Slavné vítězství FEDu nad inflací se odkládá. Jak to ovlivní akcie

1383
FEDu
Zasedání centrálních bankéřů v USA / Foto: FED

Ještě na začátku letoška se zdálo, že v boji s inflací slavně zvítězíme. A nejen to. Mělo se i za to, že americká ekonomika zůstane silná i navzdory vysokým sazbám FEDu. Události posledních týdnů ale ukazují, že z toho nejspíš nic nebude pravda.

Podle aktuální dat zámořský hrubý domácí produkt vzrostl v letošním prvním čtvrtletí v mezičtvrtletním anualizovaném vyjádření o 1,6 procenta, zatímco trh očekával 2,5 procenta? Co tedy můžeme očekávat v následujících týdnech od americké ekonomiky?

Vraťme se nejprve na začátek roku a podívejme se, jaká byla očekávání trhu ohledně snížení úrokových sazeb v USA. Z níže uvedeného obrázku vyplývá, že na začátku roku byla nominální sazba v USA 5,5 procenta a efektivní sazba 5,33 procenta. Jednotlivé řádky pak ukazují, kdy mělo dojít k danému počtu snížení sazeb o 0,25 procentního bodu.

[Zdroj: Bloomberg Terminal]

Podívejme se přitom i na řádek s datem 18. 12. 2024. Ten ukazuje očekávání ze začátku roku. Analytici předpokládali, že letos dojde až k šesti snížením úrokových sazeb. A tedy, že úroková sazba klesne o 1,5 procentního bodu na zhruba čtyři procenta. Ale to bylo. Následující obrázek ukazuje očekávání trhu k 25. 4. 2024. Opět se podívejme na řádek 12/18/2024. Řádek nám ukazuje, že k tomuto datu se aktuálně očekává pouze 1,7 snížení úrokových sazeb.

[Zdroj: Bloomberg Terminal]

To znamená, že základní sazba 5,5 procenta a efektivní sazba 5,33 procenta se sníží o 0,42 procentního bodu na 4,9 procenta. Plyne z toho výrazný posun za posledních zhruba pět měsíců. Trh počítá s mnohem menším snížením sazeb než na začátku roku.

Proč? A jaké dopady to bude mít na trhy?

Pokud bychom měli stručně shrnout hlavní důvody, je to stále přetrvávající a relativně vysoká inflace a silná spotřebitelská základna. Inflace neklesá tak, jak by si představitelé FEDu přáli. Například v březnu meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech zrychlil na 3,5 procenta z únorového tempa 3,2 procenta.

V důsledku aktuálního vývoje tak nyní někteří představitelé FEDu oznamují, že sazby pravděpodobně sníží později i pomalejším tempem. Některá prohlášení dokonce naznačují, že pokud přetrvá vyšší inflace, mohli bychom se prvního snížení sazeb dočkat až na začátku příštího roku. A objevily se názory, že pokud by se situace změnila v nepříznivou, přijde i zvýšení sazeb.

Ekonomika v USA výrazně přibrzdila. A inflace neklesá, jak se počítalo

To by byla negativní zpráva například pro akciové trhy. Ceny akcií se totiž vyvíjejí i na základě výše úrokových sazeb a vyhovují jim spíše sazby nižší. Akciové trhy jsou navíc nyní objektivně vysoko a akcie jsou drahé. Takzvaná riziková prémie akcií, která zjednodušeně ukazuje, jak drahé jsou akcie ve srovnání s dluhopisy, je na 22letém minimu. Přičemž historicky platí, že při současném ocenění akciových trhů nebyly výnosy v dohledné minulosti nijak extra přesvědčivé. Důvěře nepřidává ani současná výsledková sezóna, v níž jsou akcie extrémně volatilní. A to přesto, že většina společností reportuje dobré výsledky.

Evropa je vydána na milost cenám energií. USA jsou nezávislé

Na druhé straně máme dluhopisy, krátkodobé cenné papíry nebo spořicí účty. Ty by si díky odložení snížení sazeb nejspíš udržely vyšší výnosy a úroky po delší dobu.

Sazby FEDu a rada obchodníkům a investorům

Investor a obchodník má nyní několik možností, jak na aktuální vývoj reagovat:

  • Pokračovat v nákupní strategii.
  • Spekulovat na pokles.
  • Vyčkávat, co bude dál.

Problém je, že současná situace zůstává nepřehledná. A dokud nedostaneme více dat, není možné s jistotou určit trend pro nastávající měsíce. Investoři i tradeři by tak měli být v tuto chvíli obzvlášť obezřetní a pečlivě sledovat zprávy z trhů.

Tomáš Vranka, analytik XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here