110. výročí Bohumila Hrabala připomene jarní veletrh Sběratel

223
Bohumila_Hrabala
Bohumil Hrabal v Londýně v roce 1990 / Foto I: Jan Kaplan, Foto II: Redakce FinTag / Foto III: Sběratel

Oblíbená 0 euro suvenýrová bankovka, která připomene 50 let pražského metra, známkový přítisk s legendární Jawou 250 „Pérák“ a také pamětní list ve formě bankovky k výročí narozenin spisovatele Bohumila Hrabala. 

To jsou jen některé z premiér na jarním veletrhu Sběratel. Setkání sběratelů se uskuteční 22. – 23. března v pražském hotelu Olympik.

„Na veletrhu představíme oficiální pamětní list ve formě bankovky ke 110. výročí narození českého spisovatele Bohumila Hrabala,“ říká pro FinTag ředitel veletrhu Jindřich Jirásek.

Uvádí, že k unikátnímu sběratelskému počinu se odhodlalo Polabské muzeum se sídlem v Poděbradech. Bohumil Hrabal by letos 28. března 2024 oslavil 110. narozeniny.

„Realizace sběratelské bankovky Bohumila Hrabala se ujal světově proslulý grafik Matej Gábriš. Do bankovky vložil mnoho detailů z Hrabalova života, jež ho provázely prakticky celý život, ať to jsou vlaky, nebo láska ke kočkám,“ doplňuje ředitel veletrhu.

Bankovku obsahující celkem 16 ochranných prvků vytiskla tiskárna cenin DAS Security Printing. Díky číslovanému limitovanému nákladu půjde o sběratelský artikl. Samotné spuštění prodeje v Polabském muzeu se plánuje na květen.

Již v roce 2014 Česká národní banka v den spisovatelových narozenin 28. března vydala pamětní stříbrnou dvousetkorunu ke 100. výročí narození Bohumila Hrabala. Dvousetkorunu vyrazila ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi. Minci banka vydala ve dvojím provedení. V běžném a špičkovém proof, jenž se liší povrchovou úpravou a provedením hrany.

Otevření chaty Bohumila Hrabala v Kersku

Další důvod pro připomenutí českého spisovatele, který patří mezi nejpřekládanější české autory v zahraničí, je otevření veřejnosti jeho nově zrekonstruované chaty v Kersku. Obec Hradištko-Kersko Hrabal proslavil svou knihou Slavnosti sněženek.

[Zdroj: Redakce FinTag]

„Jeho život je spojen s mnoha místy, ale zcela nesmazatelně a trvale je spojený s chatovou osadou v Kersku. Od roku 2022 je majitelem Hrabalovy chaty Středočeský kraj a Polabské muzeum ji má ve správě. Letos v květnu by se měla po náročné rekonstrukci otevřít veřejnosti,” doplňuje Jindřich Jirásek.

Letošní veletrh Sběratel

Na letošním jarním veletrhu Sběratel se sejde přes osmdesát prodejců z celého světa. Mimo jiných dorazí s kompletním sortimentem známek Německá pošta. Návštěvníkům, kterých pravidelně míří na akci na tři tisíce, budou nabízet poštovní známky, mince, bankovky, medaile, pohlednice a další sběratelský materiál.

Pražské metro letos slaví padesát let od spuštění první linky a kulaté výročí připomíná 0 euro suvenýrová bankovka, na které je vedle historické soupravy vyobrazen první úsek trasy „C“ včetně původních názvů stanic.

„Počítáme, že o novou bankovku bude stejně velký zájem jako o 0 euro suvenýry věnované Karlu Gottovi, Jiřině Bohdalové nebo skupině Olympic,“ říká Jirásek.

Podle něj vášniví sběratelé čekají na nízká čísla bankovek, jež jdou do prodeje jako první, už několik hodin před otevřením veletrhu, někteří pak na místě dokonce nocují.

Zajímavou novinkou pro filatelisty i fandy starých motorek je nový přítiskový devítiblok České pošty s motivem legendárního motocyklu Jawa 250 „Pérák“. Ten by v roce 2024 oslavil 70 let od zahájení výroby. Autorem kresby stejně jako přítiskové známky je výtvarník Petr Ptáček. Toho sběratelé potkají osobně na autogramiádě v první den veletrhu od 15:00 hodin.

Česká „dvoueurovka“ se smaženým sýrem

Na jarním veletrhu Sběratel půjde do prodeje také druhá 2 Euro mince s lokálním motivem. Tentokrát to bude „smažák“. Dvoueurové mince, které nebyly v oběhu [uncirculated], s natištěným motivem začínají být ve světě samostatnou sběratelskou kategorií. Už nyní existuje několik desítek různých motivů.

Emise, za kterou stojí organizátoři veletrhu Sběratel, má jednotící název “Národní poklady” a představuje fenomény typické pro českou obecnou kulturu. Není tedy divu, že začíná „pivem“, následuje „smažený sýr“, „utopenci“ a nakonec „slivovice“. Autoři série tím chtějí s nadsázkou řečeno lehce inspirovat české zákonodárce, až budou někdy v budoucnu přemýšlet nad motivem českého eura… Každá mince vychází v limitovaném nákladu 400 kusů. A je v prodeji pouze na veletrzích Sběratel.

Zajímavou raritu zapůjčil na veletrh soukromý sběratel z Velké Británie. K vidění bude arch poštovních známek vydaný k Olympijským hrám v Londýně v roce 2012. A to takový, u kterého tiskárna nedopatřením natiskla hodnotu. A jak dobře ví každý sběratel, právě jakékoliv chybotisky a odchylky se ve sběratelství cení nejvíce.

–DNA–

1 komentář

  1. Hrabal Hrabal, borec … ale co tak “výročí” okupace od dnešních “kámošů” ? Před 85 lety vojska Wehrmachtu ve 3. ráno, taky byl pátek, přepadla ČSR. Nějaký komunistický voj. kontráš za to odjel do Saska poděkovat, skoro na hodinu se trefil … to jen tak nejde vymyslet. Jako nejde vymyslet, když komunista PePo dál členovi StB neknězi Halíkovi placku levobočka TGM. Čeho se v této morálně zcurw.. době ještě budeme muset dožít ?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here