Úsporný balíček přinese státu zhruba 150 miliard korun navíc

462
rozpoctu
Náměstek ministra financí a někdejší viceguvernér České národní banky Marek Mora / Foto: Redakce FinTag

Náměstek ministra financí Marek Mora v podcastu FinTag říká, že vládní úsporný balíček přinese státnímu rozpočtu 150 miliard korun navíc. A loňský růst příjmů rozpočtu o 290 miliard korun označil za poměrně výrazný. 

Za výrazným růstem příjmů státního rozpočtu v loňském roce podle Marka Mory stál zejména lepší výběr daní z příjmů právnických, ale i fyzických osob. A svou roli v něm sehrála i inflace.

„A bohužel firemní sektor k té inflaci přispěl tím, že si ještě zvýšil své marže, což se projevilo právě ve vysokém výběru daně z příjmů právnických osob,“ uvedl.

Celkové příjmy státního rozpočtu 2023 dosáhly 1,914 bilionu korun. Meziročně stouply o 17,8 procenta. Výdaje činily 2,203 bilionu korun. Proti roku 2022 se zvýšily o 11 procent. Schodek státního rozpočtu za celý loňský rok činil 288,5 miliardy korun. Stát měl loni meziročně vyšší příjmy do rozpočtu o 290 miliard korun. Výdaje z rozpočtu pak vzrostly o 218 miliard korun.

Vládní balíček ovlivní státní rozpočet již v letošním roce

Stát loni vybral na daních 1,39 bilionu korun, proti roku 2022 se inkaso zvýšilo o 17 procent. Obavy z toho, že mimořádný růst příjmů v úrovni necelých 300 miliard korun udrží i návrh státního rozpočtu pro letošní rok, Marek Mora nemá.

„Vládní konsolidační balíček letošní rok ovlivní na příjmové straně vyšší daní pro právnické osoby z 19 na 21 procent. A o 0,6 procenta se zvednou odvody na sociální pojištění. To budou ty největší položky na straně příjmů, které letos narostou,“ vysvětlil.

Příjmy státního rozpočtu v roce 2023 stouply o 290 miliard korun

[Zdroj: MF ČR]

A očekává i změnu trendu v oblasti spotřeby domácností. Což by mělo pomoci zvýšit inkaso daně z přidané hodnoty. Právě ta má v daňovém výnosu státního rozpočtu největší podíl.

„Zde očekáváme, že v roce 2024 začnou růst reálné příjmy obyvatelstva. Tím vzroste spotřeba, a to se projeví ve výnosu této daně. Ty ostatní daně zůstanou na vysokých úrovních, kde podle mě byly, ale tam ty prudké nárůsty, jako byly loni, už neočekáváme,“ říká v podcastu FinTag.

Úsporný balíček přinese zhruba 150 mld. Kč navíc

Náměstek Marek Mora hodnotí loňské zvýšení příjmů státního rozpočtu jako „poměrně výrazné“. Zdůrazňuje, že loňský rok byl přitom z hlediska rozpočtu – i přes všechny krize – prvním běžným postcovidovým rokem.

Dále potvrdil, že letos na příjmové straně rozpočtu pomůže vládní konsolidační balíček. Podle jeho slov přinese rozpočtu až 150 miliard korun příjmů navíc během dvou let. Další přínos je v úsporách, jakými je například zastavení podpory u plateb za obnovitelné zdroje.

Vláda odložila zákon o obchodování s emisními povolenkami

V závěru podcastu se vyjadřuje k inflaci v letošním roce. Zejména pak za letošní leden, kdy se již ukáží první dopady konsolidačního balíčku do vývoje spotřebitelských cen. Míru lednové inflace tipuje na úrovni pěti procent.

ČNB snížila úrokové sazby. Další vývoj určí inflace v lednu

Přestože ještě nedávno Marek Mora působil jako viceguvernér České národní banky, odmítl spekulovat o vývoji jejích základních úrokových sazeb. Omezil se na sdělení, že letos sazby klesnou, ale i zmínil, že rozhodování bankovní rady ČNB ovlivní mnoho rizik. Zároveň ale řekl, že navzdory tomu, že nižší úroky sníží náklady na obsluhu státního dluhu, dluh státu stále jen „roste a roste“. Loni dosáhl 3,111 bilionu korun.

Daniel Tácha

2 KOMENTÁŘE

  1. Windfall Tax? Ze slibovaných 70 mld. to prý je 30 miliard a včera přiznali, že banky touto daní do rozpočtu přinesly 700 miliónů. To jsou pouhé 3/4 miliardy. Ty jejich kecy už jim nikdo nepodplacený nežere.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here