Pražskému hradu poslanci nejspíš přidají na provoz 62 mil. Kč

1075
Prazskemu_hradu
Foto: Redakce FinTag

Kancelář prezidenta republiky [KPR] nejspíš dostane příští rok o 62 milionů korun ze státního rozpočtu víc než letos. Hospodařit by mohla s částkou 487 milionů korun. Přidání Pražskému hradu projedná ve středu sněmovní rozpočtový výbor.

Ministerstvo financí ČR uvedlo, že návrh rozpočtu, jak ho předložila kancelář prezidenta, je shodný s jeho návrhem. Za zvýšením nákladů na KPR ze státního rozpočtu podle úřadů stojí výdaje na zabezpečení areálu Hradu a nově zavedené odvody pojistného placeného zaměstnavatelem z platu prezidenta a renty bývalých prezidentů.

Otázka je, nakolik je posledně jmenovaný argument pro navýšení přes 60 milionů korun validní. Na odvody pojistného z platu hlavy státu a z renty exprezidentů má totiž směřovat pouhých 1,8 milionu korun. Novinku zavedl loni schválený vládní konsolidační balíček.

Volební komise nově odvedou daň a pojistné i ze stravného

V případě odvodu z platu současné hlavy státu, kterou je od loňska Petr Pavel, jde asi o 1,4 milionu korun. Z rent pro bývalé prezidenty Václava Klause a Miloše Zemana je plánovaný odvod 405 000 korun ročně.

V roce 2022 poslanci snížili peníze pro KPR o 22 milionů korun, loni o necelých deset milionů korun. Náklady na chod Hradu se v základu dělí na výdaje vlastního úřadu prezidentské kanceláře a na výdaje Správy Pražského hradu a Lesní správy Lány.

Rozpočet Hradu patří s dalšími vybranými institucemi mezi rozpočtové kapitoly, kterým návrh základních ukazatelů rozpočtu na následující rok stanoví sněmovní rozpočtový výbor. Tak, jak je schválí, je vláda zapracuje do návrhu celkového rozpočtu, který předloží na konci září Sněmovně.

Jak se hospodaří na Pražském hradu

Správa Pražského hradu má dostat investiční dotaci 60 milionů korun na vybudování ostrahy areálu Hradu. Potřebu vybudování takzvaného Velkého perimetru stanovila podle materiálu Hradní stráž. Zahrnovat bude komplex elektronických prvků střežení vnějšího obvodu areálu Hradu.

Na platy zaměstnanců samotné KPR má jít stejně jako letos 112 milionů korun a jejich počet zůstane stejný jako letos, tedy 162. Uvnitř rozpočtu přidá Hrad 34 milionů na platy zaměstnanců Správy Pražského hradu.

Příjmy státního rozpočtu v mil. Kč
skutečnost 2022 schválený rozpočet 2023 skutečnost 2023 schválený rozpočet 2024 návrh na rok 2025
Kancelář prezidenta republiky 397,6 431,5 387,2 424,9 486,7

[Zdroj: Státní závěrečný účet za rok 2023 a návrh rozpočtu na rok 2025]

Hrad upozorňuje, že jejich platy jsou dlouhodobě pod celostátním průměrem. Letos by měl například činit 27 496 korun. Správa podle podkladů nemůže nabídnout zaměstnancům dostatečně zajímavé odměny. Zaměstnávat má stejně jako letos 258 lidí.

Na investice v samotné kanceláři prezidenta má jít 112 milionů korun. Což je proti letošku nárůst o zmíněných 60 milionů. Správa Pražského hradu má mít na investice téměř 99 milionů a Lesní správa Lány 13 milionů korun.

Jak hospodařil Pražský hrad loni

Loni vynaložila prezidentská kancelář zhruba o 44 milionů korun méně, než jí přidělil schválený státní rozpočet. Zatímco k dispozici měla téměř 432 milionů, konečný účet zněl na 387 milionů. Stál za tím hlavně nižší objem investičních dotací Lesní správě Lány a Správě Pražského hradu.

Deficit státního rozpočtu v dubnu stoupl o 48,1 miliardy korun

Hrad podle podkladů pro členy výboru ušetřil například na nákupech služeb asi tři miliony. Šlo mimo jiné o poštovní služby, poradenské, konzultační a právní služby. Méně peněz vydal i za školení a další služby jako služby spojené s protokolárními akcemi nebo zdravotní péčí prezidenta.

Státní dluh za I. čtvrtletí je na rekordu. Deficit vůči HDP rostl i loni

Víc peněz ale musel vydat na tlumočnické a překladatelské služby, fotografické práce a služby spojené s vrcholnými návštěvami. Na straně příjmů plánuje KPR odvést do státního rozpočtu 100 000 korun. Jde hlavně o poplatky za kopírování archivních dokumentů.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Jak prohlásil pan prezident (nebo soudruh prezident?), je potřeba dělat kompromisy. Toto je ten kompromis? Sám má tři příjmy od státu v řádu statisíců a pořád potřebuje navyšovat výdaje na hrad (loni vytvářeli nová místa pro nové zaměstnance). Když se v podstatě zpětně snižovali důchody( nárok na valorizaci již vznikl a všichni, včetně vládních politiků a jejich ekonomických poradců věděli s dostatečným předstihem, že mimořádná valorizace bude vysoká, což ostatně dokonce někteří z nich i před samotným projednáváním před ÚS přiznali. ÚS, to ovšem, asi jako jediný neviděl(nebo nechtěl vidět?) a pro zaručení nestrannosti, se při projednávání těchto otázek ptal poradců vládních politiků, čímž se v konečném důsledku, dle mého názoru, zlegalizovala rozhodnutí pro snížení zákonné valorizace důchodců, vdov a sirotků. To je ten hrdina? A US je nezávislá instituce? Ale dva nebo tři z těch tuším patnácti vnímám jako slušné lidi, protože se zachovali v souladu s právem a hlasovali proti). Jen můj názor a nikomu nic nenutím ani to netvrdím, že tomu tak skutečně bylo. Na druhou stranu nechápu, proč to opozice nedala k mezinárodnímu soudu? Ten snad ještě lze vnímat nezávisle. Nicméně, co vnímám, že tady skutečně je, je arogance, bezpráví a nerovnost.

  2. Jo jo, za poslušnost 5demoliční četě je třeba se kontráši Pávkovi i jeho loutkovodičům odvěčit. Hnus co tento režim za signalisty z kazatelny s ministranty ještě dovede napáchat. Nyní máte šanci, při volbách do despotické EU nevolit euhujery z 5hadů

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here