Problém nejen, ale hlavně českého průmyslu jsou ceny energií

349
prumyslu
Letošního Ekonomického fóra v Kostelci nad Orlicí se účastnil i ekonomický novinář a komentátor Jan Macháček. / Foto: Archiv FinTag

Minulý měsíc se v Kostelci nad Orlicí uskutečnil 6. ročník Ekonomického fóra Kostelec. Na akci vystoupili přední ekonomové, ale i publicisté. FinTag přináší tři ankety, které se věnují tématu průmyslu v Česku i v Evropě.

Podle ekonomky Heleny Horské zůstane Česko nadále průmyslovou zemí. Avšak podoba tuzemského průmyslu musí doznat zásadních změn, protože Česko ztratilo výhodu levné pracovní síly.

„Musíme se posunout k vyšší přidané hodnotě a k inovacím,“ uvedla Helena Horská.

Podobně to vidí ekonom a někdejší ministr financí Pavel Mertlík. I podle něj Česko nadále zůstane hlavně průmyslovou zemí. Podíl průmyslu v ekonomice se, jak řekl, postupně sníží a do popředí půjdou služby. I to ale má své podmínky.

„Pokud chceme průmysl udržet, musíme zlepšit svou pozici v globálních hodnotových řetězcích. Určitě na tom nejsme tak, abychom zůstali s tím stavem spokojeni,“ tvrdí.

Anketa: Evropský průmysl zítra >

Fóra v Kostelci se účastnil i ekonomický novinář a komentátor Jan Macháček. Ten říká, že český průmysl má větší potíže než průmysl v jiných evropských zemích.

„Víme, že ceny energií jsou v rámci EU v České republice jedny z nejvyšších. Jsou rozhodně jedny z nejvyšších mezi zeměmi EU, které jsou závislé na průmyslu a exportu,“ vysvětlil.

Nejen energie, ale i daně a celkové prostředí

Jan Macháček si dále položil otázku, jaká je budoucnost evropského automobilového průmyslu. Není zastáncem názoru, že evropský automobilový průmysl zválcuje čínská nebo americká produkce. Má to podle něj ale několik podmínek. Jsou to levnější energie, přístup ke strategickým surovinám a snaha držet krok s Asií a Americkou v inovacích.

Anketa: Průmysl EU a budoucnost >

„Jsou tu ale i další aspekty, jako je konkurenční daňové prostředí. Jde o to, aby vlády nevyhazovaly peníze za nesmysly. A jsou to investice do vzdělání,“ dodal.

Vzdělání je pro udržení konkurenceschopnosti důležité i podle partnera společnosti Save & Capital Jana Šafránka. Ten říká, že má pět dětí, a když přemýšlí nad tím, jak by jim nejlépe prospěl, dochází k závěru, že hlavně vzděláním.

Anketa: Průmysl a transformace >

„To není o tom, dát dětem studium na těch nejdražších zahraničních školách, ale učit je mít otevřenou mysl. Dát jim tu svobodu se i spálit, to znamená učit je samostatnosti. Když spadnou na zem, tak ne je vytáhnout nahoru, ale dát jim odvahu zkusit něco jiného, aby se samy postavily na nohy,“ vysvětlil.

Podobně to vidí investor Tomas Michálek. Ten dodal, že Česko má stále velice vzdělané obyvatelstvo, z čehož může velmi těžit.

Jan Rafaj: Němci daně firmám snižují, my jim je zvyšujeme

„Ten kmen vzdělaných lidí v Česku je stále široký a silný. Určitě ten průmysl dalších dvacet až padesát let to tady potáhne. A má zájem o tyto lidi,“ řekl s odkazem na další výhodu, kterou je tradice.

„My máme průmyslové značky, které rezonují už i sto let, a jestli budou pokračovat ve svém vývoji, tak se český průmysl udrží. Vybudování značky vezme nejvíce času, ale je to ta značka, která má pak hodnotu. Když ta značka trvá sto let, tak to značí, že se osvědčila a má budoucnost,“ uvedl Michálek.

Evropská unie musí změnit svůj přístup

Podle něj si situace žádá, aby politici přistoupili k potřebným reformám. Což z jeho pohledu znamená, aby zejména na úrovni EU začali používat zdravý rozum. A snad nikde jinde to podle něj není více zapotřebí než v politice Green Dealu. Avšak nejde jen o takzvanou zelenou politiku.

„Ty politici v unii jsou zelení až červení. V té unii musí nastat nějaká změna. Aby lidé dostali naději. Určitě reformujme bankovnictví. Je nutné v Evropě zavést jednotnou měnu, odstranit transakční náklady. A je nutné donutit lidi, kteří nám vládnou, ty reformy udělat, jinak EU bude nadále zaostávat za Amerikou a za Čínou,“ řekl.

Mít euro je jen další malý krok, říká asset manažer John O’Toole

Budoucnost českého průmyslu úplně černě nevidí ani Helena Horská. Přesto upozornila na to, že i český průmysl musí projít proměnou. Důraz musí klást na inovace a flexibilní přistup k problémům. Když skončí jedna firma, nesmí to podle ní značit „konec světa“, ale musí to značit příležitost pro firmu novou s životaschopným programem.

Analýza: Přijetí eura brání přehřátý realitní trh i trh práce

Ekonom Pavel Mertlík v diskuzi uvedl, že Evropa musí zůstat otevřená, ale musí si současně chránit svůj trh před „zcizovateli know-how“. A v tomto ohledu podle jeho názoru hodně záleží na kompetentnosti vlád.

„Ale v tomto ohledu mám velké obavy,“ shrnul svůj postoj Mertlík.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here