Volební komise nově odvedou daň a pojistné i ze stravného

13722
stravneho
Foto: Redakce FinTag

O tom, že vládní konsolidační balíček přináší nejen zvyšování daní od lidí, ale i zvyšuje byrokracii, svědčí nová pravidla pro zdaňování stravného pro členy volebních komisí. Ti nově odvedou daň a pojistné i z části stravného. 

Z jeho nižší části musí totiž volební komise nejenže odvést daň z příjmu, ale i pojistné odvody. Loni dostávali členové okrskových či zvláštních okrskových komisí za jeden den u voleb příspěvek na stravování ve výši 129 korun. I letos jim úřad přispěje na stravu za den směny částkou 140 korun. Avšak na rozdíl od loňska jim část sumy musí nově nejen zdanit patnáctiprocentní daní z příjmu, ale i z ní odvedou zdravotní a sociální pojištění.

Změnu přináší vládní takzvaný ozdravný konsolidační balíček. Ten nově stanovuje, že osvobodit od daně z příjmu lze jen 70 procent z poskytnutého a zákonem stanoveného příspěvku na stravování [podle počtu hodin v práci, pozn. red.].

„Od daně z příjmů je proto osvobozena pouze limitní částka. Ta v roce 2024 činí 116,20 Kč. Nadlimitní část příspěvku na stravování, to znamená rozdíl mezi osvobozenou částkou 116,20 Kč a hodnotou stravenky, je zdanitelným příjmem ze závislé činnosti zaměstnance podle § 6 odst. 1 písm. d) zákona o daních z příjmů,“ píše se v nařízení.

Zdanění stravného v praxi

Prakticky to znamená, že z částky 140 korun, kterou členové volebních okrskových komisí dostanou na stravování za jeden den u voleb, podléhá dani z příjmu částka ve výši 23,80 koruny. A aby toho nebylo málo, z těchto 23,80 koruny musí účetní dané obce či města ještě odvést sociální a zdravotní pojištění.

Zdaleka nejde jen o peníze, ale především o zátěž celého systému. Vládní změna totiž prakticky znamená, že každého člena volební komise musí kvůli pojistným odvodům daná účetní přihlásit k České správě sociálního zabezpečení [ČSSZ]. A z částky 23,80 Kč odvést příslušnou výši pojistného na sociální zabezpečení za zaměstnance a za zaměstnavatele.

Pro představu uveďme, že z této částky 23,80 koruny se za zaměstnance na sociální a nemocenské pojištění odvedou dvě koruny. Za zaměstnavatele se odvede šest korun.

Dalším krokem pak je odvod na zdravotní pojištění. Zde je třeba nejprve zjistit smluvní zdravotní pojišťovnu daného člena volební okrskové komise. Zdravotních pojišťoven funguje v Česku totiž celkem sedm.

A kolik činí povinný odvod na zdravotní pojištění z neosvobozené částky 23,80 Kč na stravování? Moc to není, ale něco přece jen. Za zaměstnance se z částky 23,80 odvedou rovněž celé dvě koruny a za zaměstnavatele pak dokonce koruny tři.

Účetní jsou ze změny „na nervy“

Letošní změny u příspěvků na stravování pro volební komise nejspíš jejich členy nepotěší. A koho docela jistě nepotěší jsou účetní obcí a měst.

„Administrativy nemám málo, teď jí budu mít ještě víc. Co se týče toho stravného, tak to pochopím, když se to daní u někoho, kdo bere stravné každý den a vyšší. Ale na dva dny voleb, to tedy nechápu,“ říká jedna z účetních obce ve Středočeském kraji, která si ale nepřeje být jmenována.

Za vůbec nejsložitější v celé věci považuje komunikaci se samotnými členy volebních komisí. Těm jen velmi těžko vysvětlí, proč dostanou méně, než mají dostat. A proč platí pojistné odvody a daň z tak drobné částky, kterou je 23,80 koruny.

„Daňový systém je složitý i pro nás účetní. Neustále se mění. Stále nám chodí upozornění na novinky, drobné, ale pro účetní zásadní změny. Nemůžeme si dovolit je nezpracovat, kontroly jsou časté, detailní a velmi přísné,“ uzavírá.

Veronika Táchová

6 KOMENTÁŘE

  1. Prostě našim volebním komisím objednáme oběd do limitu – bude bez polévky. Vše ostatní bude drobné občerstvení hrazené městem. Takové kraviny jako zdaňování stravného dělat nebudeme. Jak si to kdo udělá, tak to má 🙂

  2. A po volbách by účetní měla všechny členy komise ze zdravotního a sociálního pojištění odhlásit, a příští rok za všechny členy komise vyhotovit evidenční listy důchodového pojištění, neboť ty dvě koruny odvodu se jim započítají do výdělku na důchod. Volební komise mají odměny nezdanene, tak ať jim odpustí i tyto odvody. Pracuji jako účetní obce, a než toto vše podstoupit, tak jim snad ty obědy zaplatím ze svého.

  3. V normálním pracovním poměru je situace následující, odvody a daně dnes činí pěkně kulatou sumičku: Ze zaměstnancem vydělané částky zaplatí tzv. zaměstnavatel 24,8 % soc. plus 9 % zdrav., zaměstnanec 6,5 % soc. plus 4,5 % zdrav. plus 15 % daň což celkem činí 59,8 %, aby daní a odvodů nebylo tzv. málo, tak když si jdete za čistou mzdu koupit třeba nové auto, tak vám opět přičtou 21 % DPH což mne doslova děsí, za jeden cyklus výdělku a následného nákupu činí odvody a daně celkem 80,8 %, pokud počítám dobře. Ale mohu se mýlit, rád si přečtu, jak to vidí fundovaný odborník…

  4. To už je vrchol této vlády, že lidem v komisích to zdaňuje. Ostuda. Přál bych vládě, aby na další volby nebyli jednotlivci, kteří do těch komisí půjdou!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here