Musk s Neuralinkem nejspíš přesune do Texasu i sídlo Tesly

189
Musk
Elon Musk se rozhodl přesunout sídlo společnosti Neuralink do Texasu. To samé chce udělat i v případě Tesly. Zákony státu Texas označil za liberálnější a více otevřené podnikání. Musk je aktuálně nejbohatší člověk na světě. Hodnota jeho majetku se odhaduje v přepočtu na necelých pět bilionů korun. / Foto: X.AI Corporation

Společnost Neuralink amerického miliardáře Elona Muska přesunula své právní sídlo ze státu Delaware do státu Texas. Musk již oznámil, že ze státu Delaware do Texasu přesune i právní sídlo automobilky Tesla.

Muskovu plánu na změnu právního sídla Tesly předcházel verdikt soudu v Delawaru. Ten zrušil dohodu z roku 2018, podle které měl Musk jako ředitel Tesly v případě splnění stanovených cílů získat na odměnách rekordních 55,8 miliardy dolarů [cca 1,3 bil Kč]. Žalobu podal akcionář, podle kterého byla odměna přehnaná.

„Nikdy nezřizujte právní sídlo své firmy ve státě Delaware,” okomentoval verdikt soudu Musk na síť X.

Změna právního sídla Tesly by nicméně mohla čelit překážkám. Právní experti se například domnívají, že záměr se téměř s jistotou stane terčem žaloby ze strany investorů. Ti nejspíš napadnou změnu právního sídla jako krok, kterým si chce Musk spíše zabezpečit svou odměnu než zajistit nějaký přínos pro podnik. Problematické je i oznámení o přesunu sídla automobilky Tesla.

Výsledky společnosti Tesla

Společnost Tesla se v posledních čtvrtletích potýká s mnohými problémy. Inflace a úrokové sazby jsou po celém světě vysoké. Což má negativní dopad na prodeje automobilky, protože mnoho lidí kupuje auta na dluh a vyšší úrokové sazby jim prodražují splácení.

„Tesla rovněž čelí rostoucí konkurenci, zatím hlavně v Číně. Společnost proto v posledních letech několikrát snížila ceny, aby byla schopna prodávat vyrobené vozy. To samozřejmě pomáhá jejímu prodeji, ale na druhou stranu to má negativní dopad na marže společnosti, které výrazně poklesly,“ uvedl minulý týden na FinTag analytik XTB Tomáš Vranka.

Výsledky Big Tech: Co reportovaly Tesla, Apple, Meta a další?

Aktuální výsledky Tesly: Tržby společnosti vzrostly pouze o zhruba 3,5 procenta a zisk klesl na polovinu. Největším problémem výsledků se zdá být to, že Tesla ve své zprávě uvedla, že růst objemu výroby v letošním roce bude výrazně nižší než v roce 2023. To za situace, kdy chce Tesla zvyšovat výrobu o 50 procent ročně.

„Avšak loni její výroba rostla jen o necelých 40 procent. A i letos se realita od cíle výrazně vzdálí. Kvůli nepřesvědčivým výsledkům a špatnému výhledu akcie oslabily přibližně o dvanáct procent,“ doplnil Vranka.

Co dělá společnost Neuralink

Společnost Neuralink se zabývá vývojem mozkových čipů. Musk koncem ledna [30.1.] oznámil, že firma implantovala mozkový čip prvnímu člověku. Pacientovi se podle něj daří dobře a počáteční výsledky jsou slibné. Neuralink loni dostal od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] souhlas k první klinické studii na lidech. Čipy mají umožnit postiženým pacientům znovu se pohybovat a komunikovat. První produkt společnosti by se měl jmenovat Telepathy neboli Telepatie.

„Představte si, že by Stephen Hawking dokázal komunikovat rychleji než rychlopísař nebo dražitel. To je cíl,” uvedl v této souvislosti Musk s odkazem na britského astrofyzika, jehož tělo bylo kvůli amyotrofické laterální skleróze zcela ochrnuté a neschopné řeči.

Vývoj ceny akcií automobilky Tesla od roku 2013

[Zdroj: xStation]

Klinická studie nyní posoudí funkčnost aparátu, který vědci navrhli tak, aby lidem s kvadruplegií, neboli ochrnutím všech čtyř končetin, umožnil ovládat zařízení myšlenkami. Zkoumat bude také bezpečnost implantátu. Testování potrvá šest let a během této doby má být do části mozku, která ovládá pohyb, zavedeno 64 ohebných vláken tenčích než lidský vlas. Společnost uvádí, že tato vlákna umožňují implantátu napájení baterií. Tu lze bezdrátově nabíjet. Zařízení zaznamenává a bezdrátově přenáší mozkové signály do aplikace, jež dekóduje to, jak se člověk chce pohybovat.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here