EU zvyšuje dovoz ruského LNG. Vyplácí se jí to

77197
LNG
Foto: Pixabay.com

Evropští politici se sice od dodávek ruského zemního plynu distancují, ale to je jen část pravdy. Dovoz zkapalněného plynu LNG z Ruska do Evropy za prvních devět měsíců letošního roku meziročně stoupl o 46 procent.

Informaci potvrdila dokonce i Evropská komise, jak uvádí v článku The Russian gas habit Europe can’t quit: LNG bruselský list Politico. Podle něj unijní země nadále podstupují riziko, že to bude právě spotřeba ruského LNG, která je uvrhne do dalšího kola závislosti na Putinově režimu a ruském vydírání i v roce 2023. Už kvůli tomu, že po letošní zimě bude jistě zapotřebí doplnit zásobníky plynu před další zimou.

„Musíme snížit ruské příjmy, které Putin využívá k financování války,“ uvedla v září prezidentka Evropské komise [EK] Ursula von der Leyenová.

A nejen v září a nejenom ve věci plynu. Evropa vyhlásila také embargo na dovoz ruské ropy. Ale ani v tomto případě nejde o stoprocentní krok. Česká republika a další země si vyjednaly výjimku z embarga. Česko dokonce na několik let. Podobně to vypadá i u plynu. Zatímco potrubní dodávky ruského plynu do Evropy dramaticky klesly, v důsledku kombinace omezení vývozu ze strany Ruska a diverzifikace evropských zdrojů, dovoz LNG z Ruska vypovídá o něčem jiném.

„Statistiky ukazují, že v období od ledna do září 2022 EU dovezla 16,5 miliardy krychlových metrů ruského zkapalněného plynu. Což je o 11,3 miliardy metrů krychlových více než ve stejném období loňského roku,“ uvádí Politico.

Přesto konstatuje, že nárůst dovozu LNG je ve srovnání s velkým poklesem dovozu přes plynovody, který se za prvních devět měsíců roku snížil o polovinu, ze 105,7 miliardy metrů krychlových na 54,2 miliardy, malý.

Které země a jak dováží ruský LNG

Hlavními dovozci ruského LNG byly letos podle analýzy evropské agentury Montel, která sleduje trh s energiemi, Francie, Nizozemsko, Španělsko a Belgie. Třetina objemu směřovala do Francie a téměř čtvrtina do Španělska.

Většina ruského zkapalněného plynu přichází do Evropy od energetické firmy Novatek, která provozuje jamalský terminál na severozápadní Sibiři. Jeho menšinovým akcionářem je francouzský energetický gigant TotalEnergies. A některé evropské země mají na dovoz LNG z Ruska dokonce dlouhodobé až několikaleté kontrakty.

Lodě s LNG do EU není kde vyložit. Terminály jsou plné

Na rozdíl od majority, kterou vlastní ruský stát v Gazpromu, který má monopol na dopravu plynu potrubím, je Novatek nezávislá společnost, ale své „akcionáře“ má a ti jsou blízcí Kremlu. Mohou tak ovlivňovat jeho aktivity. Uvádí to analýza publikovaná Kolumbijskou univerzitou.

„Je zřejmé, že pro mnohé je pohodlné nad tímto dovozem zavírat oči,“ říká profesorka na Kolumbijské univerzitě Anne-Sophie Corbeauová.

„Pouze dvě země v Evropě, Británie a Litva, se od dovozu ruského LNG odstřihly úplně, dodává americká profesorka.

Ruský LNG se Evropě vyplácí

Podle Corbeauové „má pro evropské země smysl dovážet LNG z Ruska.“ Jedním z důvodů je to, že je podstatně levnější než americký LNG. USA ho podle informací FinTag.cz do Evropy dodávají až čtyřikrát dráž, než je v nabídce pro americký trh. A například Bulharsko z tohoto důvodu po prvním závozu amerického LNG od dalších dodávek rychle upustilo.

Profesorka upozorňuje i na další souvislosti. Odstřihnutí se od dovozu ruského LNG na unijní trh by znamenalo, že by ho musely nahradit dovozem z jiných zemí. To by zvýšilo jeho cenu v chudých asijských zemích.

„Cena by raketově stoupla, což by bylo velmi špatné nejenom pro Evropu, ale také pro mnoho zemí, které by si pak nemohly jeho nákup dovolit,“ tvrdí Courbeauová.

Hodinové spotové ceny plynu spadly včera pod nulu

Dodává zároveň, že zvýšený dovoz ruského LNG přispívá k tomu, aby ho Rusko využívalo jako geopolitickou zbraň, právě tak, jak to učinilo se zemním plynem.

„Putin může blokovat jeho vývoz do ´nepřátelských´ zemí a naopak ho dodávat do chudších asijských zemí, které trpí nedostatkem energetických zdrojů,“ vysvětluje.

Evropa riskuje problémy v roce 2023

Podle Mezinárodní energetické agentury se Evropě její „dvojaký přístup“ může vymstít již v příštím roce. Tvrdí, že Evropa v momentě, kdy do ní Putin ukončí dovoz LNG, bude čelit výpadku dodávek ve výši až 30 miliard metrů krychlových. A to v době letní sezóny, kdy se doplňují zásobníky.

Čeká nás tuhá zima. A nejen ta letošní, říká Michal Šnobr

Situaci komentují i zástupci Ukrajiny, konkrétně ředitelka ukrajinské iniciativy Razom We Stand Světlana Romanková. Ta po unii požaduje úplné embargo na dovoz ruských fosilních paliv. Uvedla, že se to týká i dovozu LNG.

„Zatímco EU mluví o sankcích a embargu, je skutečností, že se pro snížení dovozu LNG příliš neudělalo. Evropa musí nyní jednat a zastavit absurdní a kontraproduktivní financování ruské války,“ říká.

Michal Achremenko

36 KOMENTÁŘE

  1. Nevím jestli jsem to pochopil ?? Kdo že nám diktuje a nejen nám ale i celé té po..lané EU?? A hle není to rusko ale Ukrajinská iniciatiava její snad mluvčí nebo snad ……. ale jmenuje se : Světlana Romanková ,bůh nás ochraňuj . Už tady kdysi nějaka ukrajinská iniciativa byla a kdo že za ní bojoval ,aha už vím : Bandera se svými sotněmi.

  2. Situaci komentují i zástupci Ukrajiny, konkrétně ředitelka ukrajinské iniciativy Razom We Stand Světlana Romanková. Ta po unii požaduje úplné embargo na dovoz ruských fosilních paliv. Uvedla, že se to týká i dovozu LNG.

    „Zatímco EU mluví o sankcích a embargu, je skutečností, že se pro snížení dovozu LNG příliš neudělalo. Evropa musí nyní jednat a zastavit absurdní a kontraproduktivní financování ruské války,“ říká.

    Chci jen připomenout, že Ukrajina odebírá ruský plyn a vůbec jí to nevadí. Takže zatímco Evropa má mrznout a zažít ekonomický pád, Ukrajina bude dál odebírat ruský plyn a žádat krvácející EU o finanční podporu na fungování státu. Pokud to nepřijde nikomu ubohé, pak nevím.

    • Víte pane, to máte těžké. To jsou prostě Slované. My jsme tím také lehce stříknutí, protože jsme jejich nezápadnější výspa, než jsme se promíchali s Germánama. A u Slovanů je to tak, co se týká mentality, že co mají sami dělat buď nevědí, nebo nechtějí, případně na to dlabou, no a pak mají ve státě chlívek a často rozbujelou korupci. To nakonec vidíte, jak to na bojišti u obou stran vypadá. Ale když jde o to, co má dělat druhý, tak to naopak vědí naprosto přesně. Nakonec i Biden Zelenského sjel, že by měl také projevil trochu empatie, že USA Ukrajině hodně pomáhají a ne jen direktivně vršit požadavky, co potřebují a co mají urychleně obdržet. S tím ovšem nic nenaděláte, protože mentality národů postupně vzniklých z jednotlivých lidských ras jsou dané a nehnete s tím. Já třeba osobně velmi těžce nesu, že řada mých spoluobčanů (to ovšem nejste vy, co se snažíte a minimálně sem píšete) je lenivá se trochu snažit a sledovat, jakou vzdálenější budoucnost jim jejich zaměstnanci (vláda) připravují. Ovšem na náměstí do Prahy chodit naříkat a provolávat, co má vláda udělat, hlavně tedy kolik jim toho má do peněženky nasypat, když už je malér dávno hotov, tak to vědí naprosto přesně. Takže tak.

  3. Vítězí EU a USA.. Máme dostatek plynu i když Rus zastavil plynovody a to malo LNG které Rus dodává musi dodávat za ceny které si nemůže diktovat. Bavíme se o 7,5% objemu které Rusko jeste před 2 lety dodávalo do Evropy, o ten zbytek přišlo diky tomu ze nechce plnit platné smlouvy. Plynovod Jamal je 100% volny, ukrajinsky plynovod je volny ze 75% a Rusko nedodává, víc k chování šmejdů netřeba dodávat.

  4. Prostě jde v první řadě o prachy….jako vždy. Někdo na tom vydělá(kdo asi) a někdo to zaplatí….To už tady přeci bylo, historie se opakuje. Chytrý čtenář si to dá dohromady sám, kdo má z této situace prospěch, kdo bohatne, kdo chudne….Není to tak složité. A je úplně jedno, čím se to někdo snaží omluvit…(např.podpora Ukrajiny).Protože pak by jsme se museli ptát, proč nám naši spojenci dodávají CNG za čtyřikrát dráže a proč nenesou taky část podpory….

  5. Tak dopadáme, když se do ekonomiky – “liberální ekonomiky“!!! plete politika. Na přání Ukrajiny, která chce vstoupit do NATO s podporou USA, a Rusko trvá na kdysi od všech západních politiků slíbených slibech o nepřibližování NATO k hranicím Ruska, tak si na sebe celá slavná Evropa ušila vlastní bič, aby se zalíbila USA a potažmo podržela její padající ekonomiku a sama sebe zruinovala. No, ti co za nás ubožáky rozhodují se asi pokles prosperity týkat nebude, že?

    • rozhodují o nás bez nás, fon …, fialový hnus a pod., ale voda se vaří a jednou jim sečteme účet a bude to …. [redakčně upraveno]

    • Vcelku přesně popsána podstata věci. Přesto Vám tam jedna věc dost neodpovídá skutečnosti. Evropa totiž energetickou bezpečnost vůbec neřešila. A ani nemohla. Protože když se rozhodnete pro kompletní přestavbu hospodářství tak, že základ hospodářství, tedy energetiku, přestavíte na bezemisní (ono to na 100% ani nejde, ale téměř), tak na to potřebujete neuvěřitelné množství peněz. To si lidi ani nedovedete představit kolik. Všechny rozpočty v EU jedou na dluh, tak z veřejných peněz to nejde. Tak si to musí lidé zaplatit sami. Podobný princip, jak si za druhé světové války nacisty odsouzení vězni museli sami vykopat hrob. Ale jak konkrétně ty peníze získat? Jedině tak, že se koupí ty nejlevnější energie, takže Ruský plyn. Ostatního plynu od jiných dodavatelů je ve světě samozřejmě také dost, to nakonec vidíte, že plyn Evropě zase tolik nechybí, ale problémem, pro popsaný záměr, je jeho cena. No a pak uděláte to, že do ceny těch emisních zdrojů, i trochu do ceny ruského se našroubují daně zvané příspěvek na to, či ono. Do těch emisních, jako uhlí skutečně velké daně (daně= příspěvky, povolenky a podobně). Takže výrobci energií dobrovolně povinně, pak na ten ruský plyn, například z uhlí, přejdou snadněji, než na plyn třeba z USA, protože se jim investice vrátí. Je to takový kvazi trh. Prostě trh-netrh. Takže vlastně tento zelený záměr můžete udělat jen s ruským plynem a s žádným jiným. Proto například německý politik pan Schröder, tuším předchůdce Merkelové, seděl v představenstvu Gazpromu. Aby to měli „ošéfované“. Takže to nebylo kvůli zalíbení se Evropy USA, ale kvůli jejímu zelenému zaslepení. Proto například Německo hned v začátku konfliktu na Ukrajině poslalo Ukrajincům místo zbraní jen helmy. Nechtěli konfikt eskalovat, protože jim bylo jasné, že v opačném případě levný plyn končí a zcela logicky (protože každá politika stojí na ekonomice) radikální Green deal také.
      Ale jinak si paní Naděždo všimněte, jak lze lidi, kteří se o politiku vůbec nezajímají (nebo dokonce čtou jen konspirační weby), snadno oblbnout a naladit si je na vlastní notu. Důkaz: Bývalý německý kancléř pan Schröder seděl, a možná že ještě sedí, v představenstvu Gazpromu. Staral se, aby ruský plyn do EU proudil ne jen jednou rourou, ale nejlépe dvěma. Čím více od Rusů, tím lépe. Dokonce, když Doník zavedl sankce na firmy stavějící Nord Streem II, tak německá vláda přijala opatření, aby je před nimi ochránila. Takže ty pokračovaly vesele dál. Když Ukrajinci začali čelit agresi, tak jim Němci poslali helmy, aby se Rus moc nenaštval. Je toho víc, čeho Němci v Rusku měli. Ale když pan prezident Zeman si s Putinem zadá víc, než je sluníčkářům libo, ale při tom ani zdaleka „úrovně“ pana Schrödera nedosahuje, tak je to prý největší proruský šváb a měli bychom se prý za něj stydět. A slepě tomu věří. Tak to na světě chodí! Prostě nesledování politiky se zelenou slepotou je velmi nebezpečná kombinace.

  6. uvědomuje si pan autor to že hodně ekonomů a odborníků na tyto problémy a to nejen na uhlovodíky ale i na ostatní produkty již mnohokrát řeklo bez levného ivana to nepůjde ano můžeme s tím nesouhlasit můžeme proti tomu protestovat ale to je vše co můžeme – pokud vše odmítneme od ropy až po hliník diamanty můžeme se rozloučit s naší životní úrovní a největší sranda že to jako první smete ty inteligenty z města sice bude mít velké telefony ale holý zadky – venkov to přežije tak jako vždy ano cesta prosperity evropy byla založena na levných dodávkách z ruska a to už i v době studené války

  7. Největší Putinova zbraň selhala, v Evropě se dá mluvit o zázraku, tvrdí analytik :…když čtu příspěvky pod tímto článkem na seznamu, obrací se mě tz těch … co stále plivou na Putina žaludek, … už pro ně není urážka, ale titul, jsou to totální v…a kdyby jim EWU házela na hlavy kolečka hnoje, oni pořád budou ohýbat hřbet, … [redakčně upraveno]

  8. Největší Putinova zbraň selhala, v Evropě se dá mluvit o zázraku, tvrdí analytik :…když čtu příspěvky pod tímto článkem na seznamu, obrací se mě z těch … co stále plivou na Putina žaludek, … už pro ně není urážka, ale titul, mají totálně TV a školou vymyté mozky a kdyby jim EU házela na hlavy kolečka hnoje, oni pořád budou ohýbat hřbet, … [redakčně upraveno]

  9. pan moderátor, nebo cenzor? Jen to tam klidně nechte, co píšeme, ať se to tá politická sebranka doví, co si o nich lidé myslí doopravdy myslí…!!!

  10. Už od začátku války platí jednoduché pravidlo. Kdo nechce odebírat ruský plyn, dojde nebo napíše na plynárny a požádá o odpojení plynoměru.

  11. Loutkovodičem téhle absurdní války a jejím jediným vítězem(pokud se to nesvhrne do jádra,pak už ani USA vítězem nebudou) jsou samozřejmě spojené státy americké. Jejich břidlicový plyn ještě před rokem bylo sprosté slovo, krachovali tam těžaři, nebyli schopni konkurovat. Nyní mají žně. A hloupá Evropa to zaplatí..

  12. Z článku je zřejmé, že Fialová vláda a její po – hůnci by měli být trestně stíhání za úmyslnou likvidaci českého průmyslu, zemědělství, de – kracie , úspor obyvatel a ohrožování bezpeč – nosti státu-obyvatel. I z materiálů EU vyplývá, že obchodují s Ruskem. Jen naši psychiky nemoc- ní politici chtěji likvidaci Česka

  13. Je třeba se zamyslet!!!!! V devadesátých letech nám dlužil celý svět. Soběstačná prosperující země. Dnes 3 bilionů dluhu. Kde udělali chybu , pánové z prognostického ústavu. Dnešní vládní sebestřední narcisti, snažte se používat hlavu a nedělat ostudu našim předkům a pár zbývajícím Čechům , kteří se snaží v této zemi něco vytvořit. Pane Fialo vyplaťte akcionáře čezu a stát může být stoprocentním vlastníkem. Než nesmyslně rozhazovat ze státního rozpočtu na podpory lidu, kteří už nemají peníze na základní potřeby natožpak drahou elektřinu ,kde záměrně zdražujete to poslední, chleba. Následně jim zdražíte odvody a lid zaženete do totální chudoby. Řešte problémy České republiky ,za Ukrajinu Nobelovu cenu nedostanete!!!!!Český národ se přestává usmívat a to nevěští nic dobrého. Zamyslete se?????

  14. No no, neztrácejte víru! I když jsem to byl právě já, kdo kdysi napsal: „Dokud lidem nepotečou sračky nosníma dírkama do hlavy, nic zásadního se nestane.“

  15. Opravdu se část Čechů nepoučí.Kdo miluje Sovětský svaz a KGB,má dnes možnost odjet a bydlet v SSSR,dnešní RF.Mě stačil srpen 68 a trvalé kradení u nás od roku 1948 za pomoci komounistů.Po 89 za pomoci darebáků z Prognosťáku v čele s Klausem jsme se opět ač potajmu stali pomocníky KGB a jejich touze po světovládě.Putin a jeho parta se u nás roztahují jako dříve a nakonec vpadli jako Hitler do Polska na Ukrajinu. To je počátek všech problémů. I když co se týče cen u nás, firmy a ostatní mají současnou drahotu na triku.Zdražování není dle nákladů, ale dle nenažranosti firema jejich manžerů. Není nutné mnoho věcí zdražit o 100%, jde jen o nenažranost.Hlavní odborář by jen zvyšoval platy a že to má vliv na inflaci mu nedochází.A to by chtěl na Hrad.Jen to proboha ne.A ti co kritizují českou pomoc Ukrajině.Jen si vzpomeňte jak nám svět pomáhal po 68 po ruské okupaci.Pomohli statisícům Čechů.Být na někoho kdo přišel o dům a vše co měl, utekl s taškou a dětmi, můž brání jejich domov, být na něj zlý, je na blití.Jedno je jisté Ukrajina nikoho nenapadla. Ruska napadlo Ukrajinu a zabíjí nevinné lidi.A pokud někdo v to vidí velikost Ruska, pak asi rozumu moc nepobral jako Okamura co se nestále ohání našimi občany a sám o Rusa bere desátwek.

    • Před invazí 1968 tady byla ztráta území 1938 a následná okupace 1939, vše pod patronací tehdejších i dnešních spojenců. Stejně jako předání našeho území do bloku SSSR opět našimi tehdejšími a zároveň dnešními spojenci. Následky jejich jednání? Jednak první rozpad Československa, 360 000 mrtvých obyvatel v letech 1939 -1945, vyrabování tehdejšího průmyslu bez jakékoliv údržby, uloupení měnového zlata včetně toho, že z toho uloženého v Londýně se platila výstroj a výzbroj nejen těch letců v čsl. jednotce, ale i těch, kteří sloužili jako součásti RAF. Následně pak předání celého státu do sféry vlivu SSSR. V roce 1968 USA špičky věděly o soustřeďování vojsk v Polsku a nedaly sebemenší náznak, že se něco děje. Jak nám pomáhali? Utečence zavřeli do táborů (třeba Treiskirchen). Neměj iluze.

  16. Tak já nevím, no… Máme plynovovdy na transport NG a místo toho vozíme zásadně dražší LNG. A z Ruska. A politici a ekonomové se tetelí, jak s tím Ruskem zase vydrbali. Já už si radši nic nemyslím…

  17. Často jsou na síti nářky, že tu někdo rozděluje národ. Dva tábory tu rozhodně jsou. Kdyby to byly tábory vyznávající dobro, či zlo, já bych to dokonce vítal. Bylo by to alespoň upřímné. Ale ony jsou tu dva tábory zla. A to je vychcané. Za určitých společenských poměrů mají na kariéru šanci určité lidské profily a ne jiné. Tohle má na historii větší vliv, než ty vaše technikálie.

  18. Ale, ale to se podívejme, jen abychom nezůstali se svými sankcemi proti RF jako kůl v plotě. Bože, kde jsem toto přirovnání už jednou slyšel?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here