Akciové trhy v USA dnes krátce po zahájení zastavily obchodování. Důvod byl propad hlavního indexu Standard & Poor’s 500 [S&P 500] o sedm procent. Trhy v takovém případě automaticky přeruší obchody na 15 minut. To udělala i americká New York Stock Exchange – NYSE. Problémy přitom nepramení jen z koronaviru SARS-CoV-2, ale i z aktuálního dění na trhu s ropou.

Pravidlo přerušit obchodování Američané zavedli po světové finanční krizi v roce 2009, aby zabránili masivním propadům a finančním ztrátám. Obchodování bylo přerušeno po sedmi minutách, za 15 minut bylo na NYSE obnoveno. Ke konci obchodování index Dow Jones klesl o 2013,76 bodu, tedy 7,79 procenta, na 23.851,02 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 225,81 bodu, čili 7,6 procenta, na 2746,56 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 624,94 bodu, neboli 7,29 procenta, na 7950,68 bodu.

Dnešní výprodej na burzách je reakcí na šíření koronaviru SARS-CoV-2 a především na bezprecedentní opatření s tím spojená. Výrobci čipů pak zaznamenali nejvyšší pokles od října 2008. Ve ztrátě však skončilo všech jedenáct hlavních sektorů z indexu S&P 500. Výrazné ztráty měly i finanční společnosti, které jsou citlivé na vývoj úrokových sazeb. stejně tak technologické nebo průmyslové firmy. Například akcie Applu po oznámení, že firma prodala v únoru v Číně méně než 500 000 chytrých telefonů, klesly o 7,9 procenta. Akcie Boeingu oslabily o 13,4 procenta.

Výrazné ztráty hlásí i asijcké a evropské trhy. Panevropský index STOXX 600 dnes ztrácel kolem sedmi procent, propad pak zmírnil pouze nepatrně. Nejvíce ztrácely akcie těžebních firem. Britský ropný gigant BP odepisoval až 27 procent, ztráty pak samzal asi na polovinu. Pražská burza svůj téměř šestiprocentní propad z rána postupně zredukovala a odpoledne ztrácela asi pět procent.

Chaos na trhu s ropou

Situaci zkomplikoval i dnešní kolaps cen ropy. Dílčí index S&P energetických společností se dnes propadl o rekordních 20,1 procenta. Ránu  trhům zasadilo rozhodnutí Saúdské Arábie zahájit cenovou válku s Ruskem. To odmítlo přistoupit na požadavek Rijádu snížit společně těžbu, a tím povzbudit ceny. Saúdové proto v odvetě začnou trh zaplavovat ropou.

„To mělo cenu ropy zvýšit nebo alespoň v současné době stabilizovat. Výsledkem je přesně opačná situace […] Pokles akcií ropných firem jako jsou Exxon, BP, Total, Chevron a dalších na burze tak jen umocňuje efekty koronaviru,“ říká portfolio manažer WOOD & Company Radim Krejčí.

Podle něj se ve válce o cenu ropy hraje i geopolitická hra o vytlačení Ruska, respektive Spojených států z trhu. Rusové a Saudská Arábie mají ale rozdílné zájmy.

„USA těží nákladněji z břidlic. Pokud cena ropy na globálním trhu padne příliš, jako hraniční je i cena 30 USD za barel, už to ohrožuje existenci mnoha těžařských firem. Zvlášť, když ty jsou navíc poměrně zadlužené,” vysvětluje.

Dodává, že pokud jedna ze stran vyklidí trh odstaví těžební zařízení, půjde cena ropy zase vzhůru, na což strany tohoto konfliktu zjevně sází, každý ale po svém. Cena ropy od začátku roku přitom již klesla o 35 procent.

Akcie na NYSE klesaly i na konci týdne

Akcie na NYSE a nejenom na ní klesaly i v závěru minulého týdne. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, odepsal 0,98 procenta na 25.864,78 bodu. Širší index Standard & Poor’s 500 se snížil o 1,71 procenta na 2972,37 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 1,87 procenta na 8575,62 bodu.

Ale i přesto všechny tři hlavní indexy zakončily týden se zisky poprvé za poslední tří týdny. Index Dow Jones vykázal dokonce nejvyšší procentní zisk za uplynulé čtyři týdny. Dow Jones stoupl v závěru minulého týdne o 1,7 procenta, S&P o 0,55 procenta a Nasdaq o 0,06 procenta. I tak ale akciové trhy kvůli šíření koronaviru SARS-CoV-2 v posledních týdnech prudce klesají.

Z jednotlivých titulů výrazně oslabily akcie provozovatelů výletních lodí poté, co agentury přinesly zprávu, že americká vláda zvažuje doporučení Američanům takový typ cest nepodnikat. Pokles výnosů státních dluhopisů výrazně oslabil akcie finančních společností, které poklesly o 4,8 procenta. Bankovní index S&P 500 se snížil o 5,9 procenta a za celý týden se propadl o téměř devět procent.

Propad se týká i evropských akcií

Evropské akcie na konci minulého týdne kvůli obavám z negativních hospodářských důsledků nového typu koronaviru propadly na téměř sedmiměsíční minimum. Panevropský akciový index STOXX 600 klesl o 3,67 procenta na 366,8 bodu. Uzavřel tak na nejnižší úrovni od poloviny loňského srpna.

Na poklesu akciového trhu se velkou měrou podílely ropné a plynárenské společnosti. Ty se dostaly pod tlak kvůli propadu cen ropy. Ty se od začátku roku klesly až o 35 procenta.

K poklesu akciového trhu dnes velkou měrou přispěly rovněž finanční společnosti, například německé firmy Deutsche Bank a Commerzbank. Výrazný pokles zaznamenaly akcie evropského výrobce letecké techniky Airbus, který v únoru nezískal žádnou novou objednávku na letadla.

Dění na dluhopisovém trhu

Aktuální propad cen akcií a ropy zvyšuje zájem o dluhopisy některých zemí. Výnos desetiletého dluhopisu americké vlády se tak snížil až na 0,318 procenta, kde ještě nikdy nebyl. Dluhopis s dvouletou splatností má výnos 0,285 procenta. To je nejméně od roku 2014. Výnosy se pohybují opačně k cenám, růst ceny tedy znamená pokles výnosů. V růstu pokračovala i cena zlata, která dnes přechodně vystoupila nad 1700 dolarů za troyskou unci. To je nejvyšší hodnota od konce roku 2012.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here