Michálek: V Londýně či New Yorku je koruna Mickey Mouse money

6326
koruna
Tomas Michálek / Foto: Redakce FinTag

„Když se podívají portfolioví manažeři v Londýně, v New Yorku na příležitosti, tak pro ně jsou měny, jako švédská, dánská či česká koruna, vlastně Mickey Mouse money. A nejsou zajímavé,“ říká v debatě #VítěznéPorfolio Tomas Michálek.

Tomas Michálek, který žil dlouhé roky ve Švédsku, působí jako partner v investiční společnosti Starter Investment Partners. Velké zahraniční investory od investic v Česku podle něj neodradí ani tak chudá nabídka tuzemského kapitálového trhu, ale hlavně měna.

„Ten trh je malý, ten region je slabý. A máme jednu strašnou nevýhodu, a tou myslím českou korunu. Když se dívám třeba do Evropy… A kdybych chtěl koupit dánský nebo švédský podnik, nejdu do toho, protože ta měna mě odradí. A když je to v euru nebo v dolaru, tak jsem toho schopen. Ale ty malé exotické měny, i když jsou evropské, tak já je nedávám,“ vysvětluje svůj náhled na korunu z hlediska investora.

Mít euro je jen další malý krok, říká asset manažer John O’Toole

Podle něj kolikrát ani nejde o to, kolik firem je, případně není, na Pražské burze cenných papíru, ale problém je koruna. Českou korunu pak z pohledu velkých investorů popisuje jako Mickey Mouse money. Termín „Mickey Mouse money“ pochází z druhé světové války, kdy Japonsko ovládlo Filipíny a zavedlo na nich svou vlastní měnu. Měna neměla hodnotu a Filipínci ji proto nazývali Mickey Mouse money.

Nejen koruna, ale i inflace stojí za pozornost

„Ta myopie [krátkozrakost, pozn. red.], která tady vládne, a to, co se prezentuje v těch novinách, neštymuje tak úplně s čísly. Když se podíváme na to makro, tak de facto inflace je strašně dobrá pro předlužené státy a předlužené centrální banky. Ty si nemohou přát nic jiného,“ říká dále v debatě #VítěznéhoPortfolia Michálek.

Odkazuje k době pandemie covidu, kdy státy vydaly na podporách obrovské finanční prostředky, což vedlo k prohloubení deficitů veřejných rozpočtů.

„A tak potřebují inflaci, která jim ty dluhy sežere. Že jo, to mi říkal táta, když kupoval barák v sedmdesátémšestém roce. Potřebujeme inflaci, inflace dluh sežere,“ uvedl.

Z rostoucí inflace těží hlavně stát, říká ekonom Petr Dufek

„Já tedy inflaci nevidím jako něco špatného. Naopak je dobrá pro ty zadlužené státy, které tu inflaci vítají. Jediná země, která se během covidu nezadlužila, je Čína,“ dodal.

Pro něj je inflace ve výši pět až šest procent únosná. To proto, že podniky jsou schopné lidem o ni zvednou mzdy. Problém ale nastává v momentě, kdy se jedná o podniky, které závisejí na veřejných rozpočtech nebo politických rozhodnutích, říká.

Tomas Michálek: Svět podle sektorů

„Když se podívám na sektory v Evropě a v USA, a sektory, které podléhají státu, nejdou dobře, protože ty státy nemají prachy. Naopak jsou banky, v Evropě fungují banky výborně, suprově, Francie měla dobré výsledky, české banky. Americké banky super jedou. A to je vždy, když ekonomika jede,“ říká dále Tomas Michálek.

Problém ale vzniká tam, kde podle jeho názoru vládní finanční podpora brzdí rozvoj. A důležitá je i politika, ingerence politiků do ekonomiky.

„Kdyby ten automobilový průmysl nebyl zatížen tou zelenou politikou, tak všechny ty automobilky jedou. Když se podíváš na první kvartál, všechno špatný, zejména japonský automobilky. Ty jsou minus deset procent. Amerika jde ´tak, tak´. A v Evropě to bude také špatné, Francie, Itálie, Německo. To je daný tou politikou, státní politikou. To jsou dva momenty – dluhy a špatná politika,“ vysvětlil důvody aktuálních ekonomických potíží Michálek.

V USA podle něj dlouhodobě příliš nevydělávají firmy ve zdravotnictví, protože je stát škrtí, jak říká. Naopak v Evropě je situace úplně jiná. V ní tyto firmy prozatím fungují velice dobře. A japonské automobilky propadly, protože ekonomicky zaostává Čína, a spolu s ní pak celé asijské trhy, dodal.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here