Letiště Václava Havla Praha nabízí cestujícím možnost otestovat se na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2. Služba má přispět ke snížení šíření nákazy i usnadnit bezpečné cestování. Otestovat se na letišti mohou nejen cestující, ale i široká veřejnost. Testy provádí laboratoř GHC Genetics.

Cena za standardní RT-PCR test na covid-19 je 1 750 Kč/65 EUR. Cena za expresní provedení testu s doručením výsledků do tří hodin je 7 500 Kč/280 EUR. Doplatek za potvrzení výsledků testů lékařem, bude-li to požadováno, je 550 Kč/20 EUR.

„Testování na covid-19 poskytujeme v našich laboratořích prioritně za pomoci metody [RT-PCR], ale realizujeme i vyšetření protilátek IgG a IgM. A to jak imunologicky, tak i imunochromatograficky za pomoci takzvaných rychlotestů,“ říká ředitel společnosti GHC Genetics Viktor Furman.

GHC Genetics, která vyhrála na testování covidu-19 na letišti výběrové řízení, má mezinárodní akreditaci ČIA. Prošla mezilaboratorními zkouškami kvality na covid-19 u Národní referenční laboratoře. A je na oficiálním listu Ministerstva zdravotnictví  ČR [MZ ČR] laboratoří testujících SARS-CoV-2.

Za rychlejší covid testy na Letišti Václava Havla je třeba připlatit

Letiště Václava Havla Praha: Tři testovací místa

Letiště Praha zřídilo za účelem testování celkem tři odběrová místa. Jedno odběrové místo je umístěno ve veřejné části letiště ve spojovací chodbě mezi Terminálem 1 a 2. Je určeno primárně pro širokou veřejnost, popřípadě pro cestující, kteří odlétají a pro vstup do cílové destinace potřebují negativní test. Další dva odběrové body se nacházejí v neveřejné části obou letištních terminálů před pasovou kontrolou. Otevřeny jsou zejména v závislosti na příletovém provozu dle aktuální potřeby. Využívat je mohou cestující na příletech z destinací, ze kterých jsou povinni předložit negativní test na covid-19, anebo test chtějí podstoupit dobrovolně.

Kdo může využít testování na covid-19

  • Cestující české nebo cizí národnosti, který přilétá ze zahraničí bez povinnosti předložit při vstupu do ČR negativní test na covid-19.
  • Cestující české národnosti nebo s trvalým pobytem v ČR, který přilétá ze zahraničí a má povinnost předložit při vstupu do ČR negativní test na covid-19. Anebo nastoupit do povinné karantény.
  • Cestující cizí národnosti, který přilétá ze zahraničí a má povinnost předložit při vstupu do ČR negativní test na covid-19.
  • Cestující, kteří z Prahy odlétají a v destinaci příletu se musí prokázat negativním testem. Takoví cestující by však měli počítat s časovou rezervou pro doručení výsledků testu.
  • Kdokoli ze zájemců z řad široké veřejnosti, aniž by museli cestovat.

Široké veřejnosti je testování dostupné denně v čase od 4.00 hodin do půlnoci. Provozní doba odběrových míst se však může upravovat podle aktuálního leteckého provozu. Odebrané vzorky jsou analyzovány na vzdáleném a k tomu vybaveném pracovišti. Výsledky se testovaný dozví ve standardním režimu maximálně do dvanácti hodin prostřednictvím zaslaného e-mailu. Dražší služba expresního testování sděluje výsledky do tří hodin.

Preventivní opatření na letišti

Na Letišti Václava Havla Praha i nadále platí preventivní ochranná opatření, která mají zabránit riziku šíření nemoci a zároveň zajistit zdraví a bezpečnost cestujících. Jde například o zajištění bezpečných rozestupů a povinnost nošení roušek v prostorech letiště. Dále zvýšená dezinfekce všech frekventovaných prostor a instalace průhledných plastových bariér na odbavovacích a informačních přepážkách. Součástí jsou i opatření k eliminaci nadměrné kumulace cestujících.

–RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. No, to je hruza. Vcera jsme sledovali, jak korupce v Cesku roste. Cekali jsme frontu skoro tři hodiny. A za tu dobu proslo priblizne 20 lidi (vzhledem k tomu, ze tam pracuji 4 med. zdravotnici).
    Kdyz nedoplatite 1 500 Kc za urychleni, tak vas tam skoro nevemou. Takze za test 1 750,- plus 1 500,- se tam ale dostanete do 15 minut. Zdravotni pracovnik vam uprimne rika, jestli vezmete obycejny listek, tak se pravdepodobne na radu nedostanete. Vemte s preplacenim, vezmeme vas behem 15 min. Ostatni jich proste nezajima. Nechteji s vami komunikovat a jsou dost drzi.
    Takze zadny koronavirus, proste nekteri chteji prevydelat. Nic osobniho, jen byznys. Jette radeji do nemocnice. Udelaji vam tam test krasne, rychle a pracovniki velmi mili a ochotni vam pomoc. Nic nemusite preplacet.
    Přestante podporovat korupci.
    Preji vsem hodne zdravi

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here