Podílové fondy se jako nástroj pro zhodnocování volných finančních prostředků hodí ve dvou případech. Když si chce domácnost dlouhodobě tvořit finanční rezervu prostřednictvím měsíčních pravidelných úložek. Anebo, když má větší obnos financí, který chce zhodnotit. Případně ho ochránit před inflací.

Investice do podílových fondů obecně nejsou určeny pro spekulativní investování. Na toto existují jiné nástroje. Úspěšný investor ví, že ve světě seriózního investování do podílových fondů neexistuje žádná supervýhodná nabídka. Existují jen kvalitní a méně kvalitní fondy a jejich různě vysoké poplatky za správu investice. V České republice bylo ke konci letošního července nabízeno kolem dvou tisíc fondů domácích i zahraničních podílových fondů.

Úspěšný investor má kvalitní dlouhodobý plán a ten dodržuje. Nejčastěji ve formě pravidelných investic a u větších objemů ve formě široké diverzifikace mezi akcie, dluhopisy, hotovost, nemovitosti a další aktiva. Neúspěšný investor pod vlivem emocí kupuje po růstu a prodává po poklesu. Nebo kupuje supervýhodné investiční nabídky a očekává vysoké zisky, které se dostaví málokdy. Ztráty jsou častější. Co existuje vždy, jsou krátkodobě kolísající trhy na dlouhodobém růstovém trendu.

Co dál dělá úspěšný investor?

Na současném trhu s podílovými fondy jsou standardní nabídkou takzvané programy pravidelných investic, při kterých úspěšný investor každý měsíc investuje stejnou částku bez ohledu na to, zda trhy rostou nebo klesají. Může přitom kdykoli přestat investovat, aniž by se vystavoval sankcím ze strany podílového fondu. Dalším efektem, ke kterému u pravidelných investic dochází je takzvané průměrování nákladů, kdy investor velmi zjednodušeně investuje do menšího počtu akcií, pokud jsou dražší. A naopak do více akcií při jejich nižší ceně, jelikož investuji stále stejnou částku. Cílem takovéhoto investování je především zajištění na stáří, případně jako tvorba finanční rezervy pro děti, ne „spekulativní” investice a snaha trefit se do nějakého cyklu na trhu.

V případě, když chce úspěšný investor investovat do podílových fondů větší objem peněz, postupuje většinou tak, že všechny peníze neinvestuje najednou, ale posílá je při dodržení pravidla diverzifikace do podílových fondů v několika částkách a s určitým časovým odstupem. Mimo jiné se tím kryje před rizikem ztráty pramenicí z umístění peněz na trh v době, kdy na něm zrovna dochází k růstu. Zjednodušeně řečeno – při větším objemu peněz investovaných do podílových fondů je výhodnější podílový fond nakoupit v době, když jsou ceny na trzích nízké, než když jsou vysoké.

 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here