Francouzi neznají slitování, píší Britové o svém odříznutí

234

Den poté, kdy se Velká Británie nedohodla se zástupci EU na podobě jejího odchodu ze spolku evropských zemí, uvalila většina evropských zemí na Británii karanténu. Hlavní státy EU, včetně Francie, uzavřely hranice a zakázaly lety. Problémy mají Britové, cestující do Británie i dopravní firmy a letecké společnosti.

Důvod uzavření hranic a omezení kontaktu s Velkou Británií je nová mutace koronaviru. Ta se začala objevovat v jižní části Anglie a podle dostupných dat se šíří o 70 % rychleji než stávající kmen čínského koronaviru.

„Nový virus se vymyká kontrole,“ uvedl na adresu nového viru ministr zdravotnictví Matt Hancock s tím, že virus se velice rychle dostal z jihovýchodní Anglie do Londýna.

Evropa udělala de facto to samé, co na svém území nyní činí Británie. Izoluje se od regionu, kde byla nová mutace koronaviru potvrzena. Rozhodnutí mnoha evropských zemí tvrdě zastihlo osoby na cestě z nebo do Británie. Podle tamních médií mnozí Britové mají problém. Cestovní omezení, která vůči Spojenému království zavedly evropské země, narušilo cestovatelské plány až 250 tisíců z nich. Do toho patří i lidé, kteří v Británii pracují a na vánoční svátky se chtěli vrátit domů.

Kdo omezil kontakt s Velkou Británií:
  • Evropa: Francie, Německo, Itálie, Dánsko, Nizozemsko, Irsko, Rakousko, Portugalsko, Švédsko, Belgie, Bulharsko, Švýcarsko, Chorvatsko, Finsko, Rumunsko, Česká republika, Lotyšsko, Estonsko, Litva.
  • Severní Amerika: Kanada.
  • Latinská Amerika: Argentina, Salvador, Chile, Kolumbie, Peru, Ekvádor. 
  • Střední východ a severní Afrika: Turecko, Izrael, Írán, Kuvajt, Maroko.
  • Saúdská Arábie také na týden pozastavila všechny mezinárodní lety. Omán na týden uzavřel všechny své pozemní, vzdušné i námořní hranice.
  • Hongkong a Indie. 

Lety zrušily také České aerolinie. To se dotklo 218 cestujících. Mnozí další ale uvízli i na letištích v Německu a dalších evropských zemích, včetně Británie. To samé platí pro železniční dopravu. Společnost Eurostar oznámila, že minimálně do úterý nepojedou její vlaky z Londýna do Paříže, Bruselu, Lille a Amsterodamu, ale ani vlaky v opačném směru s výjimkou spojů z Paříže.

Situace v Doveru

Situace se nejvíce komplikuje na britsko-francouzských hranicích. Dnes o půlnoci se uzavřel britský přístav Dover pro cesty z Británie. Správa přístavu oznámila, že ho zavírá do odvolání. Očekává, že uzavření bude trvat 48 hodin. Stejně jako francouzská uzavírka. Před půlnocí se zavřel na britské straně terminál Eurotunelu ve Folkstone pro osobní a nákladní dopravu do Calais. Jenom přes Eurotunel projede v tomto období kolem deseti tisíců kamionů se zbožím denně.

„Uzavření hranic ovlivní i dodávky zboží rychlé spotřeby. Jako je čerstvá i zmrazená zelenina a zásobování na vánoční svátky,” citoval deník The Guardian Roda McKenzieho z asociace silniční nákladní dopravy.

„Vláda musí velmi rychle přesvědčit francouzskou vládu, aby ze svého zákazu vyjmula kamiony,” uvedl v této souvislosti předseda britské Federace pro potraviny a nápoje [FDF] Ian Wright.

Fronty na hranicích Británie se přitom tvořily už v posledních dnech. Obavy z chaosu na hranicích vyjádřil britský ministr dopravy Grant Shapps. Podle něj by Britové a dopravci neměli jezdit do přístavů v hrabství Kent, včetně Doveru. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v neděli vyzvala vládu, aby vyjednala prodloužení přechodného období s EU. A to i kvůli nové mutaci koronaviru.

Na hranicích stojí i čeští dopravci

Na hranicích s Británií nyní stojí kvůli zpřísněným koronavirovým opatřením z obou stran i stovky českých kamionů. Ztráty dopravci odhadují v řádu milionů korun.

„Uzavření hranic bohužel přišlo v nejnepříjemnější chvíli. Kdy je zvýšený počet přeprav kvůli Vánocům a kvůli předzásobení z obav z brexitu. Na hranicích z obou stran jsou stovky českých kamionů v těžko řešitelné situaci,” řekl mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Náklady na stojící kamion podle něj při sečtení výdajů na řidiče, jeho diety, propálené palivo při topení, ušlý zisk a leasing i případné penále dosahují až 2 000 korun za hodinu.

Co si myslí Britové, respektive britská média

„Evropa zavřela Británii dveře,” stojí v titulku deníku The Times. Noviny Metro, které dostávají cestující zdarma například ve vlacích, metru či na letištích, napsaly: „Evropa umístila Spojené království do izolace”. A bulvární The Sun dokonce formou slovní hříčky napsal, že: „Francouzi nemají slitování”. Přitom využil podobnosti francouzského slova děkuji [merci] a anglického výrazu pro slitování [mercy] poté, kdy Francie kvůli nové mutaci koronaviru uzavřela své hranice pro nákladní a osobní dopravu z Británie.

Navzdory uzavření hranic kvůli nové variantě koronaviru je naprostá většina potravin i léků do Británie dopravována stejně jako obvykle, uvedl dnes britský premiér Boris Johnson. Na co nejrychlejším řešení stávající situace a front nákladních aut na hranicích spolupracuje s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Dohodu očekává v řádu hodin.

Rozhodnutí evropských zemí izolovat Británii přišlo okamžitě poté, kdy se v neděli EU nedohodla s Británií na vzájemných vztazích po 31. prosinci. Tehdy vyprší přechodné období po letošním odchodu Británie z unie. Evropský parlament [EP] přitom obě jednající strany upozornil, že pokud se nedohodnou do včerejší neděle, nestihne jejich případnou dohodu schválit do konce roku, jak je potřeba.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here