Zájem o výrobní a logistické haly propadl o desítky procent

430
propadl
Foto: Panattoni

Poptávka po pronájmech výrobních a logistických areálů letos v prvním čtvrtletí výrazně klesla. Proti čtvrtému čtvrtletí loni to bylo o 62 % a meziročně o 53 %. Propadl i počet dostavěných průmyslových areálů a zahájená výstavba nových.

Nyní je v České republice nejvíce dostupných prostorů k okamžitému nastěhování od prvního čtvrtletí roku 2021 a jejich neobsazenost mírně vzrostla. Míra neobsazenosti činila dvě procenta, mezičtvrtletně o 0,3 procenta a meziročně o 0,8 procenta více. Vyplývá to z analýzy Industrial Research Forum [IRF] sbírající data od společností CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield a iO Partners.

Hrubá realizovaná poptávka, tedy včetně obnovení stávajících smluv, dosáhla v uplynulém čtvrtletí 160 400 metrů čtverečních. Podíl obnovených smluv se proti předchozímu čtvrtletí snížil o tři procentní body a představoval 36procentní podíl poptávky. Čistá poptávka činila v prvním čtvrtletí 100 000 metrů čtverečních. Což představuje mezičtvrtletní pokles o 60 procent a meziroční o 63 procent. Ve srovnání s pětiletým čtvrtletním průměrem je tento výsledek nižší o téměř dvě třetiny.

Cena nájemného zůstala stejná

Navzdory přibývající neobsazenosti výrobních a logistických prostor a nízkému objemu realizované poptávky se u nich nájemné drží na stejné úrovni.

„Hlavní příčiny vysokého nájemného jsou většinou spojeny s vysokými úrokovými sazbami a očekávanými výnosy,” vysvětluje vedoucí oddělení pronájmu průmyslových nemovitostí v iO Partners Robert Sgariboldi.

Jungheinrich rozjede u Chomutova výrobu retraků

Nejvyšší dosahované nájemné bylo 7,50 až 7,70 eur [cca 190 Kč] za metr čtvereční. V některých lokalitách bylo nájemné o dvě eura nižší.

„První signály konkurenceschopnějších nájmů se na trhu objevují, ale zatím pouze u konkrétních obchodních případů v oblastech s celkově slabší poptávkou,“ říká Sgariboldi.

Propadl i počet nově vystavených hal

Plocha průmyslových prostor určených k pronájmu v Česku činila 11,87 milionu metrů čtverečních. Stavbaři dostavěli 148 100 metrů čtverečních skladových ploch v deseti průmyslových parcích. To je o 32 procent méně ve srovnání se stejným obdobím loňského roku a o 48 procent s předchozím čtvrtletím. V době dokončení bylo přibližně 89 procent projektů předpronajato.

Největší dokončenou průmyslovou halou v prvním čtvrtletí byla nová budova v Panattoni Park Cheb East, která byla v době dokončení plně pronajata nezveřejněné výrobní společnosti. Druhým největším dokončeným projektem bylo rozšíření Contera Park Ostrava D1 pronajaté prodejci sportovních potřeb Sportisimo.

Realitní fond Trigea koupil další logistický park v Polsku

Na konci prvního čtvrtletí roku bylo ve výstavbě 918 100 metrů čtverečních skladových a výrobních prostor. Což představuje tříprocentní pokles proti předchozímu čtvrtletí a 26procentní pokles ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Více než třetina celkové plochy ve výstavbě připadá na Karlovarský kraj. Za ním následuje Praha, Středočeský a Plzeňský kraj.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here