Na Liberec dopadl konsolidační balíček. A tak zvedá daně firmám

459
Liberec
Obchodní dům Brouk a Babka v Pražské ulici v Liberci z roku 1936 / Foto: Redakce FinTag

Zvýšit daň z nemovitosti chce Liberec pro firmy a obchody v místech se zvýšenou dopravní zátěží. Získat by tím měla radnice zhruba 75 milionů korun navíc. Letos očekává příjem z daně z nemovitosti kolem 244 milionů korun.

Zvýšení daně by se mělo týkat od příštího roku 51 lokalit ve městě, vyplývá z návrhu opatření obecné povahy, kterým se budou příští týden zabývat zastupitelé města. Výběr lokalit vychází z územního plánu.

„Majitelů domů či bytů se toto navýšení nedotkne,“ uvedl náměstek primátora pro územní plánování a majetkoprávní záležitosti Adam Lenert [ANO].

Podle něj do uvedených lokalit spadají průmyslové zóny plus větší výrobní areály. A dále jsou to plochy obchodních center Nisa a Globus. Lenert upozornil, že navýšení se týká i dalších provozoven, pokud minimálně z poloviny do vytipované lokality patří.

O vyšší dani se v Liberci uvažovalo už loni

Zvýšení daně z nemovitosti pro průmyslové a obchodní oblasti zvažovalo vedení liberecké radnice už pro letošní rok, v zastupitelstvu pro to ale nenašlo loni na podzim dostatečnou podporu. I tak na dani z nemovitosti získá Liberec letos díky loni schválenému vládnímu konsolidačnímu balíčku více peněz.

Takzvaný vládní ozdravný balíček totiž zvýšil sazbu daně o 1,8násobek. A ponechal 100 procent výnosů daně z nemovitostí obcím. Zvýšil i daň ze zemědělské půdy, a to až na 1,5násobek základu. Zde ale stát dává obcím možnost upravit daň koeficientem 0,5.

Daň z nemovitosti vzroste. Obce a města se s vládou hádají o výnos

Avšak výměnou za navýšení daně z nemovitých věcí už letos došlo v rámci rozpočtového určení daní k adekvátnímu přerozdělení příjmů u sdílených daní mezi státním rozpočtem a obcemi. To ve prospěch státu v řádu cca deseti miliard korun.

Jak to vidí v Liberci

Radnice v Liberci ještě loni na této dani ročně dostávala zhruba 140 milionů korun, z toho 70 milionů od majitelů domů a bytů a zhruba stejnou částku od podnikatelských subjektů. Letos očekává o 100 milionů korun vyšší příjem.

Daň z nemovitosti stoupne o stovky procent už příští rok

Podle důvodové zprávy k návrhu opatření obecné povahy, který budou zastupitelé schvalovat, ale ani toto navýšení daně z nemovitosti nepokrylo výpadek ostatních příjmů ze sdílených daní. Což bylo také součástí vládního konsolidačního balíčku. A právě ztrátu by mělo pokrýt navržené navýšení daně z nemovitosti pro průmyslové a obchodní oblasti.

„Ožebračení měst a obcí povede k dalšímu zpomalení hospodářského růstu, zhoršení kvality života, sociálnímu pnutí ve společnosti,“ shrnul v době přijetí konsolidačního balíčku předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Liberecká korupce modrých strak pokračuje jak ? Opět se vše zamete pod koberec jako Olomouc, Vidkun, byty Brno, Dozimetr, slouha don Pabla, záložna s arogantním farářem a desítky dalších průšvi.., úniků daní u tkz. politiků z 5demoliční čety

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here