Refinancování hypotéky přichází na řadu pokaždé, když chce dlužník snížit/zvýšit měsíční splátky. Anebo najde výhodnější podmínky na trhu, které mu sníží úroky u hypotéky. Anebo si potřebuje půjčit další peníze.

Refinancování hypotéky může za příznivých podmínek uspořit či přinést významné peníze. Banky v případě refinancování hypotéky dodržují stejné zásady posouzení úvěruschopnosti klienta jako u poskytnutí stávajícího hypotéčního úvěru. Ověřují si klientovu platební morálku i výši jeho příjmů a případného zadlužení.

Refinancovat hypotéku je vhodné pouze tehdy, když vyprší fixační období anebo v určitém předstihu před jeho vypršením. Důvodem jsou sankce za předčasné ukončení staré hypotéky ze strany banky. Ty mohou být až 10 procent z jistiny úvěru.

Refinancování hypotéky na konkrétním příkladu

Domácnost splácí hypotéku s úrokovou sazbou ve výši 3 %. Protože se jí ale u hypotéčního úvěru blíží výročí fixace, které jí umožňuje úvěr refinancovat, srovná si nabídku ostatních bank a zjistí, že při stejně vysokém úvěru může získat úrok ve výši 2,5 %. Rozhodne se úvěr refinancovat a výhodný úrok zafixovat na deset let. Úspora v jejím případě může být při desetiletém zafixování úroku s ohledem na výši úvěru i stovky tisíc korun.

Pozor na poplatky

Před refinancováním každého úvěru je nutné porovnat nejenom aktuální nabídku na trhu – úroková sazba, doba splácení, výše splátky a celkový přeplatek za úvěr – ale i případné dodatečné poplatky.

Do počtů je potřeba připočítat i případnou sankci za předčasné splacení stávajícího úvěru, pokud ji bude banka uplatňovat. Důležité jsou i poplatky za novou hypotéční smlouvu u stávající nebo nové banky, poplatky za zasílání výpisů, SMS zprávy anebo za případné pojištění proti neschopnosti hypotéku splácet.

Pojištění proti neschopnosti splácet úvěr

A pozor: Sjednávat si k refinancované hypotéce pojištění proti neschopnosti splácet není výhodné. Důvodem je, že v pojistných podmínkách bývá mnoho výluk. A pojištění úvěru proti neschopnosti ho splácet dále také podstatně zvyšuje náklady na úvěr.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here