Německá farmaceutická společnost Bayer bude vyrábět covid vakcínu vyvinutou firmou CureVac. S produkcí by mohl Bayer začít koncem letošního roku. Příští rok plánuje vyrobit až 160 milionů dávek. Vakcína od CureVac je ve třetí fázi testování.

Spolupráci oznámily obě společnosti poprvé počátkem ledna, kdy uzavřely smlouvu o kooperaci při dokončování vakcíny, kterou vyvinula německá biotechnologická firma CureVac. Bayer měl pomoci především s vytvořením podmínek pro finální schválení očkovací látky a současně zajistit dodavatelské řetězce.

Převzetí samotné výroby vakcíny však firmy tehdy nepotvrdily. Ředitel a majitel tübingenské CureVac Franz-Werner Haas pouze uvedl, že jeho firma bude i nadále majitelem licence, Bayer ji bude mít možnost získat pouze pro některé mimoevropské trhy.

Bayer chce ročně vyrábět na 160 milionů dávek

Společnost Bayer je známá například výrobou aspirinu, ale očkovací látku zatím nikdy nevyvíjela ani nevyráběla. Její ředitel Stefan Oelrich avšak uvedl, že z přezkoumání možností firmy vyplynulo, že disponuje požadovanými schopnostmi vyrábět očkovací látku na bázi mRNA od CureVacu. Výrobu vakcíny mají zajišťovat především pobočky ve Wuppertalu.

„Příští rok chceme vyrábět až 160 milionů dávek, v dalším roce ještě více. S výrobou by se mohlo začít ještě koncem letošního roku,“ řekl Oelrich.

Šéf firmy CureVac Franz-Werner Haas uvedl, že už letos bude k dispozici několik set milionů dávek vakcíny. Na příští rok je zatím plánována výroba 600 milionů dávek. Po rozšíření výrobní sítě jich však bude možné vyrobit nejméně miliardu. CureVac v současnosti svůj preparát ještě vyvíjí. Pokud půjdou další vývojové a schvalovací kroky podle plánu, mohlo by očkování začít v létě, zatím dávkami, které ještě nebudou od Bayera. Do třetí fáze klinického testování vstoupila vakcína CureVac v polovině loňského prosince, Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] má o jejím doporučení pro unijní země jednat 1. dubna.

220 milionů dávek od CureVac pro EU

Evropská komise [EK] si u firmy CureVac objednala předběžně 220 milionů dávek, z nichž podle německého ministerstva zdravotnictví 53 milionů připadne Německu. Jde o dvoudávkovou vakcínu.

Německá agentura DPA zmínila, že není ve farmaceutickém odvětví příliš běžné, aby spíš menší firmy v oblasti vývoje navazovaly spolupráci s giganty v oboru. Předtím se podobně rozhodla mohučská firma BioNTech, která spojila síly s americkým koncernem Pfizer. Společně se jí podařilo jako první firmě dostat na evropský trh vakcínu zvanou Comirnaty.

Jako druhou schválila EMA a Evropská komise vakcínu americké firmy Moderna a minulý týden jako třetí také očkovací látku od britsko-švédské firmy AstraZeneca.

Bayer v USA zaplatí desítky miliard korun

Aktuální zpráva z německé farmaceutické společnosti hovoří i ukončení jeho letitého sporu v USA o herbicid Roundup, který údajně způsobuje rakovinu. Německá firma americkým stěžovatelům zaplatí odškodné dvě miliardy dolarů [cca 43 mld. Kč]. Dohoda znamená naději na brzký konec glyfosátové aféry, kterou Bayer musel řešit poté, kdy v roce 2018 převzala americký podnik Monsanto, který kontroverzní přípravek vyrábí.

Německý Bayer nabízí deset mld. USD na urovnání žalob v USA

Peníze na urovnání sporu si německý farmaceutický a zemědělsko-chemický koncern odložil už minulý rok. S mnoha americkými stěžovateli se na rozsáhlém odškodnění dohodl už loni v červnu. To ale později v jednom důležitém bodu zamítl americký soudce Vince Chhabria z okresního soudu v Severní Kalifornii. Bayer a obhájci žalující strany nyní tuto část dohody přepracovali a znovu ji stejnému soudci předložili. Celkové odškodnění má firmu přijít na 11,6 miliardy dolarů. To je přibližně pětina částky, kterou společnost zaplatila za Monsanto.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here