Rusko posiluje vývoz LNG do Evropy přes stanici Portovaja

919
LNG
Loď pro přepravu zkapalněného zemního plynu / Foto: Kees Torn CC BY SA 2.0

Ruská plynárenská společnost Gazprom vypravila první zásilku zkapalněného zemního plynu [LNG] z nakládkového místa Portovaja na pobřeží Baltského moře do Španělska. Na vývoz ruského LNG do Evropy se nevztahují západní sankce. 

O vývozu ruského LNG do Španělska přes kompresorovou stanici Portovaja v blízkosti plynovodu Nord Stream I informovala s odkazem na záznamy společnosti LSEG agentura Reuters. Podle ní tanker Cool Rover naložil ruský zkapalněný zemní plyn z plovoucí jednotky na skladování a zpětné zplynování [FSRU] Maršál Vasilevskij. Data o pohybu lodí ukázala, že tanker už náklad zkapalněného plynu vyložil v jihošpanělském přístavu Huelva v terminálu na LNG společnosti Enagás.

Zařízení na LNG v místě Portovaja má kapacitu 1,5 milionu tun ročně. V provozu je od září 2022, tedy již v době, kdy Rusko čelilo západním sankcím. Většina LNG ze zařízení v Portovaja se posílá podle Reuters do Turecka nebo do Řecka. Zatím tři zásilky odešly do Číny.

Americký list The New York Times již v polovině loňského roku upozornil, že velkými odběrateli LNG z ruského ložiska jsou TotalEnergies, jedna z největších francouzských firem, a Naturgy, hlavní španělská energetická společnost. A například dovoz ruského LNG do Španělska podle analytiků již loni stoupl o více než sto procent.

Podle Reuters Rusko v roce 2022 do Evropy prostřednictvím společnosti Gazprom dodalo různými potrubími celkem asi 63,8 miliardy metrů krychlových plynu. Loni se objem dodaného plynu snížil o 55,6 procenta na 28,3 miliardy metrů krychlových.

Británie naléhá na EU, aby zastavila dovoz ruského LNG

Na odběr ruského plynu zeměmi Evropské unie letos v únoru upozornila Velká Británie. Britská ministryně energetiky Claire Coutinhová uvedla, že země EU odebírají ruský LNG, který podle ní končí i v Británii, která ho ale nechce. Coutinhová obvinila z dovozu ruského LNG zejména francouzskou vládu.

Francie podle ní patří spolu se Španělskem a Belgií mezi tři největší dovozce ruského zkapalněného plynu. V roce 2022 ho podle bruselského listu tyto země dovezly za zhruba 16 miliard eur [cca 400 mld. Kč].

Ruský plyn teče do Česka a přes Francii, Belgii a Španělsko do EU

Ruský zkapalněný plyn pochází ze severních ložisek. Loděmi se dopravuje do evropských přístavů Zeebrugge v Belgii a Montoir-de-Bretagne ve Francii. Tam se opět převede do plynného stavu a následně se napumpuje do plynovodní sítě. Případně se přeloží na jiné lodě a směřuje reexportovaný do dalších zemí, například do Číny.

Sama Británie prostřednictvím vládní organizace Department for Energy Security a Net Zero [DESNZ] uvedla, že dělá maximum pro to, aby LNG z Ruska neodebírala. Podle zástupců DESNZ je nepravděpodobné, že by ruský plyn proudil do Británie „ve velkém“. Zároveň ale tvrdí, že nelze vystopovat každou molekulu plynu, která plynovody do Británie přiteče. To potvrzuje analytik Independent Commodity Intelligence Services Alex Froley.

„Je nemožné vystopovat každou molekulu plynu. A tak neexistuje způsob monitorování, nebo záruka, že si ruský plyn z belgických nebo francouzských terminálů nenajde cestu plynovodem Interconnector do Británie,“ říká.

EU zvyšuje dovoz ruského LNG. Vyplácí se jí to

Zároveň upozorňuje, že riziko odběru ruského plynu se může okamžitě zvýšit v případě nečekaného přerušení dovozu z USA nebo Norska. Upřesnil, že plyn proudí už více než dva roky přes Lamanšský průliv hlavně směrem na kontinent, protože Británie slouží jako most pro americký LNG přicházející přes tamní tři terminály.

Vyvarovat se ruského plynu je obtížné

„Je zvláštní, když Francie a Německo, které pro to udělaly mnohem méně, nadále oslabují sankční režim tím, že ruský LNG stále dovážejí,“ řekl bývalý lídr Konzervativní strany Iain Duncan Smith.

„Evropská unie by s tím měla něco udělat,“ dodal.

Bývalý ministr energetiky Jacob Rees-Mogg pak uvedl: „Je to dost vážné a je důležité v co nejbližší době tyto díry ucpat.“

EU stojí před rozhodnutím zákazu dovozu LNG z Ruska

Své k tématu říkají i Ukrajinci. Například Světlana Romanková, zakladatelka ukrajinské kampaně Razom We Stand, která se zasazuje za úplný zákaz vývozu ruských fosilních paliv.

„Je velmi smutné vidět, jak evropské země jako Belgie, Francie a Španělsko, jsou stále závislé na ruském LNG. A to přes fakt, že jím Rusko financuje válku na Ukrajině,“ uvedla.

List Politico svůj článek ukončil tím, že k tématu požádal o vyjádření jak francouzskou, tak belgickou stranu, odpovědi ale nedostal.

„Jediná možnost, jak zaručit, aby Británie neúmyslně odebírala ruský plyn, by bylo zavření všech evropských přístavů pro dovoz LNG z Británie,“ cituje list Anu Marii Jaller-Makarewiczovou, analytičku Institute for Energy Economics and Financial Analysis.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here