Důvěra v ekonomiku klesá. Souhrnný indikátor důvěry se v lednu v meziměsíčním srovnání snížil o 1,3 bodu na hodnotu 87,3, při současném poklesu obou složek – indikátoru důvěry podnikatelů [-0,7 bodu] i indikátoru důvěry spotřebitelů [-3,5 bodu]. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

V meziročním srovnání je důvěra spotřebitelů výrazně nižší. Počet spotřebitelů obávajících se zhoršení celkové ekonomické situace se v lednu zvýšil.

„Již tak velké obavy spotřebitelů ze zvýšení nezaměstnanosti dále rostly, ruku v ruce s obavami ze zhoršení celkové ekonomické situace,” řekl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Obavy spotřebitelů z jejich vlastní finanční situace jsou podle něj přibližně stejné jako loni v prosinci. Avšak snížil se úmysl spořit a vzrostly obavy z růstu nezaměstnanosti a cen.

Jak si stojí průmysl

Průmysl byl v lednu jediné odvětví, ve kterém je důvěra podnikatelů meziročně vyšší. Hlavní bariérou růstu produkce ale i nadále zůstává nedostatečná poptávka, kterou uvedlo přibližně 36 procent respondentů z průmyslového sektoru. Výrazně se zvýšil také podíl respondentů, které limituje nedostatek materiálu a zařízení.

„Přes všechna platná omezení, problémy s dodávkami materiálů a zařízení, je důvěra českého průmyslu vyšší než loni. Využití kapacit dokonce na 2a1/4letém maximu [od 4q’18]! Ve stavebnictví víc než zakázky chybí pracovníci. Nůžky mezi průmyslem a službami se rozevírají do extrému,“ uvedla ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Využití výrobních kapacit podniků ve zpracovatelském průmyslu v lednu dosáhlo téměř 86 procent. To je více než v předchozím čtvrtletí. Podnikatelé odhadují zajištění práce zakázkami, přibližně stejně jako v říjnu, na 12 měsíců.

Pokles ve všech odvětvích a stavebnictví

ČSÚ uvedl, že začátek roku se nesl ve znamení poklesu důvěry ve všech sledovaných odvětvích ekonomiky. Podnikatelé negativně hodnotí svoji ekonomickou situaci i stávající poptávku. Část z nich ale očekává v horizontu třech měsíců mírné zlepšení.

„Z pravidelného čtvrtletního šetření v odvětvích služeb vyplynulo, že téměř třetina respondentů uvádí jako bariéru růstu produkce nedostatečnou poptávku. 28 procent respondentů limitují v růstu produkce i jiné faktory související pravděpodobně s preventivními protipandemickými opatřeními,” vysvětluje Obst.

V odvětví stavebnictví se důvěra podnikatelů meziměsíčně snížila. Hlavními bariérami růstu produkce zůstávají podobně jako v předchozím čtvrtletí nedostatek zaměstnanců [32 %] a nedostatečná poptávka [25 %]. Oproti lednu 2020 je důvěra ve stavebnictví výrazně nižší.

Důvěra v ekonomiku: Jak si stojí obchod a služby

K největšímu poklesu důvěry došlo tentokrát v případě obchodu. Indikátor důvěry poklesl o 3,1 bodu na 90,4. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů v obchodě výrazně nižší.

„Naopak ve službách se důvěra tentokrát změnila jen minimálně. Na jednu stranu zde kleslo hodnocení současné situace a vzrostl podíl firem snižující počty zaměstnanců. Na druhou stranu se však ale zlepšilo očekávání růstu poptávky v příštích třech měsících,“ doplňuje ekonom Komerční banky Michal Brožka.

V lednu se důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb [vč. bankovního sektoru] mírně snížila. Podíl respondentů negativně hodnotících současnou celkovou poptávku se oproti prosinci zvýšil. Výrazně se zvýšil i podíl podnikatelů, kteří v uplynulých třech měsících přistoupili ke snížení počtu zaměstnanců. Hlavní bariérou růstu produkce je nedostatečná poptávka, kterou uvedlo přibližně 30 procent respondentů. Dalších 28 procent uvedlo ostatní bariéry, související pravděpodobně s preventivními opatřeními proti šíření nemoci covid-19. Meziročně je důvěra ve vybraných službách stále výrazně nižší.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here