Investiční příležitosti se často skrývají na těch nejméně očekávaných místech. Což bude platit i v příštím roce. Do dění už promluví i nová šéfka Evropské centrální banky [ECB] Christine Lagarde a důležité zůstanou i kroky Donalda Trumpa. Hostem prosincové debaty ABCD investora bude ekonom Miroslav Singer.

Ekonomové od Christine Lagarde neočekávají žádné velké změny v politice ECB. Možná i proto, že s měnovou politikou nemá prozatím žádné zkušenosti. Na druhou stranu v politické sféře má zkušeností více než dost. A ty se jí budou podle analytiků velmi hodit.

Situace v Evropě

Podle ekonomů ECB vyčerpala většinu svých měnových nástrojů, aby udržela cenovou stabilitu eura. Pokud je vyčerpala, je zřejmé, že se do věci budou muset více zapojit vlády států eurozóny, ale i celé unie. A to znamená, že se budou muset alespoň pokusit o odpovědnou fiskální politiku.

Jsou tu ale už nyní přítomná rizika. Záporné sazby ECB negativně ovlivňují ziskovost bank a nejenom jich. Anebo přehřátý realitní trh, který tlačí ceny nemovitostí do nedosažených výšin napříč celou unií. A to kvůli tomu, že mnozí investoři raději koupí byt v centru metropole než řecký státní dluhopis se záporným výnosem.

Situace v USA

Politika ECB není ovšem jediná evropská politika, která se takříkajíc ocitla ve slepé uličce. Další riziko představuje Donald Trump, který se i nadále drží toho, co slíbil svým voličům. Totiž, že America First. A to platí i v oblasti cel. Myslet si, že by se Donald Trump na stará kolena změnil a šel by Evropě a zejména pak Německu na ruku více než jiným globálním hráčům, není příliš pravděpodobné.

Nadějí na obrat v politice Donalda Trumpa by mohly být snad jen ryze americké problémy. Jako je třeba rostoucí zadlužování USA kvůli Trumpovým nižším daním. A pak i postupně rostoucí ceny zboží dovážené do USA. Jisté ale není nic.

Situace v Česku

Otázka je i to, co se v příštím roce stane v České republice, kde výběr daní zaostává za předpoklady, ale náklady veřejných rozpočtů strmě rostou. A to na úkor investic. Ty jsou letos na úrovni roku 2008. Anebo, že státní rozpočet na příští rok počítá s příjmy, jež nemá jisté. Ale jsou tu i další rizika. Třeba ta politická. Například obnovení trestního stíhání „nejlepšího premiéra“ Andreje Babiše za čerpání dotací na stavbu ekofarmy Čapí hnízdo.

Miroslav Singer hostem ABCD investora

Jaké štěstí, že jsou mezi námi i tací, kteří znají odpovědi. Jedním z nich je i Miroslav Singer, hlavní ekonom Generali CEE Holding, v letech 2010 až 2016 guvernér České národní banky [ČNB], ale i pracovník [pod vedením Václava Klause] někdejšího Prognostického ústavu ČSAV. A právě Miroslav Singer bude hostem další debaty ABCD investora Romana Chlupatého. A to už toto pondělí [9.12.] od 16:30 hodin.

Otázky na hosta Romana Chlupatého lze přitom již nyní posílat na azinvestora@seznam.cz. Do předmětu je přitom ideální napsat – Debata: ABCD investora. Debatu lze pak sledovat na YouTube kanálu Investičního webu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here