V letošním třetím čtvrtletí se celkový počet hostů v tuzemských hromadných ubytovacích zařízeních meziročně snížil o 20,7 procent. Počet přenocování poklesl o 16,8 procenta. Letní sezóna přinesla oživení poptávky po ubytování, ale pouze z řad domácích hostů, cizinci stále chyběli. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl ve 3. čtvrtletí letošního roku 17,4 milionu nocí. To bylo o 16,8 procenta méně než ve stejném období loňského roku. V absolutním vyjádření došlo k poklesu o 3,5 milionu nocí. Počet přenocování zahraničních hostů se snížil o 68,5 procenta.

„Návrat turistů z ciziny se nekonal, všechny klíčové zdrojové trhy zůstaly hluboko pod loňskými čísly,” říká vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a služeb ČSÚ Pavel Vančura.

Naopak z pohledu domácích turistů bylo toto léto úspěšné. Češi strávili v ubytovacích zařízeních o 17,2 procenta více nocí než loni. Podle statistiků různé akční cenové balíčky nalákaly Čechy mimo jiné i do hotelů vyšších kategorií. V pětihvězdičkových hotelích se tak příjezdy rezidentů meziročně zvýšily dvojnásobně a ve čtyřhvězdičkovém ubytování o 38 procent. V létě se dařilo i v segmentu penzionů [+31,1 %] nebo kempů [+20,0 %].

Téměř šest milionů hostů si u nás našlo ubytování

Ve třetím čtvrtletí se v hromadných ubytovacích zařízeních ubytovalo takřka 6 milionů hostů. To meziročně představovalo snížení o jednu pětinu. Oproti stejnému období loni to znamená pokles o 1,6 milionu hostů. Českým ubytovatelům chyběli především cizinci, neuskutečnilo se 2,3 milionu zahraničních návštěv. Propad se nepodařilo vykompenzovat ani zvýšenou domácí návštěvností.

Regionálně se návštěvnost zvýšila přibližně u poloviny krajů, avšak domácích hostů přibylo ve všech krajích České republiky. Nejúspěšnějšími z pohledu domácího cestovního ruchu byly Karlovarský kraj [+62,1 % příjezdů], Liberecký kraj [+26,3 %] a Jihočeský kraj [+21,9 %]. Také počty přenocování rezidentů se meziročně zvýšily ve všech regionech, v průměru o 17,2 procenta. Praha ale nadále zůstala v záporných číslech, citelně zde chyběli a stále chybí zahraniční hosté.

Uvolnění omezení mezinárodního pohybu osob z jarních měsíců přineslo jen částečný návrat zahraničních turistů do Česka. Všechny klíčové zdrojové zahraniční trhy zůstaly pod loňskými čísly. Z těch důležitých se pouze Německo v srpnu dostalo na 90 procent loňských příjezdů. Návštěvy z okolních zemí představovaly pokles v řádech několika desítek procent.

Cestovní ruch hlásí i významný pokles tržeb

ČSÚ zveřejnil i vývoj tržeb ve 3. čtvrtletí ve službách. Ty oproti druhému čtvrtletí vzrostly, ale v porovnání se stejným obdobím loňského roku byly o dvanáct procent nižší. Meziroční pokles tržeb zaznamenala většina sledovaných činností. Nejvíce však cestovní ruch a ubytovací služby.

„Nejvýrazněji se snížily tržby v odvětvích spojených s cestovním ruchem, jako jsou cestovní kanceláře, ubytovací služby nebo letecká doprava. Vyšší tržby než v loňském roce vykázaly pouze poštovní služby, telekomunikační a informační činnosti, televizní, rozhlasové vysílání, právní a účetní služby,“ říká ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Avšak v ubytování, stravování a pohostinství pokračoval ve 3. čtvrtletí 2020 dvouciferný pokles tržeb, i když byl oproti předchozímu čtvrtletí mírnější [-24,3 %]. Výraznější pokles tržeb vykázal sektor ubytování [-45,5 %] než ve stravování a pohostinství [-14,8 %].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here