Situace v transformovaných penzijních fondech je rok co rok stejná. Zhodnocení se pohybuje pod a výjimečně kolem jednoho procenta. Letos bude kvůli nízkým sazbám ČNB ještě nižší. Naopak situace v účastnických penzijních fondech se s ohledem na současné dění na trzích divoce vyvíjí. Kolik letos přidají tuzemské penzijní fondy?

FinTag.cz oslovil zástupce penzijních společností v ČR a přeptal se jich na kondici jejich penzijních fondů. Výsledky jsou velice různorodé. Zatímco některé z účastnických fondů jsou v mínusu nebo kolem nuly, jiné přidávají i desítky procent. Více v přehledu níže:

Jak si stojí Generali penzijní fondy

Podle generálního ředitele Generali penzijní společnosti Radka Moce Transformovaný fond Generali patří mezi ty nejvýkonnější ve své kategorii na trhu.

„Za rok 2019 jsme klientům připsali zhodnocení ve výši 1,75 procenta p.a., tedy nejvíce v porovnání s ostatními transformovanými fondy. Očekáváme, že letošní výnos se bude opět pohybovat v rozmezí 1,5 až 2,0 procenta,“ říká.

Dynamický fond Generali loni přidal 17,9 %. V plusu má být i teď

Co se týče účastnických fondů, dynamický fond ke konci listopadu zhodnocoval vklady o 18 procent. Vyvážený fond, který investuje do akcií i dluhopisů, zhodnotil vklady o více než deset procent. A spořicí fond investující hlavně do dluhopisů zhodnotil o více jak tři procenta.

Loni přinesl dynamický fond účastníkům Generali 17,9 %, vyvážený 10,5 procenta, spořicí 3,4 % a povinný konzervativní 1,4 procenta. Ve třetím letošním čtvrtletí prostřednictvím Generali penzijních fondů spořilo na penzi 1,1 milionu klientů. V transformovaném fondu to bylo 834 tisíc a v účastnických fondech 267 tisíc osob. Více zde.

Penzijní fondy České spořitelny a jejich výsledky

ČS penzijní společnost letos očekává zhodnocení svého transformovaného fondu na úrovni jednoho procenta. Co se týče účastnických fondů v doplňkovém penzijním spoření [DPS], čeká průměrné zhodnocení v rozmezí jednoho až pěti procent.

Výsledky účastnických penzijních fondů ČS penzijní společnosti v roce 2019
  • Konzervativní fond: 2,59 %
  • Etický fond: 6,15 %
  • Vyvážený fond: 10,42 %
  • Dynamický fond: 18,75 %

ČS penzijní společnost eviduje k letošnímu 31. 10. 2020 celkem 944 197 klientů. Z toho 555 377 s penzijním připojištěním a 388 824 s doplňkovým penzijním spořením.

„Nabízíme čtyři účastnické fondy, z toho jeden zaměřený na CSR investování – Etický fond. Z nich si klient může vybrat a v průběhu spoření může rozložení svých úspor ve fondech libovolně měnit. Fondy životního cyklu nenabízíme, v každé chvíli necháváme rozhodnutí o investici plně na klientovi,“ vysvětluje ředitelka obchodu a marketingu penzijní společnosti České spořitelny Lenka Hůlová. Více zde.

Penzijní fond ČS loni přidal 18,75 procenta. Letos to bude jinak

Dynamický penzijní fond ČSOB zhodnocuje o 46 %

Transformovaný fond ČSOB zhodnotil loni prostředky klientů o jedno procento. I pro letošek bude fond v plusu, avšak nižším kvůli poklesu výnosů českých státních dluhopisů. V plusu byly loni i všechny čtyři účastnické fondy ČSOB. Dynamický fond zhodnotil o více než 25 %, vyvážený téměř o 13 %.

„Dynamický fond ke konci listopadu vykazuje zhodnocení 46 %, vyvážený fond 26 %. Letošní celoroční výsledek neumíme vzhledem k rozkolísaným finančním trhům dostatečně přesně odhadnout,“ říká obchodní ředitel ČSOB Penzijní společnosti Ladislav Rokos.

Roční výsledky jejich fondů budou k dispozici na webových stránkách společnosti během prvního týdne roku 2021. Ke konci letošního října spravovaly penzijní fondy majetek 653 tisíců účastníků. Z toho bylo v transformovaném fondu 449 tisíc účastníků. Více zde.

Dynamický fond ČSOB měl na konci listopadu 46% zhodnocení

Penzijní fondy Komerční banky jsou v plusu

V penzijních fondech Komerční banky si letos v říjnu spořilo cca 526 tisíc účastníků. Z toho v transformovaném fondu spoří více než 356 tisíc z nich. Ke konci letošního listopadu byly všechny fondy KB Penzijní společnosti [KBPS] ziskové. Přesto v letošním roce očekává společnost oproti loňsku o něco nižší výnos u transformovaného fondu. Důvod je pokles úrokových sazeb na současných 0,25 procenta.

„Výnosy fondu zůstávají i přesto v čase poměrně stabilní, a to díky jeho unikátní struktuře. S ohledem na znění statutu fondu ani nemohou být záporné. Fond garantuje majetek účastníků zákonným opatřením, které danou situací nebylo nijak dotčeno,“ vysvětluje předseda představenstva a výkonný ředitel KB Penzijní společnosti Pavel Racocha.

Loni dosáhl Transformovaný fond KBPS zisku 321 milionů korun, který byl celý rozdělen mezi jeho účastníky a připsal si tak zhodnocení ve výši 0,6 % p.a.

Výkonnost účastnických fondů KB se teď pohybuje kolem +1 %

Co se týče účastnických fondů, ke konci listopadu byly všechny fondy KBPS ziskové. Výkonnost se pohybuje kolem hranice +1 procento.

„Pokud se situace na finančních trzích v posledních týdnech roku nijak dramaticky nezhorší, potom věříme, že připíšeme účastníkům ve všech fondech kladné zhodnocení,“ upřesňuje Pavel Racocha.

Loni dynamický penzijní fond vklady účastníků zhodnotil o 16,42 procenta, vyvážený účastnický fond o 10,08 procenta. KB spořicí účastnický fond připsal klientům zhodnocení ve výši 2,54 procenta a KB povinný konzervativní účastnický fond 1,49 procenta. Více zde.

Allianz penzijní fondy přidají až sedm procent

Allianz Transformovaný fond loni dosáhl zhodnocení 0,935 %. Vzhledem k letošnímu poklesu úrokových sazeb a výnosů dluhopisů očekává zhodnocení lehce pod loňskou úrovní, okolo 0,80 procenta. Co se týče účastnických fondů v doplňkovém penzijním spoření, u povinného konzervativního fondu očekává manažer produktového vývoje Allianz pojišťovny Štěpán Hegar 1,5% zhodnocení, u dynamického účastnického fondu okolo sedmi procent.

Čekáme, že všechny penzijní fondy Allianz budou letos v plusu

Loni Allianz penzijní účastnické fondy přidaly 2,24 procenta v povinném konzervativním fondu. Vyvážený účastnický fond přidal 9,95 procenta a dynamický 15,77 procenta. V Allianz penzijních fondech si na stáří spoří 440 tisíc účastníků. Z toho je v transformovaném fondu 370 tisíc z nich. Více zde.

Jak si stojí penzijní fondy NN Penzijní společnosti

V roce 2019 dosáhl transformovaný fond NN penzijní společnosti zhodnocení ve výši 0,95 %. V letošním roce je stále ještě předčasné podle jeho zástupců hovořit o výsledném zhodnocení. Přesto se bude podle dosavadních výsledků pravděpodobně výsledek fondu pohybovat někde okolo průměru zhodnocení za poslední dva roky, tj. 0,75 až 0,8 procenta.

Účastnické fondy loni zhodnotily peníze účastníků v konzervativním fondu o 1,26 procenta. Vyvážený fond přidal 9,12 procenta a Růstový fond 17,58 procenta. Podle manažera investic a penzí NN Penzijní společnosti Milana Tomáška byl letošní rok výrazně ovlivněn koronavirovou krizí, která se promítla do růstu cen dluhopisů, zatímco v případě akcií došlo k regionálním a sektorovým rozdílům ve výkonnosti.

„Nejvíce se tedy díky investicím do dluhopisů dařilo Konzervativnímu fondu, naopak v případě Růstového fondu je jeho dosavadní výkonnost v letošním roce negativně ovlivněna pomalým zotavením akciových trhů v Evropě a v regionu střední a východní Evropy,“ říká. Více zde.

Penzijní fond NN loni přidal 17,58 %, letos ztrácí kvůli covidu

Penzijní fond Conseq od roku 2013 přidal 63 %

Loni připsal penzijní transformovaný fond Conseq zhodnocení 1,5 procenta. Za rok 2020 bude jeho zhodnocení nižší kvůli tomu, že ČNB snížila úrokové sazby zpět k nule [0,25 %].

„Očekáváme výsledek podobný spíše roku 2018, tedy kolem 0,5 procenta,“ vysvětluje ředitel Conseq penzijní společnosti Richard Siuda.

Conseq globální akciový účastnický fond dosáhl loni zhodnocení 19 procent. Za letošní rok je prozatím od počátku roku zhodnocení záporné ve výši 7,3 procenta. Celkem je ale od založení fondu [2013] v plusu 63 procent. To znamená výnos 6,5 procenta p.a.

Loni penzijní fond Conseq připsal 19 %, letos ztrácí 7,3 %

„Výnos Conseq dluhopisového účastnického fondu byl v loňském roce 4,8 procenta. Letos je prozatím 0,8 procenta. Od založení je to celkem 15,9 procenta, tedy 1,9 procenta p.a.,“ upřesňuje Richard Suida.

K 27.11.2020 společnost Conseq spravovala majetek v transformovaném fondu 72 271 osobám a bezmála stejnému počtu v účastnických fondech [72 710]. Jde o jeden z nejvyváženějších poměrů mezi typy účastníků v tuzemských penzijních fondech. Více zde.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here