Indie omezila vývoz 26 účinných léčivých látek a léčivých přípravků z nich vyráběných. Chce tak zabránit nedostatku léků na svém trhu v době globální nákazy novým typem koronaviru SARS-CoV-2. Zákaz vývozu některých léčiv z Indie kvůli šířícímu se onemocnění Covid-19 ale může tvrdě dopadnout na Evropu.

To potvrdili i zástupci firmy Pharmexcil, která je největším indickým vývozcem léčiv a zároveň hlavním světovým dodavatelem účinných léčivých látek pro výrobu generických léků. To znamená kopií léčiv, jimž vypršela patentová ochrana.

„Některé ze složek a přípravků, které Indie zakázala vyvážet, se masivně vyvážejí do Evropy a do Spojených států,“ řekl předseda Pharmexcilu Dinéš Dua.

Seznam zakázaných přípravků tvoří asi deset procent celkového vývozu farmaceutických přípravků a zahrnuje několik antibiotik. Také běžný přípravek proti bolesti paracetamol.

Zákaz se dotýká i zboží, které už je ve skladech a v přístavech připraveno k vývozu. Dinéš Dua uvedl, že podle jeho odhadu jsou teď připraveny na export přípravky asi za deset milionů dolarů [225 milionů Kč]. Zároveň dodal, že v případě rozšíření nákazy v Indii nelze další omezení vývozu účinných látek vyloučit.

Indie zatím potvrdila několik desítek případů onemocnění Covid-19, z toho jsou bezmála dvě desítky Italů. Země vyzvala ke klidu a uvedla, že má zásoby na výrobu účinných složek na dva až tři měsíce.

Závislost na Indii a Číně

Závislost farmaceutického průmyslu v Evropě, ale i v USA není ničím novým. Již na konci loňského roku Evropská komise [EK] vyjádřila obavu ze zvýšeného počtu hlášení o nedostupnosti některých léčiv na evropských trzích. A to i z důvodu závislosti evropského farmaceutického průmyslu na několika málo výrobcích účinných látek v Číně nebo Indii.

Účinná látka léku je přitom základní léčivá látka, která je nositelem vlastních účinků léku. Bývá uváděna jako podtitul obchodního názvu léku. Indie a Čína jsou dnes přitom největšími producenty těchto účinných látek. Indie je například největším světovým producentem generických léků. Tamější farmaceutický průmysl zajišťuje více než 50 procent celosvětové produkce vakcín, 40 procent generických léků v USA a 25 procent všech léčiv ve Velké Británii. Indie stojí i za 80 procenty antivirových léků proti viru HIV.

Už v roce 2017 byl indický farmaceutický průmysl oceněn na 33 miliard USD [cca 743 mld. Kč] s odhadem růstu do roku 2020 ve výši 55 miliard USD [cca 1,3 bil. Kč] a v roce 2025 dosáhne sto miliard USD [2,25 bil Kč]. Obdobně významnou roli ve farmaceutickém průmyslu hraje i Čína. Ta v současnosti produkuje třetinu globální produkce léčiv.

Dovoz léčivých látek a nervozita v Evropě

„Dostávám značné množství telefonátů z Evropy, protože ta je velmi závislá na látkách připravených podle určitého vzorce z Indie. My máme pod kontrolou téměř 26 procent trhu s těmito látkami pro výrobu generických léků v Evropě. Takže oni teď panikaří,” uvedl Dinéš Dua z indické firmy Pharmexcil.

Podle něj indičtí výrobci léčiv spoléhají na Čínu, která se na dodávkách pro jejich výrobu celosvětově podílí zhruba 70 procenty. Čína je však ohniskem současné epidemie a odborníci varují, že pokud bude epidemie pokračovat, ohrozí to dodávky.

„Německé firmy jsou na dovozu účinných látek z Číny závislé,“ uvedl před nedávnem například spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn.

Podle něj hrozí, že budou chybět především účinné látky pro některá antibiotika, která se dovážejí právě z provincie Chu-Pej, odkud se koronavirus rozšířil.

Kromě výroby situaci komplikuje také doprava, protože Čína jako prevenci šíření nemoci zavedla mnoho uzavírek. Situací se proto zabývá už i Evropská komise.

„Už jsme zahájili opatření a vytvořili pracovní skupinu, která předběžně hodnotí situaci a nadále ji bude s agenturou sledovat,“ uvedla eurokomisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová pro americký deník The New York Times.

Závislé je i Česko

„Nejen koronavirus, ale i poslední dobou častější výpadky léků na evropském trhu, nám ukázaly, že by Evropa měla být v tomto směru více soběstačná,“ uvedl v půlce letošního února ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] po setkání ministrů zdravotnictví EU.

Podle něj se unijní ministři shodli, že je třeba situaci změnit. Důvod podle Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] je, že poměrně výrazná produkce léků je nyní koncentrována v Číně a Indii. Situace, jako je třeba ta nynější kolem koronaviru SARS-CoV-2, mohou v budoucnu zapříčinit omezení výroby v daných oblastech. A to může mít důsledek, že Evropa nebude mít dodávky léků.

„Toto považuji za otázku národní bezpečnosti. Evropská komise by se měla snažit přilákat výrobu esenciálních léčiv či látek pro výrobu léčiv zpět na evropský trh,“ zdůraznil ministr Adam Vojtěch.

Dodejme, že je to zejména generický průmysl, který je ze 48,5 procenta závislý na dodávkách účinných látek a léčiv z Asie. V případě patentovaných léčivých přípravků je závislost na mimounijních dodavatelích 23,4 procenta. Na druhé straně je to právě generický průmysl, který zajišťuje z hlediska počtu balení více než 62 procent všech léků v Evropě. Situaci navíc komplikuje i stálý tlak na přesouvání výroby evropských a amerických farmaceutických firem právě do Asie.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here