Cenu povinného ručení určuje nejen věk řidiče nebo objem motoru

400

V případě povinného ručení jsou pro pojišťovny nejrizikovějšími klienty řidiči ve věku do 21 let a ve věku nad 75 let. Cenu povinného ručení ovšem ovlivňují i další faktory.

Cenu povinného ručení neurčuje jen věk řidiče, počet ročně najetých kilometrů, objem motoru nebo cena auta, ale i pojistné limity. Ty podle zákona nesmějí být nižší než 35 milionů korun při škodách na zdraví a 35 milionů korun při škodách na majetku. Může se to zdát dost, ale jsou situace, kdy ani to nemusí stačit. Třeba, když je viník nehody  povinen platit trvalé následky na zdraví druhému účastníkovi nehody, nebo ušlý zisk způsobený léčbou po nehodě. Minimální limity by tak podle odborníků měly činit 50 mil. Kč při škodách na zdraví a 50 mil. Kč při škodách na majetku.

Cenu povinnéhu ručení určí i limit najetých kilometrů

Cenu pojištění významnou měrou ovlivňuje i to, zda obsahuje a případně jakou finanční spoluúčast pojištěného při nehodě. Lidé toto často podceňují a kvůli nižší ceně pojistky se zaváží k finanční spoluúčasti v řádu desítek procent. Pokud pojištěnému pojišťovna nutí u povinného ručení spoluúčast, bývá výhodnější se poohlédnout jinde.

Cenu povinného ručení ale ovlivňují i další faktory, jako je třeba způsob jejího výpočtu. Většina pojišťoven určuje cenu stále hlavně podle věku řidiče, objemu motoru, jeho historii… Na trhu se ale nabízí už i povinné ručení, u něhož je základním paramterem počet ročně ujetých kilometrů. Může se to vyplatit tomu, kdo toho nenajezdí moc, na druhou stranu praxe ukazuje, že mnoho řidičů, kteří tuto nabídku využijí, se mnohdy nevcházejí do sjednaného limitu ujetých kilometrů a platí penále.

Mezi další významné faktory určující cenu povinného ručení patří třeba i hustota provozu v místě, kde je vozidlo využíváno. V tomto ohledunejdražší povinné ručení platí pražští řidiči. Ve srovnání kupříkladu s Plzní u ručení v plné výbavě zaplatí navíc i 600 korun navíc. Ve srovnání s Jihlavou pak v průměru i o bezmála tisícovku navíc.

 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here