Dění na finančních trzích: Co očekávat v roce 2023?

569
trzich
Foto: Pixabay.com

Poslední roky připomíná dění na finančních trzích jízdu na horské dráze. Po propadu na počátku pandemie covidu investoři zažili euforický růst, aby už v druhé polovině loňského roku zplakali nad výdělkem. Co mohou čekat letos?

Analytický tým XTB připravil e-book zaměřující se na toto téma. V něm rozebírá sedm klíčových otázek, které podle jeho názoru v letošním roce sehrají u investorů klíčovou roli.

USA a jejich ekonomická kondice

Ať se nám to líbí, nebo ne, Amerika, její ekonomika a měna jsou stěžejní pro celý svět. USA se podobně jako zbytek světa potýkají s vysokou inflací, která sice není tak vysoká jako u nás, nicméně představuje velký problém. Pokud má přijít pozitivní změna, inflace se musí začít snižovat, což by mělo vést i ke změně chování FEDu. Pro nás je tím pádem důležité, zda se sníží americká inflace a zda se dočkáme obratu FEDu, tedy počátku snižování úrokových sazeb v USA.

Exxon Mobil žaluje Evropskou unii kvůli windfall tax

Válka na Ukrajině

Konflikt na Ukrajině bezesporu představuje mnoho problémů a Evropa je jím zasažena více než kterýkoli jiný region. Bez uklidnění situace bude velmi obtížné pro Evropu využít svůj plný ekonomický potenciál.

Financování Ukrajiny bude pokračovat i v příštím roce

Ceny ropy a zemního plynu na komoditních trzích

Úzce spjatým tématem s Ukrajinou jsou také ceny komodit, především ropy a zemního plynu. Ty představují problém nejen pro běžné občany, ale pro celou ekonomiku. Pokud zůstanou ceny vysoké, tak i náklady firem budou vysoké a tím pádem i celkový produkt dražší. Což prohlubuje problémy na trzích v mnoha sektorech. Pokles cen by prospěl všem.

Evropa zastropovala ceny plynu. Ale ne pro spotový trh

Realitní bublina v Číně

Ačkoliv v posledních měsících potíže čínského realitního sektoru ustoupily do pozadí, tak nezmizely. Čína je hned po USA druhou největší ekonomikou světa. Má-li problémy Čína, problémy se přelévají i mimo její území. Kromě bubliny v realitním sektoru navíc země v posledních měsících čelí problémům s šířením nákazy covidu. To znovu negativně ovlivňuje čínskou ekonomiku. Pro trhy je tím pádem důležité, aby se situace v Číně přinejmenším ještě nezhoršila.

Pozornost se obrací k Číně. A celkem oprávněně

Kryptoprůmysl a jeho skandály

Kryptoměnový svět prochází pravděpodobně tím nejhorším obdobím ve své historii. Pád jedněch z největších kryptoměn Terra/Luna, krach druhé největší krypto burzy na světě FTX a mnohé další potíže srazily trh do kolen. Otázka zní, vzpamatuje se, nebo je to jeho konec?

Krach FTX otřásl kryptotrhem. Jak předejít problémům

Hospodářská recese na obzoru

Slovo recese nahání strach investorům už několik měsíců. Pokud výše zmíněné problémy přetrvají či se dokonce prohloubí, recese se stane jistotou. Situaci musí investoři sledovat. Několikaletá recese by totiž ovlivnila většinu portfolií a investic. / Pokud máte zájem dozvědět se o těchto tématech více, celý analytický report včetně kompletního rozboru daných situací je dostupný zdarma na stránkách XTB s odkazem zde.

Adman’s Choice

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here