Obchodníci v Chorvatsku po přijetí eura zdražili

24125
euro
Foto: Redakce FinTag.cz

V Chorvatsku se po zavedení eura množí stížnosti na náhlé zvyšování cen potravin a služeb. Podle příspěvků na internetových fórech se výrazné zdražování týká hlavně kaváren, rychlého občerstvení, pekáren a obchodů s potravinami.

Uvedla to agentura DPA s odkazem na zpravodajský portál index.hr. Podle agentury mnoho Chorvatů na různých internetových fórech vyjadřuje nespokojenost se zdražováním, které souvisí s příchodem jednotné evropské měny. Jmenují i množství konkrétních příkladů.

„Máme zprávy z terénu, lidé volají a stěžují si. Největší zdražení je u kávy,” oznámila podle serveru index.hr šéfka sdružení na ochranu spotřebitelů Ana Kneževičová.

Na situaci zareagoval i chorvatský ministr hospodářství a udržitelného rozvoje Davor Filipović. Ten pohrozil, že vláda, pokud zdražování v maloobchodu nepřestane, proti němu podnikne rozhodné kroky.

„Zvyšují ceny a snaží se občany oklamat. To jim neprojde,” prohlásil odhodlaně.

Vláda má podle ministra k ochraně spotřebitelů dostatek prostředků. “Na stole” je podle jeho slov “vše od černých listin po cenové stropy”. Problémy potvrzuje i chorvatská Státní inspekce. Ta oznámila k dnešnímu dni 1 738 porušení zákona o prozatímním udávání cen v eurech i kunách zároveň.

Ještě před dvěma dny Chorvati přijetí eura oslavovali

Nespokojenost lidí přichází jen dva dny poté, kdy chorvatský premiér Andrej Plenković v zemi uvítal předsedkyni Evropské komise [EK] Ursulu von der Leyenovou. Na hraničním přechodu se Slovinskem společně oslavili vstup Chorvatska do Schengenského prostoru. A také přijetí eura. Von der Leyenová 1. leden označila za historický den a důvod k oslavám a hrdosti, že lidé budou moci přecházet hranice bez kontrol.

„Je tu také zavedení eura. Chorvaté si budou navždy pamatovat den, kdy poprvé zaplatili eurem. Je to druhá světová měna, která nás ve světě činí silnějšími,” řekla šéfka EK.

Chorvatsko má euro a je v Schengenu. Pocítí to i Češi

Stejný den chorvatský ministr financí Marko Primorac a šéf centrální banky Boris Vujčić v Záhřebu symbolicky vybrali po 50 eurech z bankomatu. Vujčić označil možnost výběru eur z chorvatského bankomatu za “skvělý pocit”.

„Budeme odolnější vůči krizím a přitažlivější pro investice a podnikání,” uvedl.

Do Záhřebu se přesunula i von der Leyenová s Plenkovičem. Na centrálním Náměstí bána Jelačiče si vypili kávu, kterou chorvatský premiér symbolicky zaplatil eurem. Guvernér chorvatské centrální banky přitom šéfce Evropské komise představil novou eurovou minci. Na ní je vyobrazena kuna. Právě po tomto zvířeti nese název dosluhující chorvatské platidlo.

Chorvatsko je dvacátým členem eurozóny

Eurozóna se rozšířila poprvé od roku 2015, kdy společnou měnu zavedla Litva. Chorvatsko se stalo jejím dvacátým členem. Směnný kurz pro zavedení eura země spolu s Evropskou centrální bankou pevně stanovila. Jedno euro činí 7,5345 kuny. Do 14. ledna 2023 platí přechodné období, během něhož lidé stále zaplatí kunami. Až do konce roku 2023 půjde kuny měnit zdarma v chorvatských bankách, na finančních úřadech a poštovních pobočkách.

Kuna skončí. Chorvatsko v lednu vstoupí do eurozóny

Mezi Chorvaty panovalo napjaté očekávání, zda zavedení eura povede ke zdražování. Podle průzkumů se klonili k názoru, že obchodníci při konverzi z kun na euro ceny „zaokrouhlí nahoru“. Popularita eura se tak stala jen částečná. Podle dubnového průzkumu se 55 procent občanů vyslovilo pro jeho zavedení a 42 procent se stavělo proti.

Pro úplnost dodejme, že název někdejší chorvatské měny kuna odkazuje na středověk, kdy se ve Slavonii, Přímoří a Dalmácii používala k placení daní právě kuní kožešina. Název pro setinu kuny lipa odkazoval na strom. I proto obsahovaly chorvatské mince v kunách zvířecí motivy a všechny mince v lipách rostlinné motivy. To se ve formě motivů nyní částečně přeneslo i do „chorvatských eur“.

–ČTK/DNA–

12 KOMENTÁŘE

    • Ano, to je pravda, slyšel jsem to od nich. Pokud někdy euro přijmeme, tak nás to taky čeká. Snad to bude co nejpozději.

  1. V Chorvatsku již léta rýžují na turistech. Nic nového. Pokud zdražili i v obchodech, dalo se i toto při přechodu na euro čekat. Již léta tam nejezdím. Dovolená v Chorvatsku má pro mě nízký poměr výkon/cena. Za výkon si dosaďte cokoliv za co v Chorvatsku zaplatíte. Počínaje průjezdem po dálnicích, ubytování, až po zmrzlinu u moře konče.

    • To je EU. At si to užijí. Neviděl jsem zemi co přijali euro že by lidi byli stastny. Pěknou dovolenou.

  2. Tak co čekali? Pokud něco stálo 49 kun, tak po přepočtení 6,53€… Na 6.49 to nezaokrouhlí nikdo ;), takže nová cena 6.99€ :-)))

    Euro je nominální hodnotou velice špatně (nebo velice dobře – pro někoho) postavená měna. Základní jednotka má poměrně vysokou hodnotu – 1€ je cca 10 rohlíků, takže nejlevnější věci stojí desetiny/setiny základní jednotky. Opticky pak i útrata v restauraci vypadá nízká, svádí k vyšším dýškům – 8.25€ svádí nechat 10€, ale kdo k 200 Kč nechá 45 Kč dýška?

  3. Dobře jim tak, Chorvatům s … …, teď budou platit. Stejné to bylo v Německu Euro = teuro, vzpomínáte ? na Slovensku taktéž následovalo zdražení a u nás to nebude jinak. Hlupáků co používají místo mozku televizi je všude něurekom, ako hovoria bratia Slováci. Osobně je mi šumák, čím platěj, do Chorvatska už roky nejezdím, jsou zajímavější destinace a poměr cena/výkon je v Chorvatsku jeden z nejhorších v Evropě. [redakčně upraveno]

  4. Euro je v některých věcech dobré, ale! většinou pro ty, kteří ho navrhli a vymysleli.
    Ale pravdou je, že!!-na Slovensku se přepočet dělal podvodem, protože pan guvernér NBS řekl, nemůže se přepočítat tak jak by se správně mělo, protože už tehdy když sem vydělal v čistým 32000 korun by správnosti už tehdy měli v přepočtu dát 1200 eur!!
    Pan minister financií,združení podnikatelů a firem a taky i část odborů!! řekli rovnou…To se nesmí stát, tak hodně nesmí vydělávat, protože pak firmy budou muset hodně platit lidem…a I odvody státu!
    A tak nějaký chytrák vymyslel “konverzní kurz “na ten “SPRÁVNÝ “!!přepočet.
    Ceny, všechny úplně vyletěli okamžitě nahoru a ne o 5,6 procent!!
    A tak se ozobračují okrádají a dusi obyčejný lidi!!

  5. Zdražilo se všude po přijetí eura. Německo, Itálie, Francie, Portugalsko, Španělsko, Slovensko … U nás by to nebylo jiné, euro nikdy.

  6. Když se vám jeví problém věcně neúnosný, uchopte ho politicky. A hned se vám uleví. Víra pánové, jenom víra vás spasí. Nejfrekventovanější slovo dneška.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here