Středočeský kraj si příští rok půjčí miliardu korun na investice, u kterých získal evropskou nebo státní dotaci. Pokryje tak propad daňových příjmů způsobený pandemií koronaviru. Půjčku kraji poskytne Česká spořitelna [ČS] a Evropská investiční banka [EIB].

300 milionů korun půjčí hejtmanství EIB, 700 milionů ČS. Letos v srpnu ještě původní krajská rada schválila smlouvu s EIB, podle které si v příštích letech půjčí až 3,05 miliardy korun. Důvod pro půjčku na příští rok je podle náměstka hejtmanky Věslava Michalika [STAN] ten, že je potřeba v příštím roce zrealizovat všechny významné investice.

„Pokud by ta situace špatných daňových výnosů měla trvat dál a vláda by krajům nepomohla, tak by v roce 2022 mohla nastat situace, že nebudeme schopni ani spolufinancovat to, na co budeme mít spolufinancování z evropských zdrojů,“ řekl Michalik.

Dodal, že rámcový úvěr kraji umožní investice do silniční dopravy, zdravotnictví, sociální péče, školství a energetických úspor.

„V podstatě všechny zásadní investice probíhají formou spolufinancování z evropských nebo národních zdrojů, na ty rozhodně nesáhneme, že bychom je škrtali. Dokončíme je a peníze na spolufinancování nebo předfinancování najdeme,“ upřesnil. Úvěr od EIB plánuje kraj využít celý. Použije ho na projekty bez dotací, jde hlavně o investice do nemocnic.

Rada kraje vyzvala vládu

Středočeský kraj může kvůli pandemii přijít pro příští rok až o 1,7 miliardy korun. Rada Středočeského kraje i proto v minulých dnech schválila usnesení, v němž vyzvala Vládu ČR ke snížení finančních dopadů na rozpočty krajských samospráv. V přijatém usnesení je také doslova uvedeno: „…nižší příjmy ohrožují klíčové investice samospráv. A to vzhledem k existujícímu očekávanému propadu daňových příjmů způsobených pandemií koronaviru, kompenzačním bonusem a předpokládaným zrušením superhrubé mzdy.“

„Ve Středočeském kraji v důsledku snížení tržeb ve veřejné dopravě chybí jen za letošní rok 600 miliónů korun. Výrazně nižší příjmy ohrožují klíčové investice samospráv,“ uvedla v této souvislosti hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková [Starostové].

Nesouhlas s novým stavebním zákonem

Rada kraje také docela odmítla vládní návrh nového stavebního zákona, který aktuálně projednává Poslanecká sněmovna PČR. Podle ní by jeho schválení znamenalo destrukci stávající struktury stavebních úřadů a snížení pravomocí krajů.

Boj o další existenci stavebních úřadů začal

„Máme zájem na skutečném zjednodušení a zrychlení stavebního řízení. Cestou je elektronizace, dodržování lhůt a posílení odpovědnosti, ne obrovský úřad a miliardové investice do jeho zřízení v krizové době,“ tvrdí náměstek hejtmanky Martin Kupka [ODS].

–ČTK/RED– 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here