David Navrátil: Je globální válka jen teoretickou možností?

648
globalni
Foto: Lockheed Martin

Hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil se ve svém Restartu věnuje článku America Is a Heartbeat Away From a War It Could Lose na serveru Foreign Policy. Ten se zabývá otázkou připravenosti USA a EU na globální ozbrojený konflikt.

David Navrátil konstatuje, že autor textu Wess Mitchell sice píše především o USA, ale implikace pro NATO, respektive Evropu jsou zřejmé. A text se zabývá i možností přechodu na válečný typ ekonomiky. Klíčová sdělení David Navrátil shrnul do několika bodů.

  • Spojené státy jsou jen kousek od světové války, kterou by mohly prohrát. V případě čínského útoku na Tchaj-wan by Spojené státy jen těžko dokázaly útok odrazit. A jen těžko by udržely podporu pro Ukrajinu a Izrael.

Není to proto, že by Spojené státy upadaly. Je to proto, že na rozdíl od Spojených států, které potřebují být silné na všech třech těchto místech, každý z jejich protivníků – Čína, Rusko a Írán – musí být silný pouze ve svém domovském regionu.

  • Spojené státy již dříve vedly války na více frontách. V minulých konfliktech však vždy dokázaly své protivníky převálcovat. To už dnes neplatí.

Čínské námořnictvo je již nyní větší než námořnictvo Spojených států, pokud jde o samotný počet lodí, a každé čtyři roky se rozrůstá o ekvivalent celého francouzského námořnictva. Jde o zhruba 130 plavidel, uvedl náčelník štábu francouzského námořnictva. Pro srovnání, americké námořnictvo plánuje v příštím desetiletí rozšíření o 75 lodí.

Přechod na válečnou ekonomiku

Jak říká biblické přísloví, strach je počátkem moudrosti. Globální válka už není teoretickou eventualitou, o níž debatují političtí experti. A není ani horečnatým snem domnělých jestřábů a militaristů. Je to reálná a předvídatelná, ne-li bezprostřední možnost.

  • Bezprostřední prioritou Spojených států musí být zajištění toho, aby Ukrajina, Izrael a Tchaj-wan měly zbraně, které potřebují k obraně. To se nestane, pokud Spojené státy nedají do pořádku svou obranně-průmyslovou základnu.

Od začátku rusko-ukrajinské války se celková americká obranná výroba zvýšila o pouhých 10 procent. A to přesto, že tato válka ukazuje ohromující spotřebu vojenské munice ve velkém konfliktu mezi průmyslovými mocnostmi. Nesnese srovnání s omezenými protipovstaleckými operacemi z nedávné minulosti.

  • Situace se ukazuje natolik vážná, že Washington možná bude muset uplatnit zákon o obranné výrobě. A začne převádět část civilního průmyslu na vojenské účely.

Což zahrnuje i přesměrování materiálů určených pro hospodářství, rozšíření výrobních zařízení a revizi ekologických předpisů. Ty totiž komplikují výrobu válečného materiálu. Bez těchto kroků se průmyslová základna USA na mobilizaci nepřipraví.

Globální konflikt a připravenost Evropy

Hlavní západoevropští členové dosud nesplnili slib, který dali před více než rokem na summitu bloku v Madridu. A ten zněl, že na východním křídle NATO rozmístí jednotky o velikosti brigády. A dále:

  • Evropané budou muset přehodnotit svou nechuť k jaderné energii. A stejně tak  američtí pokrokáři nejspíš přehodnotí omezení, která si sami stanovili a která omezují schopnost Spojených států zvyšovat výrobu energie.

Nic z tohoto seznamu není snadné. Spojené státy a jejich spojenci však vstupují do období těžkých rozhodnutí.

David Navrátil: Víc makat už nemůžeme, musíme modernizovat

To, co se děje na Ukrajině a v Izraeli, by se ještě před několika lety zdálo nepředstavitelné. Američané a jejich spojenci si musí začít dělat pořádek ve svých záležitostech již nyní, aby se neocitli nepřipraveni na globální konflikt, pokud k němu dojde.

David Navrátil

1 komentář

  1. Bud budeme zelení nebo svobodní. Oboje současně není možné.

    Teď ještě můžeme volit. Čas se nám ale rychle krátí.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here