Zhruba 42 % lidí, kteří bydlí v nájmu, chce své nájemní bydlení opustit a přestěhovat se. A to buď do jiného nájmu, anebo v ideálním případě do vlastního bydlení po příbuzných nebo na hypotéku. Celkově má v plánu se stěhovat 22 % Čechů. Vyplývá to z průzkumu úvěrové společnosti PROFI CREDIT na vzorku 1 500 lidí.

Podle průzkumu má historickou zkušenost se změnou bydliště 9 z 10 Čechů. Třetina dotázaných se ve svém životě stěhovala třikrát a více. O stěhování častěji aktuálně uvažují lidé žijící v bytech [29 %] oproti obyvatelům rodinných domů [12 %] a výrazně častěji respondenti žijící v nájemním bydlení [42 %] oproti těm, kteří bydlí ve vlastním.

„Spokojenost logicky roste s příjmem domácnosti. Výrazně spokojenější jsou obyvatelé rodinných domů a ti, kteří bydlí ve vlastní nemovitosti,“ vysvětluje generální ředitel PROFI CREDITu Pavel Klema.

K průzkumu přitom říká, že drtivá většina Čechů [88 %] je se svým stávajícím bydlením spokojena. Přibližně každý desátý respondent [12 %] se v tomto ohledu vyjádřil neutrálně a jen pouhých 8 % dotázaných hodnotí své stávající bydlení negativně.

„Ke změně bydlení v nadcházejících dvou letech je pevně rozhodnuto pouze deset procent ze všech dotázaných a dalších dvanáct procent ji zvažuje. Naopak 66 procent respondentů o stěhování neuvažuje vůbec,“ upřesňuje Pavel Klema.

42 % lidí chce z nájemního bydlení

Zatímco celkově je s bydlením spokojeno skoro 90 % Čechů, tak z těch, co žijí v nájemním bydlení, se chce stěhovat 42 % z nich. A je to právě nájemní bydlení, které se má podle mnohých stát i v Česku alternativou k bydlení vlastnímu či bydlení na hypotéku. A to v těch případech, kdy na ni lidé kvůli nedostatečným úsporám nebo příjmu nedosáhnou.

Podle finanční poradkyně skupiny Partners Dany Míchalové jedním z důvodů je, že nájemní bydlení v Česku příliš nefunguje.

„Důvod je, že každý na něm chce jen vyrýžovat peníze. Nic není, jak má. Správce nemovitosti není správce, který by všechno udělal, když jste nájemník. Třeba vám vyměnil žárovku. Všechno si musíte dělat a zaplatit sám. A pak jsou tu ceny nájmů. V tom vyniká Praha, která už vůbec není startovní město pro mladé lidi. Ta se cenově úplně odřízla od zbytku republiky,“ uvedla pro Fintag.cz.

Naopak ředitel sekce finanční stability České národní banky [ČNB] Jan Frait pro Fintag.cz uvedl, že je překvapen tím, jak je nájemní bydlení v Česku vnímáno jako něco podřadného až nepatřičného.

„V zemích, které by pro nás měly být vzorem, jako je například Německo, Rakousko nebo Švýcarsko, využívá nájemní bydlení mnohem větší podíl domácností než u nás. Někdy mám pocit, že odpůrci nájemního bydlení u nás považují Němce, Rakušany nebo Švýcary za iracionální hlupáky. Těmi ale rozhodně nejsou,“ řekl.

Upozornil i na to, že nelze tak snadno srovnávat výhody a nevýhody vlastního bydlení s nájemním bydlením. Důvod je, že s pořízením vlastního bydlení a jeho provozováním jsou spojeny další značné náklady. A i ty je do srovnání nezbytné zahrnout.

Na stranu druhou ale stále platí, že splácení vlastního bydlení na hypotéku i přes vysoké ceny realit může měsíčně vyjít levněji než platit nájemné. Vlastní nemovitost je přitom i investicí na stáří. Už dnes penze nepostačí na platby za nájemní byty. Ty se podle některých statistik v Praze za poslední čtyři roky zvýšily o více než 40 %, v Brně o více než čtvrtinu. Zájem je přitom stále značný. Realitní makléři potvrzují, že na jeden pronájem se dnes průměrně ozve 15 až 20 zájemců. Záleží na jeho ceně a lokalitě.

Investice do vybavení domácnosti

Průzkum se zabýval i investicemi Čechů do nového vybavení domácnosti za poslední tři roky. Vyšlo z něj, že do zařízení investovalo 63 procent Čechů. Nový nábytek, pračku nebo televizi si v posledních letech pořídila podle průzkumu většina Čechů. V průměru za něj utratili téměř 50 tisíc korun. Každý desátý si na to vzal půjčku.

Největší podíl respondentů [36 %] uvedl, že si pořídil nové vybavení letos. Celkem necelé dvě třetiny dotázaných [27 %] pak za poslední tři roky a jen čtvrtina [24 %] dříve než před třemi lety. Pouze 13 % respondentů si nové vybavení nepořizovalo vůbec.

Půjčku na nákup nového vybavení deklarovalo 11 procent respondentů. V praxi to znamená, že po ní sáhlo statisíce Čechů. Většina z nich však tento zdroj kombinovala s jinými. Například s úsporami, běžným příjmem či půjčkou od příbuzných.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here