF ČR.

Hospodaření obcí podrobněji

Obce v roce 2023 vykázaly rekordní přebytek rozpočtu ve výši 55,7 miliardy korun. Čímž opět podle MF ČR potvrdily svou výbornou finanční kondici, která nemá za celou historii obdoby. Meziročně se výsledek hospodaření více než zdvojnásobil. Avšak rozpočet hl. m. Prahy tvoří více než polovinu celkového přebytku hospodaření obcí. Na konci roku skončil v přebytku 29,3 miliardy korun.

Vývoj příjmů, výdajů a salda hospodaření obcí v letech 2013 až 2023

[Zdroj: MF ČR]

Bez hlavního města Prahy celkové konsolidované příjmy obcí ke konci prosince činily cca 352 miliard korun, výdaje cca 326 miliard. Výsledek rozpočtového hospodaření skončil v přebytku 26,4 miliardy korun.

V roce 2023 hospodařilo s deficitem nejvíce obcí v Kraji Vysočina, v Jihočeském kraji a ve Středočeském kraji. Za rok 2023 vykázalo deficit celkem 1 541 obcí. To je 24,6 procenta ze všech obcí.

Hospodaření krajů podrobněji

Kraje v roce 2023 hospodařily s rekordním přebytkem rozpočtu ve výši 16 miliard korun. A i kraje podle MF ČR stvrdily svou výbornou finanční kondici, kterou konstantě vykazovaly od druhé poloviny roku.

„Zatímco loni saldo rozpočtu v prosinci meziročně mírně pokleslo, tak na konci roku 2023 se výsledek hospodaření meziročně více než zdvojnásobil. Na tom se podílelo především výrazné zlepšení hospodaření Plzeňského kraje a Kraje Vysočina. Jen Karlovarský kraj hospodařil na konci roku 2023 se záporným saldem rozpočtu,“ konstatuje zpráva MF ČR.

Vývoj příjmů, výdajů a salda hospodaření krajů v letech 2013 až 2023

[Zdroj: MF ČR]

Celkové příjmy krajů ke konci roku 2023 dosáhly bezmála 357 miliard korun a meziročně vzrostly o 13,9 procenta [+ 43,4 mld. Kč]. Celkové výdaje krajů ke konci prosince 2023 dosáhly cca 341 miliard korun. Meziročně vzrostly o 11,5 procenta [+35,1 mld. Kč].

Růst daňových příjmů krajů podle ministerstva financí v průběhu celého roku překonal predikovaný růst o více než jednu miliardu a v případě obcí dokonce o šest miliard korun.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Tkz. porcování medvěda je po puči89 superpodvod. Proč má Praha z “medvěda” brát na obyvatele 18 000kč, další města o 4 000 méně, další zase méně … až k pakateli pro vesnice. To je příklad, dnes to budou větší peníze i rozdíly, pepíkovské náplavy se postaraly. Copak je Praha hvězdná ? Ne jen sídlo politické špíny, podvodů hlavně ekonomických, … prostě peklem pro fungování slušné- prosperující republiky. Korupce, podrazy … st. úředníků i “politiků” je za nynější hrůzovlády na nejvyšším levelu od konce levobočka z Hodonína

  2. Buď jim to snižte nebo rovnou výnosem seberte, to umíte vis. důchody, stejně většina peněz jde na cyklostezky, fasády atd. prostě to je hned vidět voliči, místo toho aby na vlastních pozemcích stavěli sociální byty a byty pro občany dané obce, vždyť se jim to za 15/20 let do kasičky vrátí a pak už jen samé plusy ?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here