Michal Zuna: Pod rouškou boje za správnou věc se často rodí totalita

1538
Michal_Zuna
Michal Zuna / Foto: MČ Praha 2

„Jsme v podobné situaci jako před oběma světovými válkami. Tu první odstartoval atentát. Té druhé předcházelo vytváření nenávisti vůči skupině obyvatel,“ říká v rozhovoru pro FinTag místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Zuna.

Aktuální politické téma je střelba na slovenského premiéra Roberta Fica [Směr-SD]. Jak vnímáte tento atentát z hlediska českého politika, v českém kontextu?

Česká společnost je stále v dramaticky odlišné pozici než společnost slovenská. Na Slovensku přetrvávají divoké devadesátky. Střelba, mafie a vraždy na objednávku nejsou tak neobvyklé. Byl to právě premiér Robert Fico, který odstupoval po objednaných vraždách Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. V takové situaci Česko naštěstí není. Náš boj s tvrdou mafií jsme snad provždy vyhráli. Osobně věřím, že s názorovými oponenty po sobě budeme střílet maximálně vyjednáváním a argumenty. Tak, jak to do demokracie a politiky patří.

Zaráží vás, že ochranka premiéra Fica na něj “dovolila” vystřelit hned několikrát? Že ho dříve nezpacifikovala? 

Rád bych v prvé řadě odsoudil hrůzný čin pokusu o vraždu chráněné osoby. S politikou Roberta Fica nesouhlasím. To však nemůže být pro nikoho, kdo to má obdobně, důvod ho postřelit. Násilí nepatří do společnosti ani do politiky.

Ano, rozumím, ale jak hodnotíte zásah ochránců?

Průběh zásahu bych bez znalosti podrobností nerad hodnotil. Mohu vycházet zatím pouze z informací z médií. Celý útok střelce trval přibližně 3,5 vteřiny. Ze záběrů incidentu může být patrný chaotický pohyb premiérovy ochranky. Jaké však měli příslušníci role, kde se měli pohybovat a kde skutečně byli, hodnotit nemohu. A tedy ani to, zda by útočníka reálně eliminovali dříve. Některé záběry ale naznačují, že ochranka během eliminace nebyla důrazná. A kvůli tomu padly ještě výstřely do spodní části premiérova těla.

Odstrašení potenciálního útočníka na jiných akcích

Jaká konkrétní bezpečnostní opatření by měla nyní slovenská vláda podle vás přijmout, aby se něco takového neopakovalo?

Bavíme-li se výlučně o opatřeních, nikoliv prevenci napětí ve společnosti, tak je to v případě osamělého vlka, jak se individuálním útočníkům říká, velmi obtížné. Nikdy totiž nelze pokrýt každého jednotlivce. Z dostupných záběrů vyvozuji, že ochranka mohla lépe řešit osoby s batohy či taškami. U těchto osob mohlo docházet alespoň k namátkovým kontrolám. Osobně nezastávám plošná opatření, jako jsou například bezpečnostní rámy.

14 životů, 25 zraněných na FF UK. A veřejnost stále víc neví!

Politici jsou také lidé a musí být s lidmi v kontaktu. Opatření bych viděl v lepší koordinaci ochranné služby a namátkových kontrolách. Takové kontroly mají kromě přímého výsledku v podobě odhalení i vedlejší efekt v odstrašení potenciálního útočníka na jiných akcích.

Co říkáte na uniklé video s pachatelem atentátu, které koluje po sociálních sítích? Jak je možné, že se mohlo dostat ven, když ještě neproběhl jeho oficiální výslech?

Osobně nevím, kdo je autorem videí a z kterých zdrojů pocházejí. V médiích jsem viděl již několik videí…

Michal Zuna: Zuzana Čaputová ano, Blaha a Danko ne

Těsně po atentátu slovenští politici Ľuboš Blaha [SMER-SD] a Andrej Danko [SNS] ostře zaútočili na opozici i vybrané novináře. Jak to hodnotíte?

Přijde mi jako velký paradox, že politici, kteří svůj politický úspěch doslova staví na kupčení se strachem a nenávisti vůči části společnosti, svalují vinu na všechny okolo a sami si kus vlastní odpovědnosti nepřiznají.

Obáváte se v této souvislosti po provedení atentátu o svobodu slovenských médií? Může vláda sáhnout k nějakým razantním opatřením, která by mohla potenciálně posunout demokratický systém blíže autoritářským metodám?

Represe vůči médiím i opozici byly naznačeny už v úvodních reakcích bezprostředně po útoku. Je samozřejmě stále možné, že tento incident přiměje politiky k zamyšlení nad jejich způsobem komunikace s veřejností. Záměrně neříkám slovenské politiky, protože radikální populisté jsou etablovanou součástí vysoké politiky takřka všech demokratických států.

Přesto se znovu zeptám, jaký další scénář očekáváte na Slovensku?

Zatím nicméně veškeré indicie nasvědčují, že k sebereflexi nedojde. Bohužel vidím jako pravděpodobnější variantu, že se část politické scény chopí příležitosti ke zvýšení napětí mezi různými názorovými proudy ve společnosti. Vytvoří příběh mučedníka a zavedou opatření, která od základu ohrozí demokratické fungování Slovenska. Opatření, na něž už zřejmě dlouho měli chuť, ale v jiné situaci by je jen těžko prosazovali. I vzhledem k odporu občanské společnosti. Pod rouškou “boje za správnou věc“ se často rodí totalita.

Co říkáte na výzvu k politickému smíření ze strany dosluhující slovenské prezidentky?

Prezidentka Zuzana Čaputová provedla státnický krok k uklidnění situace. A to sama čelila nenávistným a vulgárním útokům ze strany premiéra Fica. Její aktuální činy jsou příkladem hodným následování.

Studená občanská válka je příliš tvrdý pojem

Po střelbě na premiéra Fica slyšíme úvahy o vyhlášení studené občanské války. Čekáte další radikalizaci společnosti?

Studená občanská válka je příliš tvrdý pojem, který vzhledem k neklidné situaci nechci používat. K větší radikalizaci už dochází. A opět musím dodat, že důsledky tohoto atentátu přesáhnou hranice Slovenska. Obávám se, že ne v dobrém. Ojedinělý čin chorého člověka může být zneužitý k omezování osobních svobod, nezávislosti médií i svobody slova. A bohužel může také “motivovat“ další k podobným činům.

Kde vidíte právě příčiny hlubokého rozštěpení slovenské společnosti?

Vývoj slovenské společnosti se nijak nevymyká světovému dění. V Česku, Francii, USA a dalších zemích vidíme stejné scénáře a přejímání narativů. Na nenávisti a boji se dobře získávají hlasy voličů. Když dáte lidem důvod se něčeho obávat a někoho nenávidět, lépe se takový dav motivuje k mobilizaci.

Robert Fico vyhrál volby na Slovensku. A nejspíš i sestaví vládu

Recept známe všichni a je na svědomí každého z nás, jakou máme vnitřní etiku. Na Slovensku i v dalších zemích vidíme čím dál víc agresivní kampaně, které se nevyhýbají vulgarismům a osobním útokům. Hrubost prostupuje i jednání ve sněmovnách, vystupování politiků v médiích a na sociálních sítích. Hlavní příčinou je také přebírání proruských a nacionalistických narativů.

Michal Zuna: Že by se politici poučili, nejsem optimista

Říkáte přebírání proruských a nacionalistických narativů… Není to klišé?

Ze zjištění BIS vyplývá, že se jedná o organizovanou činnost a část evropských politiků je na výplatní pásce Ruska. Jsme v podobné situaci jako před oběma světovými válkami. Tu první odstartoval atentát. Té druhé předcházelo podobné vytváření nenávisti vůči skupině obyvatel. Stále ale mám ve společnosti v demokratických zemích velkou důvěru, že se v masové míře nenechají zmanipulovat k eskalaci násilí. V tom jsme se snad už historicky poučili. Rozdmýchat totální násilí v globalizovaném světě už naštěstí není tak jednoduché.

Může se podle vás stát atentát na Roberta Fica impulsem pro českou politickou scénu, aby i ta zmírnila největší rozpory mezi stranami? Aby vnímala oponenta jako politického oponenta, ne jako svého největšího nepřítele?

Může, ale já zde nejsem optimista. Nějaké semknutí nebo změnu atmosféry na tuzemské politické scéně necítím. Až opadne prvotní šok, očekávám spíš vytažení do boje s výroky o vině médií, takzvaných válečných štváčů [v opačném případně pak „chcimírů“, pozn. red.] a nových totalitářů. Zatím každá těžká situace, ať to byl covid, nebo válka na Ukrajině, vedla k ještě většímu dělení společnosti a vzájemnému nálepkování a odcizení. Chtěl bych se mýlit samozřejmě. Pozitivně však cením zrušení zítřejší [21.5.] demonstrace odborů.

Petr Duchoslav

Michal Zuna [*1982] vystudoval Smíchovskou střední průmyslovou školu v Preslově ulici v Praze 5 – obor obchodní management ve strojírenství. Od roku 2012 je členem TOP 09. V roce 2018 byl zvolen do zastupitelstva Prahy 2 a stal se radním pro oblast bezpečnosti této městské části. V roce 2021 se stal poslancem PČR.

Pracovní zkušenosti Michal Zuna sbíral v Irsku i USA. Postupně se vypracoval na manažera pro střední Evropu mezinárodního výrobce kávy s největším řetězcem kaváren na světě. Po ekonomické krizi v roce 2008 podnikal v realitách. V roce 2015 založil vlastní realitní společnost, která v současné době spolupracuje se zhruba 40 makléři po České republice.

V Poslanecké sněmovně PČR působí Michal Zuna jako člen Výboru pro bezpečnost a Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Místopředsedou poslaneckého klubu TOP 09 se stal koncem loňského roku. Do té doby byl jeho členem. V Poslanecké sněmovně se zasazuje o úpravu legislativy na pomoc obětem trestných činů. Pozornost věnuje také přijetí zákona upravujícího oblast krátkodobého ubytování.

1 komentář

  1. EU je totalita jako vyšitá, vždyť předchůdkyni Spojenectví národů zakládali nepotrestaní důstojníci SS, komouši i černo..ci z WWII. To samo je agresor NATO, děda nynějšího šéfa byl norský důstojník spolupracující s SS. Dnes jejich potomci si s těmito nic nezadají.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here