Petrochemický holding Orlen Unipetrol se loni propadl do ztráty 5,4 miliardy korun a to z čistého zisku 726 milionů korun o rok dříve. Tržby firmě klesly meziročně o 35 procent na 83,1 miliardy korun. Skupina Orlen Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku.

Ztrátu 5,4 miliardy korun potvrdila sama společnost. Finanční výsledky roku 2020 podle ní nepříznivě ovlivnilo pokračující náročné makroekonomické prostředí znásobené globální pandemií koronaviru. V roce 2018 činil čistý zisk společnosti téměř devět miliard korun.

„Rafinérský a petrochemický průmysl prochází globální recesí, která je znásobena globální pandemií. Kvůli tomu došlo k poklesu naší rafinérské modelové marže o 60 procent,“ uvedl generální ředitel skupiny Orlen Unipetrol Tomasz Wiatrak.

Hospodářské výsledky skupiny Orlen Unipetrol v posledních letech
  • 2016: 7,98 mld. Kč
  • 2017: 8,7 mld. Kč
  • 2018: 8,98 mld. Kč
  • 2019: 0,73 mld. Kč
  • 2020: -5,4 mld. Kč

Poukázal zároveň na dramatický pokles poptávky po rafinérských produktech, zejména v leteckém segmentu. To podle něj vedlo k propadu velkoobchodních cen. Čistou ztrátu 5,4 miliardy korun ovlivnila i zvýšená úroveň odpisů v rámci intenzivního investičního plánu.

Skupina Orlen Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je od roku 2018 jediným vlastníkem firmy. Od začátku letošního roku změnil holding název z Unipetrol na Orlen Unipetrol.

Zisky za 4. čtvrtletí nestačily

Firma uvedla, že ve 4. čtvrtletí dosáhla provozního zisku 242 milionů korun. Zlepšené výsledky v poslední části roku však podle ní neumožnily pokrýt celoroční negativní dopady způsobené i přeceněním zásob surovin a hotových produktů.

„Také využití našich rafinérských kapacit bylo nižší kvůli plánované jarní zarážce v Litvínově, která trvala téměř dva měsíce,” uvedl Wiatrak.

Polské firmy dominují regionu CEE, české firmy jsou druhé

Orlen Unipetrol loni zpracoval ropu v objemu 6,08 milionu tun. Objemy prodeje rafinérských produktů činily 5,27 milionu tun a petrochemických produktů 1,66 milionu tun. Vykázaná provozní ztráta před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací [EBITDA LIFO] byla 365 milionů korun. Analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal řekl, že rafinérie zvláště v Evropě jsou aktuálně ve velmi tíživé situaci.

„Slabá osobní doprava neumožňuje rostoucí ceny ropy promítnout do realizačních cen. Navíc objemy prodaných rafinérských produktů jsou citelně nižší než v roce 2019. Stejné fixní náklady se tedy musí rozpočítat na nižší objemy,” řekl.

Dodal, že původní minoritní akcionáři Unipetrolu si mohou gratulovat, že převzetí ze strany Orlenu se uskutečnilo už před touto situací.

Investice Orlen Unipetrol

Loni Orlen Unipetrol investoval deset miliard korun, dalších osm miliard korun plánuje firma investovat letos. V roce 2019 dosáhly investice 6,7 miliardy korun. Ty loňské směřovaly podle firmy primárně do pokračující modernizace výrobních technologií v obou rafinériích v Litvínově a Kralupech na Vltavou. Konkrétně šly peníze do výstavby nové plynové teplárny etylenové jednotky a do poslední fáze dostavby polyetylenové jednotky PE3.

Letos Orlen Unipetrol zahájí stavbu nové výrobní jednotky. Ta bude vyrábět nový produkt, kapalný uhlovodík DCPD. Pokračovat bude také rozšiřování obchodů s občerstvením Stop Cafe na čerpacích stanicích Benzina Orlen. Koncept Stop Cafe je nyní k dispozici na 328 ze současných 419 stanic skupiny v ČR. Se čtvrtinovým tržním podílem je firma lídrem tuzemského trhu čerpacích stanic. Na Slovensku je Benzina Orlen od svého vstupu v roce 2019 jedním z nejrychleji rostoucích řetězců, v současnosti má ve své síti 20 stanic.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here