Výsledky Tesly ukázaly katastrofu. Pomoci jí mají nová levná auta

6547
tesly
Jak bude vypadat lidová Tesla takzvaný Model 2 zatím nikdo neví. Avšak o tom, jak asi bude vypadat, se spekuluje už několik let. Na obrázku je jedna z možných podob, kterých ale jsou na internetu stovky. / Vizualizace: Tesla Synopsis

Automobilka Tesla oznámila výrobu levnějších aut. Půjde nejspíš i o takzvaný Model 2 Tesly za zhruba 25 000 USD [cca 590 000 Kč]. Automobilka to uvedla ve zprávě akcionářům spolu s informací o 55% propadu zisku letos v 1. čtvrtletí.

Nové malé modely Tesla mají mít podvozky stávajících vozů Tesla a některé prvky současných modelů. Firma je vyrobí na stejných linkách jako současné modely, a tak pro nové vozy nebudou potřeba nové továrny a nové výrobní linky.

„Zahájení výroby očekávám v druhé polovině příštího roku, ale mohlo by to být i koncem letošního roku,“ uvedl generální ředitel Tesly Elon Musk v konferenčním hovoru s analytiky.

O nástupu takzvaného Modelu 2 se spekulovalo již loni. Hovořilo se o kompaktním hatchbacku nebo crossoveru. A to poté, kdy Musk vývoj nového modelu nejprve potvrdil, aby následně uvedl, že „není na pořadu dne“. Nyní je ale všechno jinak.

V USA narazili na vysoké ceny elektroaut a málo nabíječek

Aktuální vyjádření o nové řadě levných vozů Tesla dokonce postačilo k tomu, aby akcie společnosti přidaly bezmála dvanáct procent. To přes více než slabé hospodářské výsledky automobilky. Ty se projevily zejména v brutálním propadu tržeb i v zisku automobilky. Ten někteří vysvětlují i tím, že koupěchtiví zákazníci Tesly čekají právě na nové modely. A proto nekupují ty staré.

Tesla však čelí rostoucí konkurenci převážně v Číně. I proto v posledních letech několikrát snížila ceny, aby byla schopna prodávat vyrobené vozy. To samozřejmě pomáhá jejímu prodeji, ale na druhou stranu to negativně dopadá na její marže, které výrazně klesly.

Výsledky Tesly podrobně

Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů v letošním prvním čtvrtletí klesl o 55 procent na 1,13 miliardy USD [cca 26,6 mld. Kč]. Tržby pak automobilce klesly poprvé za čtyři roky.

Výsledky automobilky Tesla za 1. čtvrtletí 2024 [v závorce meziroční změna]:
  • Tržby: 21,30 miliard USD oproti očekávaným 22,30 miliardám USD [-8,7 %].
  • Hrubý zisk: 3,70 miliardy USD oproti očekávaným 3,80 miliardy USD [-18,7 %].
  • Hrubá marže: 17,4 % oproti očekávaným 16,5 % [19,3 % před rokem].
  • Provozní náklady: 2,53 mld. USD oproti očekávaným 2,32 mld. USD [+36,7 %].
  • Provozní příjem: 1,17 mld. USD oproti očekávaným 1,53 mld. USD [-56 %].
  • Provozní marže: 5,5 % oproti očekávaným 7,1 % [11,4 % před rokem].
  • Čistý zisk: 1,13 miliardy USD oproti očekávaným 1,46 miliardy USD [-55,1 %].
  • Čistá marže: 5,3 % oproti očekávaným 7,5 % [10,8 % před rokem].
  • Upravený zisk na akcii: 0,45 USD oproti oček. 0,52 USD [0,85 USD před rokem].
  • Kapitálové výdaje: 2,77 miliardy USD oproti očekávaným 2,39 miliardy USD [+34 %].
  • Provozní cash flow: 0,24 miliardy USD oproti očekávaným 3,34 mld. USD [-90,4 %].

„Velkým překvapením ve zprávě Tesly za Q1 2024 bylo masivní a neočekávané spálení hotovosti ve výši 2,5 miliardy dolarů,” okomentoval pro FinTag výsledky automobilky analytik XTB Tomáš Vranka.

Podle něj na jedné straně společnost vykázala mnohem vyšší než očekávané kapitálové výdaje a zvýšené investice jsou pro společnost obvykle dlouhodobě pozitivní. Avšak ani masivní nárůst kapitálových výdajů podle něj nijak neospravedlňuje tak hluboký a negativní propad cash flow.

Vývoj cash flow automobilky Tesla v miliardách USD

[Zdroj: Bloomberg Finance]

„Provizní cash flow firmě poklesl o více než 90 procent. Jedná se o velmi znepokojivý vývoj, který ukazuje, že snižování cen vozů automobilkou si vybírá velkou daň na jejím hospodaření,” doplnil Vranka.

A problémy má firma i ve výrobě. Již dříve uvedla, že objem výroby v letošním roce bude výrazně nižší než v roce 2023. To za situace, kdy má Tesla dlouhodobý cíl zvyšovat výrobu o 50 procent ročně. Avšak už loni její výroba rostla jen o necelých 40 procent.

Ceny akcií Tesly přesto rostly

Navzdory negativnímu vývoji hospodaření automobilky její akcie po oznámení výsledků a zahájení výroby cenově dostupných vozů prudce vzrostly. V jednu chvíli přidaly přes dvanáct procent. Na této úrovni se víceméně drží doteď.

Vývoj ceny akcií automobilky Tesla po oznámení hospodářských výsledků k 25.4. 2024

[Zdroj: xStation5]

„V poslední době panovalo kolem Tesly hodně negativní nálady, kdy společnost hlásila slabé dodávky a údaje o výrobě za 1. čtvrtletí, stejně jako zpoždění některých investic a oznámení masivního propouštění. To mohlo vést k tomu, že očekávání trhu byla nižší než očekávání analytiků a v tomto ohledu mohli účastníci trhu očekávat ještě slabší výsledky,“ vysvětluje důvody růstu ceny akcií Tesly Tomáš Vranka.

Podle něj aktuální „nedostatek přímé katastrofy” mohl některé investory přivést k domněnce, že společnost je nyní investiční příležitostí, to po více než 40% letošním meziročním propadu.

Na druhé straně 16.4. Elon Musk oznámil prostřednictvím interní firemní komunikace, že Tesla propustí přes deset procent zaměstnanců z celosvětového počtu cca 140 tisíc lidí. Argumentoval, že tím odstraní duplicity u pracovních pozic. A také tím, že zeštíhlení firmy je aktuálně nezbytné pro její další vývoj.

Musk s Neuralinkem nejspíš přesune do Texasu i sídlo Tesly

Podle agentury Bloomberg rovněž rezignovali na své funkce v managementu Tesly dva viceprezidenti společnosti. A to Drew Baglino, jenž měl na starosti vývoj technologií. Ve společnosti přitom působil 18 let. A rezignoval i Rohan Patel, jenž měl na starosti rozvoj byznysu s veřejnými institucemi.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Tkz. éšroty je další podraz ekoteroristů, apod. šmejdů, bez podvodných dotací tyto ékřápy jsou neprodejné. Možná hybrid nebo BUS do města, tj. jako trolejbus, po městě na nákup, ale jinak ? Debilita šašků kteří se potřebují nabalíkovat. Stejný byl podraz “řepka do nafty” nebo soláry na každou střechu … bez zločinných dotací zase jen zlodějna

  2. No tak jasně, že to skončí vééélikým ekonomickým průšvihem a ztrátou proinvestovaných stovek miliard €, ale s odstupem doby to bude zajímavý studijní materiál o tom, jak se prosadily ryze socialistické prvky v teoreticky kapitalistickém světě. A jak to dopadlo jako vždycky. Jak tupá ideologie po nárazu ksichtem do zdi reality překvapeně zírá jak je možné, že se přírodní a sociální zákonitosti nepřizpůsobily tak úžasné myšlence. V daném případě proč lidé masivně nekupují něco, co má poloviční užitnou hodnotu a dvojnásobnou cenu. To je mi záhada…. 🙂

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here