Co nařídil Biden: USA se vrací k ochraně klimatu a nejen to

34
Biden
Foto: Whitehouse.gov

„Budeme bojovat s klimatickými změnami tak, jak jsme s nimi dosud nebojovali,” prohlásil včera Joe Biden v Oválné pracovně Bílého domu. Zároveň nařídil návrat Spojených států k pařížské klimatické dohodě z roku 2015. Biden vydal první den ve funkci i mnoho další rozhodnutí.

  • Okamžitý návrat k pařížské klimatické dohodě
  • Federální úřady budou nově posuzovat dopad svých rozhodnutí na klimatické změny
  • Návrat do Světové zdravotnické organizace [WHO]
  • Zrušení zákazu cest do USA pro cestující z převážně muslimských zemí
  • Konec výstavby zdi na hranicích s Mexikem
  • Pozastavení prodeje koncesí na těžbu zemního plynu a ropy v Arktické národní přírodní rezervaci na Aljašce
  • Stažení povolení pro výstavbu ropovodu Keystone XL

Prezident Biden nařídil i zavedení nového přistěhovaleckého zákona. Ten počítá s rychlejším získáním amerického občanství, mohlo by ho využít až jedenáct milionů lidí.

  • Zrušení plánu na vyloučení osob bez povolení k pobytu ze sčítání obyvatelstva, podle kterého se rozpočítává počet křesel ve Sněmovně reprezentantů pro jednotlivé státy.
  • Zachování imigračního programu DACA, jež chrání před deportací mladé přistěhovalce, kteří přicestovali do země jako děti bez potřebných dokumentů.
  • Prodloužení zákazu vyhoštění pro osoby, které kvůli ekonomické krizi způsobené koronavirem nejsou schopny platit nájem nebo splácet hypotéku.

Povinné nošení roušek a dodržování rozestupů ve všech federálních budovách, na všech územích vlastněných federální vládou a všem zaměstnancům federální vlády.

Joe Biden zvítězil díky hlasům žen a menšin

Joseph Robinette Biden ml. byl zvolen 46. prezidentem Spojených států amerických. Podle pozorovatelů porazil Donalda Trumpa těsně jen díky hlasům žen a menšin. Biden v minulosti působil 36 let jako senátor a osm let jako viceprezident za demokraty. O funkci prezidenta USA usiloval už potřetí v životě.

Bidenovo vítězství přišlo po ostře sledovaném sčítání hlasů, které trvalo čtyři dny. V těsném boji se nakonec staly rozhodující výsledky z rodného státu Joe Bidena Pensylvánie. Podle statistik Biden získal rekordních 74,4 milionu hlasů, čímž porazil Donalda Trumpa o více než čtyři miliony hlasů.

Šlo o rekordní volební účast. Američtí voliči se zapsali do historie i zvolením senátorky z Kalifornie Kamaly Devi Harrisové [56] viceprezidentkou. Ta je dcerou jamajských a indických přistěhovalců a první černošskou a asijskou Američankou, která obsadí pozici číslo dvě ve Spojených státech amerických.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here