Třetí světová válka již začala, píše britský list The Telegraph

23348
svetova_valka
Hroby vojáků, kteří během operace Overlord padli na pláži Omaha. Pláž Omaha, která se nachází v Normandii ve Francii při Lamanšském průlivu, byla jeden z pěti sektorů, v nichž se 6. června 1944 uskutečnilo vylodění spojeneckých vojsk do Němci okupované Francie. / Foto: Pixabay.com

Oslava 80. výročí Dne D v Normandii se odehrála na pozadí chmurných událostí. Ukrajina dál bojuje o přežití a Střední východ je v plamenech. Druhá světová válka nás musí varovat a poučit zároveň, protože 3. světová válka už začala.

Alespoň tak to píše v článku „World War 3 has already started“ komentátor britského listu The Telegraph Andrew Fox. Podle něj jsou strategičtí konkurenti Velké Británie zřejmí:

  • Čína se snaží ovládnout Pacifik a africké a asijské země kvůli nerostným surovinám.
  • Rusko se snaží sovětským stylem obnovit svoji dominanci nad bývalým prostorem SSSR.
  • Írán se snaží ukončit americkou a západoevropskou hegemonii na Středním východě.
  • Turecko a Katar podporují Muslimské bratrstvo a touží po ovládnutí arabského světa.

Stačí se více zamyslet a dojde nám, že 3. světová válka už vypukla. Neprobíhá tak, jak jsme si to představovali. Spíše než o přestřelku jde o intenzivní strategický konkurenční boj. Žádná ze zemí nemůže na bitevním poli konkurovat USA a NATO. A tak se nás naši nepřátelé snaží porazit na hospodářské a kulturní frontě, aniž by vypálili jediný výstřel.

Naši nepřátelé dělají to, co my neděláme

Zmíněné země se na konfrontaci s námi připravují již velmi dlouho. Čínská iniciativa Belt and Road investovala ve více než 140 zemích, kde žije 75 procent světové populace. Což znamená, že jde o země, které se na globálním hrubém domácím produktu [HDP] podílejí více než jednou polovinou. Peking si kupuje vliv, vytváří mezinárodní ekonomickou závislost na čínských infrastrukturních projektech [více o čínském vlivu například v Srbsku na níže uvedeném odkazu, pozn. red.]. Tím získává přístup do strategických přístavů a dalších možných vojenských základen. A západní univerzity jsou zaplněny studenty, kteří si odnáší cenné vědomosti do Číny.

Teď je ten správný čas být v Srbsku aktivní, říká Tomáš Kuchta

Rusko podniká na Západě podvratné aktivity. Ovlivňuje prezidentské volby v USA. Tráví své oponenty na britské půdě a využívá závislosti zemí EU na ruském plynu. Moskva je klíčovým hybatelem desinformačních kampaní. Strategicky investuje do online médií, aby pomlouvala své oponenty. Prozápadní síly destabilizuje v balkánských zemích, ale i ve střední a východní Evropě. Putin předvádí svaly na Ukrajině a v Gruzii. V prvně jmenované zemi je ochoten podstupovat dlouhou a nákladnou válku.

Ukrajina válku nejspíš nevyhraje, ale Rusko také ne

Írán těží z chaosu na Středním východě a buduje si regionální hegemonii. Teherán si pořídil vlivné a násilné přátele v Jemenu, Libanonu, Sýrii a Iráku. Finančně podporuje Islámské revoluční gardy, zásobuje je zbraněmi a poskytuje jim výcvik. Hutiové narušují lodní dopravu v Perském zálivu a totéž hrozí i v Suezskému průplavu. Libanonský Hizballáh zocelený syrskou občanskou válkou ostřeluje raketami sever Izraele. Íránem podporované milice ostřelují americké základny v Iráku. Íránský režim ostře slovně útočí na USA a jejich evropské spojence.

Katar a Turecko to zatím hrají na obě strany. Turecko využívá svého členství v NATO a vztahů k zemím Evropské unie a Katar poskytuje vojenské základny v Doha a značné finanční investice. Současně ale podporuje teroristické hnutí Hamás v Gaze, které rozpoutalo regionální válku. Ta umožnila Íránu a jeho milicím eskalovat útoky na Izrael.

3. světová válka již vypukla

Značné investice směřovaly do západních akademických institucí, zaplatily vliv v organizacích, které školí a radí našemu ministerstvu zahraničí a bezpečnostním službám. Katarské peníze podporují média a Al Jazeera byla hlavním kanálem protiizraelských narativů na Západě, zatímco vůdci Hamásu přebývali v bezpečí v Doha. Zdravotnickou pomoc zraněným bojovníkům Hamásu poskytlo Turecko.

Obviňovat Izrael z genocidy Palestinců je úplně mimo

Získáváním vlivu a pronikáním do západních sdělovacích prostředků pomocí dezinformací a zpochybňováním podpory vojenských akcí naši nepřátelé podrývají naši demokracii. Ovlivňují média a akademické instituce s cílem získat podporu v západních zemích a oslabit naši vůli k boji.

Ukrajina a Izrael jsou pro nás varování, jak bychom mohli dopadnout, pokud proti tomuto úsilí nebudeme bojovat. Pak by skutečně mohlo dojít na válečný konflikt.

David Navrátil: Je globální válka jen teoretickou možností?

Válku na Ukrajině a v Izraeli sleduje celý svět. Problém je, že ti, kteří nás nemají rádi, už více než deset let zneužívají svého vlivu. A jakkoli opatřili svoji zbraň tlumičem, přesto již vypálili první výstřely a zahájili globální konflikt. A my jsme si toho málem nevšimli. Ano, věnujme pozornost Normandii už kvůli tomu, že 3. světová válka je za dveřmi. Přičemž boje už vypukly.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here