Stále více lidí se z nedostatku jiných příležitostí, kam uložit peníze, obrací k firemním dluhopisům. Zejména pak k těm, které nejsou obchodovány na burze. Jejich nabídku teď znovu rozšířila investiční skupina C2H, jež emitovala dluhopisy s cílem využít peníze investorů na expanzi módních značek Pietro Filipi, Kara Trutnov a Etam.

Skupina C2H 32letého podnikatele Michala Mičky koupila módní značky Pietro Filipi a Kara Trutnov před dvěma roky. Před nedávnem pak francouzského výrobce spodního prádla Etam. V minulosti investovala například i do taxi aplikace Liftago. Peníze na své investice přitom sbírá i prostřednictvím emitování dluhopisů. Teď nově jiná společnost s ručením omezeným ze skupiny, C2H Retail Holding, otevřela dluhopisový program za miliardu korun. A právě tu chce použít na protlačení značek Pietro Filipi, Kara a Etam na mezinárodním trhu.

„Dluhopisový program byl vydán v objemu až jedné miliardy korun. V první fázi ale vydáváme 3leté, 5leté a 7leté tranše, které celý tento objem nenaplňují,“ říká pro FinTag.cz mluvčí skupiny Petra Vildomcová.

Skupina má podle ní v plánu upisovat celý objem dluhopisů postupně a rovnoměrně podle investičních potřeb společností.

„C2H si jde na trh jen pro nutný kapitál. To znamená, že pokud nebudou mít zmíněné firmy dostatek obchodních příležitostí s požadovanou návratností, nebude dluhopisový program upsán celý,“ upřesňuje.

V minulosti společnost s ručením omezeným C2H Financial otevřela dluhopisový program za 400 000 000 korun.

Pietro Filipi, Kara nebo Etam?

Podle investičního specialisty skupiny Partners Martina Tománka reálně hrozí, že pokud se skupině C2H nepodaří svůj obchodní plán uskutečnit a její společnosti zkrachují, peníze investorů přijdou vniveč. Investorům zbydou jen bezcenné dlužní úpisy.

„I to je důvod, proč bych já osobně nekoupil dluhopisy této skupiny, stejně jako mnohých jiných tuzemských investičních skupin a firem. Důvod je, že Pietro Filipi aktuálně prochází transformací a panuje kolem ní stále poměrně vysoká míra nejistoty,“ vysvětluje pro Fintag.cz Martin Tománek.

Argumentuje tím, že když C2H v roce 2017 Pietro Filipi kupovala, čelila firma vážným problémům. V roce 2016 zaznamenala výrazný pokles tržeb a propadla se do nemalé ztráty. A to za situace, kdy ji tížil i vysoký dluh. S její produkcí byli navíc nespokojeni i samotní zákazníci. Ti si stěžovali na nekvalitní materiály, vysoké ceny a nezvládnutý online prodej.

Podle Petry Vildomcové ovšem nejsou obavy na místě. Již teď je dle jejího vyjádření jisté, že letošní tržby společností Pietro Filipi, Kara i Etam budou okolo 950 milionů Kč a to z 95 % jen na území České republiky a Slovenska.

„V rámci stávajících prodejen jsme schopni realizovat až 25% maloobchodní ziskovou marži na každé prodejně. Každá nová další otevřená maloobchodní prodejna by tedy měla po zaběhnutí vytvářet až 25% provozní zisk z každé koruny tržeb,“ upřesňuje.

Dodává navíc, že při dalším zvyšování tržeb nebude docházet proporcionálně ke stejnému zvyšování nákladů, protože aktuální náklady centrály společnosti jsou již dimenzované k expanzi do ostatních zemí.

Rizika zůstávají

Zlepšení situace v případě módních značek nepopírá ani Martin Tománek. Přesto si ale trvá na svém: „I přes mírné zlepšení výsledků obsahují dluhopisy C2H nemalá rizika. Jinými slovy, investor nákupem těchto dluhopisů sází právě na úspěšné ozdravení firmy a zároveň na její úspěšnou zahraniční expanzi. Pokud k ní ale nedojde, vystavuje se riziku, že o své peníze přijde,“ tvrdí.

Podle něj vydané dluhopisy C2H jednoznačně spadají mezi nejrizikovější třídy dluhopisů. Jedná se o takzvané high-yield dluhopisy, ale, a to je důležité, bez kreditního ratingu. A právě to, že dluhopisy emitované v tak vysokém objemu nemají žádný rating je podle Martina Tománka problém.

„Ratingová agentura odhaduje pravděpodobnost bankrotu emitenta, a tedy nesplacení jím vydaných dluhopisů. Pokud ale firma nemá rating, což je i případ Pietra, respektive skupiny C2H, nemají se investoři čeho chytit,“ vysvětluje.

Společnosti ručí svým majetkem

Podle Petry Vildomcové žádný dluhopisový emitent nemůže logicky nic garantovat. Na druhou stranu dluhopisový program společnosti C2H RETAIL HOLDING s.r.o. je podle ní i tak vůči investorům transparentní. A poskytuje jim základní závazky, které u tohoto typu dluhopisů nejsou standardem.

„Společnost C2H RETAIL HOLDING se jako emitent zavazuje mimo jiné omezit maximální hodnotu zadlužení, zatěžovat majetek společností, změnit významně vlastnickou strukturu a tak dále. Většina dluhopisových emitentů žádné závazky emitenta v emisních podmínkách nemá, zvlášť pokud je prodává skrze finanční zprostředkovatele,“ tvrdí.

Dodává, že všechny závazky emitenta vůči investorům jsou detailně specifikovány v jejich dluhopisovém prospektu [bod 4.4.2]. Zároveň říká, že výnos, který dluhopisový program nabízí, odpovídá podstupovanému riziku.

Navíc dle jejích slov každá společnost ručí za své závazky svým majetkem. U společnosti C2H RETAIL HOLDING, která je emitentem, se jedná hlavně o finanční podíly ve společnostech Pietro Filipi Holding, KARA Trutnov a Pure Lingerie.

Pozor na likviditu

Martin Tománek upozorňuje i na další úskalí. Totiž, že tento typ dluhopisů není likvidní. Důvod spočívá v tom, že se neobchodují na žádném z regulovaných trhů. V praxi to znamená, že pokud investor bude chtít, ať už z jakéhokoli důvodu dluhopisy prodat před jejich splatností, s velkou pravděpodobností je neprodá. Anebo je prodá znovu někomu, kdo bude muset podstoupit stejná rizika, jako on sám.

I zde musím souhlasit s členem bankovní rady ČNB Tomášem Nidetzkým, který tuzemský trh korporátních dluhopisů přirovnal ke kasinu. To je, řekl bych, velice trefné. Osobně mě napadá ještě jedno přirovnání – minové pole,“ říká.

V případě skupiny C2H se tak nabízí otázka, zda jsou její dluhopisy vhodné k doporučení? Skupina tvrdí, že emitované prostředky budou společnostem sloužit k expanzi do nových teritorií. Nové trhy chce nejprve testovat pomocí online prodeje a velkoobchodu. To proto, aby minimalizovali investiční náklady a maximalizovali potenciál daného trhu.

„Prostředky budou investovány především do expanze jednotlivých společností mimo území České republiky a Slovenska. U Etamu se bude jednat primárně o rozšíření na Slovensko, kde jsme podepsali novou distribuční smlouvu s francouzským Etamem,“ vysvětluje Petra Vildomcová.

Kam investovat

Celkem obecně: Pokud jsou korporátní dluhopisy vydávané českými firmami a investičními skupinami rizikové, bankovní spořicí produkty vzhledem k inflaci a nízkým úrokům nevýhodné, co zbývá?

„Když bych hledal konzervativní investici, koupil bych si takzvaný Dluhopis Republiky, emitovaný Ministerstvem financí ČR. Vzal bych si ten proti-inflační,“ říká Martin Tománek.

Dodává, že ve chvíli, když by chtěl rizikovější dluhopisy s vyšším výnosem, jednoznačně by si koupil podíl v nějakém solidním high-yield dluhopisovém fondu.

„Fond má velkou výhodu v diverzifikaci. Drží desítky nebo stovky různých dluhopisů, investor se tedy nemusí obávat rizika bankrotu konkrétního jednoho emitenta,“ upřesňuje důvody.

Zároveň zdůrazňuje, že v posledních pěti letech byl v Česku z důvodu nízké regulace emitován obrovský objem takových dluhopisů. Dluhopisy přitom v mnoha případech vydávaly výrazně zadlužené firmy a firmy s ne vždy dobře fungujícím byznys modelem.

–DNA–

1 komentář

  1. Z důvodu zmiňované nízké likvidity a vysokého rizika bych do toho prostě neinvestoval. Za mě je nejlepší investice do nemovitosti, něco na krypto, a taky do P2P půjček.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here