Cena ropy klesá, kakao je na svém a cena kávy roste

266
kakao
Foto: Freepik.com

Většina investorů a obchodníků se nyní soustředila hlavně na výsledkovou sezónu na akciových trzích. Nicméně zajímavé věci se dějí i komoditním trhu. Konkrétně jde o ropu, kakao i kávu. Více v analýze analytika XTB Tomáše Vranky.

Cena ropy za poslední dva týdny oslabila přibližně o sedm procent. Nyní jsou tak na nejnižší úrovni za poslední měsíc. Důvodů je několik. Například další neuspokojivé údaje o inflaci z USA. Ty ukazují na pozdější snížení úrokových sazeb. To je je pro ekonomiku negativní. Někteří analytici nevylučují ani možnost dalšího zvýšení sazeb, což by mohlo ceny černého zlata dostat pod ještě větší tlak kvůli delšímu útlumu americké ekonomiky.

Vývoj ceny ropy WTI v USD

[Zdroj: xStation5]

Vyšší úrokové sazby navíc značí silnější dolar, což je pro ceny ropy rovněž negativní. Obchodníci s ropou reagují také na situaci na Blízkém východě. Tam to v tuto chvíli vypadá, že nedojde k další výraznější eskalace konfliktu mezi Izraelem a Íránem. Před časem navíc I panovaly obavy z toho, že Ukrajina zaútočí drony na ruské rafinerie. Ani ty se ale nepotvrdily. což by mohlo způsobit další problémy a snížení světové produkce. Nicméně zdá se, že tyto obavy zatím nebyly zcela naplněny a ropa stále pokračuje v propadu. A tak cena ropy v posledních dnech postupně klesá až na 85 USD za ropu Brent a 81 USD za ropu WTI

Cena kakaa je vysoko, ale stabilizuje se

Jednou z nejzajímavějších komodit posledních měsíců je kakao. Jeho cena za poslední rok vzrostla o více než 300 procent. Za růstem cen stojí několik faktorů, ale hlavním z nich je slabší úroda v Africe v důsledku špatného počasí, které znehodnocuje produkci kakaa. I přesto ceny během několika dní od svého vrcholu klesly přibližně o 35 procenta.

Kakao a vývoj jeho ceny v USD

[Zdroj: xStation5]

Vysokou volatilitu způsobují I burzy, na nichž se s kakaem obchoduje. Ty zvýšily marže potřebné k zajištění kontraktů. Předchozí neschopnost zemí splnit potřebný objem dodavatelských kontraktů navíc způsobila, že trh se „zbláznil“. Někteří kupující tak raději nakoupili větší objemy, zatímco jiní kvůli nejistotě kontrakty vůbec neuzavřeli. Jinými slovy, trh byl z mnoha důvodů rozptýlen. A to vedlo k vysoké volatilitě kakaa, i když se zdá, že se situace postupně stabilizuje.

Ceny kávy aktuálně mírně roste

Cena kávy je také na poměrně vysoké úrovni, za poslední dva měsíce vzrostla přibližně o 30 procent. I když část zisků káva již odmazala, ceny zůstávají stále výrazně vyšší než v posledních letech, kdy byly o 30 až 50 procent nižší. Také v případě kávy je jedním z nejdůležitějších faktorů počasí, které ovlivňuje její cenu.

Vývoj ceny kávy v USD

[Zdroj: xStation5]

V roce 2022 došlo na trhu s kávou k výraznému deficitu, který přetrvává i nadále. Část produkce se pěstuje v Asii, například ve Vietnamu nebo Indonésii. A i tyto země postihly extrémní výkyvy počasí, jako jsou vlny veder. Desítky procent produkce z tohoto regionu jsou proto ohroženy. I zde proto obavy z nedostatku kávy způsobují, že kupující za své dodávky zaplatí o něco více. A i proto cena roste.

Tomáš Vranka, analytik XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here