Mít euro je jen další malý krok, říká asset manažer John O’Toole

582
euro
Global Head of Multi-Asset Solutions společnosti Amundi John O’Toole. / Foto: Amundi Czech Republic

„Vždy, když odstraníte rozdílové náklady a jste součástí něčeho většího, přinese to mnoho výhod,“ odpovídá v rozhovoru pro FinTag asset manažer společnosti Amundi John O’Toole na otázku, zda má Česko přijmout, nebo nepřijmout euro.

V České republice nyní diskutujeme, zda přijmout euro, nebo nepřijmout. Je podle vás dobré mít euro, nebo ne?

Jsem z Irska. A když si vzpomenu na dobu, kdy jsem vyrůstal, měli jsme irský punt, tak jsme říkali libře. V našem jazyce to byl punt. A naším největším obchodním partnerem bylo Spojené království. Let z Dublinu do Londýna tehdy stál asi 400 liber [cca 11 840 tis. Kč]. Dnes stojí asi 600 eur [cca 15 220 Kč]. Nemůžu tedy tvrdit, že euro způsobilo pokles cen, ale můžu tvrdit, že máte velkou výhodu, když jste součástí bloku s jednotnou měnou.

Platí to i tehdy, kdy jedna měna platí pro odlišné typy ekonomik?

Evropa určitě není dokonalá. Nemůže dělat fiskální rozhodnutí, ale pouze měnová. Úrokové sazby se v eurozóně univerzálně nastavují pro všechny. Což už je samo o sobě vzhledem k rozdílným unijním ekonomikám obtížné. To vše je pravda, ale používání jiné měny než eura v rámci Evropy s sebou také nese rozdílné ekonomické náklady. Ale tím, že pracujete s jednou měnou, tyto rozdíly odstraníte.

Tedy euro Česku doporučujete?

Nabízí výhody. Třeba víme, že všechny centrální banky sledují podobné nastavení inflačního cíle. Pokud byste měli euro, nastavení měnové politiky, dosažení 2% inflačního cíle, by bylo jednotnější, snadnější. Podle mě platí, že vždy je výhodnější být v klubu, než být mimo něj.

Dopady brexitu na Spojené království a euro vs. libra

Jak hodnotíte dopady brexitu na Velkou Británii? A třeba i to, že lpí na své vlastní měně, libře?

Když se podíváme na Spojené království po brexitu, vidíme jasné negativní dopady na britskou ekonomiku. A ty se postupně projevují. Co se týče měny, můžeme říct, že Spojené království mělo na počátku 90. let velkou příležitost přiblížit se k euru. Což se ale nestalo. A dnes se i můžeme domnívat, že by na tom bylo lépe, kdyby tehdy euro přijalo. Už třeba kvůli tomu, že by se stalo součástí důležitého globálního obchodního bloku, jako je EU. A to je obrovská výhoda.

A česká ekonomika ve vztahu k euru, jak ta si ta podle vás stojí?

Česká ekonomika, myslím si, je velkým příjemcem haló efektu. Je evropská, úzce napojená na Evropu. Takže měna je jen další malý krok. Například dánská koruna stále existuje a má velmi úzké fluktuační pásmo. Ale toto všechno jsou i velmi politicky citlivá témata.

Evropa je vydána na milost cenám energií. USA jsou nezávislé

Proč myslíte? 

Lidé mají různé názory. S měnou může souviset silný pocit národní identity. Ale ekonomicky je to podle mě jasné. Vždy, když odstraníte rozdílové náklady a jste součástí něčeho většího, přinese to mnoho výhod.

Jaké jsou ty hlavní výhody podle vás?  

Mluvím o jednom společném prostoru, naší schopnosti cestovat a podobně. Podle mě je to velmi podobné jako s odstraněním rozdílů a překážek na hranicích. Například dnes máme v Evropě svobodu cestování. Když jsme svobodu cestování neměli, žili jsme v mnohem komplikovanějším světě. Tím chci říci, že každé zmírnění omezení je vždy dobré. Což platí jak pro lidskou mobilitu, tak pro mobilitu kapitálu a ekonomickou mobilitu.

A vzpomenu si i na Margaret Thatcherovou…

Stále slyšíme, jak britská ekonomika utrpěla brexitem. Málokdy ale slyšíme o politických dopadech brexitu. A třeba i přínosech… Jaký na to máte názor?

Spojené království, myslím, ztratilo velkou část svého vlivu na globální scéně. A bohužel se zdá, že evropská otázka, brexit, se stala jen zástěrkou, aby si Británie řešila domácí stranicko-politickou debatu. Mluvím nyní o vládnoucí konzervativní straně. David Cameron nabídl referendum jako součást volební kampaně… Také si ale vždy vzpomenu na Margaret Thatcherovou, která jako premiérka v 80. letech bojovala s Jacquesem Delorsem [francouzský ekonom a politik, který byl v letech 1985–1995 předsedou Evropské komise, pozn. red.] proti tomu, co charakterizovala jako federalistickou Evropu. Zároveň to byla ale právě ona, kdo se stal hlavním architektem jednotného evropského trhu. Prostě Margaret Thatcherová věděla velice dobře, že ekonomicky je to chytrá a rozumná věc. A to už tehdy.

Jak vypadá současný náhled britských politiků na EU a vůbec brexit?

Současná debata v rámci konzervativní politické strany se k tomuto tématu zase vrací. Také se je stále polarizovanější, extrémnější. Vládnoucí konzervativní strana nemá na tomto tématu shodu. Ale čekají nás volby a očekává se, že vyhraje Labouristická strana, že dojde ke změně vlády. A tak možná i náhledu na celý ten evropský problém.

Jste si tím jistý?

Současná konzervativní vláda tu je již 13 let. Ne mnoho vlád může přežít tak dlouho. Přirozeně tedy dojde nejspíš už ke změně. Důvodů je více. Zamyslíte se třeba už jen nad někým, jako je konzervativec Boris Johnson, který jako politický lídr zastupuje Velkou Británii a její zájmy na globální scéně. A výsledek?

Geopoliticky Británie ztratila hodně ze své moci, hodně ze svého vlivu. A velkou část svého vlivu ztratila samozřejmě i kvůli odchodu z de facto třetího největšího obchodního bloku na světě. Odešla z EU.

John O´Toole: Většina si už myslí, že brexit byl chyba

Máte za to, že se Británie brexitem přecenila? Že měla za to, že je dost silná, aby z něj těžila?

Praxe nepotvrdila myšlenku, že Spojené království či jakákoli jiná země může jít a vytvořit si bilaterální obchodní vztahy třeba s Brazílií, Argentinou, Austrálií či Japonskem. Jako docela katastrofální politická úvaha se pak ukázalo to, že by tyto politicko-obchodní dohody nějakým zásadním způsobem okamžitě zlepšily ekonomiku. A to souvisí i s ekonomickými výsledky. Je důležité mít politický vliv. Když ho země, která sama o sobě má malou ekonomiku služeb, ale ztratí, jako určitě ztratila Británie, ekonomicky na to doplatí.

Války jsou inflační, protože jsou velmi nákladné, říká John O’Toole

Tedy žádné výhody brexitu pro Spojené království nevidíte? 

Jistě, má to nějaké výhody. Spojené království je třeba skvělé místo se správnými lidmi… Ale také si myslím, že i názor na EU, brexit, se v Británii mění. Už teď si více než polovina obyvatel Spojeného království myslí, že brexit byl chyba. Otázka tedy zní, kdy se toto téma, nějaká forma návratu do EU, vrátí na stůl.

Co je k tomu zapotřebí?

Asi to vyžaduje generační změnu současných politiků. Řeknu vám to na příkladu. Lidé teď třeba v určitých situacích potřebují víza. A to je podle mě velká překážka. Přesto ale stále můžete doufat a představovat si, že se toto i další překážky časem rozumně změní.

Daniel Tácha

John O’Toole, globální ředitel Multi-Asset Solutions společnosti Amundi. Do Amundi [dříve Pioneer Investments, pozn. red.] nastoupil v roce 2005 jako globální ředitel pro výzkum fondů a výběr manažerů.

Před nástupem do firmy pět let působil jako senior portfolio manažer ve společnosti IKANO v Lucembursku. Předtím pracoval jedenáct let v Londýně jako portfolio manažer v Coutts Bank a Legal & General Investment Management.

John O’Toole začal svou kariéru ve společnosti Legal & General Plc. Absolvoval Trinity College Dublin s magisterským titulem v oboru ekonomie a obchodní studia. Drží osvědčení CFA a je kvalifikovaným firemním pokladníkem.

2 KOMENTÁŘE

  1. Je s podivem, jak i zdánlivý odborník může plácat ideologické bláboly. Být součástí něčeho většího je vždy výhoda? Tak to by se asi Evropa měla připojit k Rusku, ne? Euro je ekonomicky mrtvý projekt, držený nad vodou ideology. Bez ohledu na hromadné nedodržování povinných parametrů, na krach Řecka, na zdražení ve všech zemích kde se Euro usalašilo, na hospodářské problémy Německa, které už nebude dojnou krávou pro jižní křídlo. Válka za rohem, ekonomika v háji, miliony nepřizpůsobivých migrantů, ideologie opět vítězí nad zdravým rozumem a vy tady řešíte jestli přijmout Euro. Jenom pozor panáčkové, aby jsme spíš brzo neplatili rublem!

  2. Přijmout euro je ještě větší se podřízení demokratickému centralismu= diktatury z EU. Rozpad horšího spolku, než bylo RVHP, by pomohlo všem menším, hlavně chudým státům Evropy. Rozhodující funkce v EU-EK si rozdělují jen Němci s Frantíky, ostatní držte huby a krok

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here